Apunta Teatre coprodueix amb El Maldà i la Federació d’Ateneus “He mort el pop”

En commemoració dels 100 anys de la mort d’Àngel Guimerà

Redacció.- Per commemorar els 100 anys de la mort d’Àngel Guimerà i en motiu de l’Any Guimerà, aquest proper any 2024 APUNTA TEATRE, EL MALDÀ i la FEDERACIÓ D’ATENEUS DE CATALUNYA (FAC) presentaran l’espectacle HE MORT EL POP, una obra de Lluís-Anton Baulenas dirigida per Marc Vilavella, i que compta amb la direcció i creació musical de Marc Sambola.

HE MORT EL POP recull tres de les peces més rellevants de l’autor: Mar i Cel (1888), Maria Rosa (1894) i Terra Baixa (1897) en una deconstrucció de cadascun dels textos amb una tractament de comèdia que pretén apropar al públic actual la prolífica trajectòria de Guimerà des d’un altre punt de vista, com és la contemporització dels clàssics.

L’espectacle — interpretat per Bernat Cot, Antonio del Valle i Rafaela Rivas — utilitza l’humor per contemporitzar temes recurrents d’Àngels Guimerà, com els conflictes passionals, la rebel·lió contra els poders establerts o l’empoderament de la dona.

Segons Baulenas, HE MORT EL POP és una paròdia amable sobre el món i els personatges de Guimerà: “des de la complicitat amb el gran autor, fem broma i ens preguntem amb ironia què se’n devia fer d’en Manelic, de la Blanca de Mar i Cel o de la mateixa Maria Rosa”.

HE MORT EL POP posa en escena tres drames sobre les passions humanes, tres conflictes socials i classistes, i tres desenllaços punyents i ben diferents. El món narratiu de Guimerà representat en conceptes com l’arma de l’amor no correspost, el conflicte social i la mort com a resolució.

Cada any, la Federació d’Ateneus, a través de la Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya (XTAC), coprodueix un espectacle pensat, expressament, per representar-se en els 39 ateneus que formen part de la xarxa de teatres més gran de Catalunya. HE MORT EL POP és el vuitè espectacle coproduït per la FAC, després d’èxits com L’auca del senyor Esteve (Quatre per Teatre, 2017), Puig i Cadafalch, un croquis (Teatre obligatori, 2018), Octubre, cançons per la llibertat (A Grup Vocal, 2019), Una altra estrena (Sus4, 2020), 36 preguntes que faran que t’enamoris (Els McGregor Teatre, 2021), Quasi Òpera (Cia. Il·luminati, 2022) i Un concert a la Casa Blanca (La Drecera, 2023).

HE MORT EL POP s’estrenarà el proper 4 de febrer al Teatre de Sarrià i, a més de girar pels ateneus d’arreu del país, es podrà veure també a la Sala Versus Glòries a la temporada 2024/25.