Apropa fa de la cultura un privilegi inclusiu

Del 23 al 29 d’octubre se celebraran més de 200 experiències culturals als 93 equipaments culturals d’arreu de Catalunya

Redacció.- Apropa Cultura encara la 3a Setmana Apropa amb 30 equipaments culturals més que l’any anterior (actualment n’hi participen 93 de tot el territori), presència del programa en 24 ciutats i municipis de tot Catalunya i més de 30.000 usuaris que han gaudit del programa durant el 2016 (arribant a més de 169.000 experiències culturals en els seus 11 anys de vida).
Apropa Cultura i els equipaments que en formen part fan possible que persones en situació vulnerable i en risc d’exclusió social puguin gaudir de teatres, auditoris, museus, espais singulars i festivals i participar de la vida cultural arreu de Catalunya.
Apropa Cultura connecta les entitats socials amb els programadors culturals que reserven per aquest programa de cultura inclusiva el 2% del seu aforament de temporada a un preu de 3€ i ofereixen visites i activitats adaptades. Des del naixement del programa, 1.769 centres i serveis socials que treballen amb persones en risc d’exclusió social s’han registrat a Apropa Cultura.
La 3ª Setmana Apropa i la campanya “Fem de la cultura un privilegi inclusiu”
La Setmana Apropa Cultura té per objectiu conscienciar a la societat en general, al públic habitual d’aquests espais i als treballadors dels equipaments sobre la necessitat de fer accessible la cultura a tothom. Del 23 al 29 d’octubre se celebraran més de 200 experiències culturals als 93 equipaments culturals d’arreu de Catalunya que en formen part. Per aconseguir la implicació de tota la ciutadania durant aquesta setmana es durà a terme una campanya a totes les plataformes possibles per tal de reivindicar una cultura inclusiva sense excuses.
Sobre Apropa Cultura
Apropa Cultura és una iniciativa de lleure cultural inclusiu per a les entitats socials. El programa neix l’any 2006 amb la voluntat de millorar la vida de les persones en situació de vulnerabilitat i fomentar l’accés a la cultura i a l’oci inclusiu. Hi ha moltes persones que, per les seves circumstàncies personals o de salut, troben dificultats per anar a veure una obra de teatre o una exposició. Per tal d’eliminar aquestes barreres culturals invisibles, Apropa Cultura ha teixit una xarxa de programadors culturals, institucions i mecenes per fer la cultura accessible a tothom.
Gràcies a Apropa Cultura, les persones ateses per entitats i centres socials poden gaudir d’espais i experiències úniques, amb un ampli ventall d’espectacles i activitats culturals a preus accessibles: espectacles de música, teatre, dansa i circ, així com exposicions.
Actualment, prop de 1.800 entitats i serveis socials de Catalunya estan registrats al programa, gràcies al qual poden gaudir de l’oferta cultural dels més de 90 equipaments culturals —entre teatres, auditoris, espais singulars, festivals i museus— que ofereixen la seva programació habitual a través de la plataforma Apropa Cultura.
Apropa Cultura compta amb el suport econòmic de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i l’Obra Social “la Caixa” i la Fundació MRW. El programa rep el suport del Consorci Transversal Xarxa d’Activitats Culturals, que facilita la incorporació de nous equipaments culturals de Catalunya adherits a la xarxa.
Què fa Apropa Cultura
Apropa Cultura agrupa teatres, auditoris, festivals, espais singulars i museus de Catalunya que cedeixen una part de les seves localitats i activitats a un preu reduït. A més, el programa té un compromís amb l’educació, organitza cursos en arts adreçades a professionals de l’àmbit social i educatiu, i alhora dissenya formacions en accessibilitat i diversitat per a professionals dels equipaments culturals
El programa s’adreça a entitats socials que treballen amb persones en situació de risc d’exclusió social tant des de l’àmbit de la prevenció com de la intervenció directa:

  • Persones amb discapacitat intel·lectual.
  • Persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental.
  • Persones amb discapacitat física en situació d’exclusió social.
  • Gent gran (residències, centres de dia, programes de combatre l’aïllament, programes d’inclusió social).
  • Persones en situació de privació de llibertat.
  • Persones immigrades (programes d’acollida i d’inclusió social).
  • Infància i adolescència (CRAES i centres oberts).
  • Persones amb addicció.
  • Persones en situació de sense llar.