Aquest abril Hiroshima estrena producció pròpia de mans de dos artistes catalans, Albert Arribas i Francesc Cuéllar,

Durant el mes d'abril la sala acull dues propostes de procedències i característiques ben diferents

Redacció.- D’una banda, Hiroshima convida, com cada temporada, artistes procedents de Quebec. En aquest cas l’aposta de la sala han estat els ballarins i coreògrafs Clara Furey & Peter Jaško, que presentaran la peça de dansa Untied Tales (The vanished power of the usual reign). Una història d’amor ballada en una proposta delicada i tendra que es podrà veure el divendres 12 i el dissabte 13 d’abril.
D’altra banda, Hiroshima ha proposat a dos artistes interessants que mai han treballat junts que facin una creació en comú en residència a la sala. Sota aquesta premisa a la que es titula Drawn by Hiroshima, la sala reuneix al dramaturg català Albert Arribas amb l’actor català Francesc Cuéllar, que ens sorprendran amb una proposta teatral d’absoluta estrena el 26, 27 i 28 d’abril.
El cap de setmana del divendres 12 i el dissabte 13 d’abril, els artistes del Quebec Clara Furey i Peter Jaško estrenen a Espanya, a la sala Hiroshima, la peça Untied Tales (The vanished power of the usual reign), amb el suport del Bureau du Québec de Barcelona.
Untied Tales és com un conte de fades que es torça, com la relació de dos nens que es fan grans i en la qual veiem el viatge des de la innocència a la derrota. Al llarg dels 60 minuts que dura la peça aquest esplèndid duet de ballarins ens ensenya aspectes de l’amor: la ruptura, la proximitat i la distància, la llum i l’ombra, l’esperança i el terror. La coreografia, encara que abstracta, sap incorporar amb molta cura gestos i moviments que funcionen com un quadre impressionista, evocant moments vitals que tots reconeixem. La urgència per arribar a l’altre definex el rime de la peça. L’espai sonor, electrònic i intimista, crea una atmosfera immersiva.
Clara Furey i Peter Jaško combinen els seus bagatges artístics, entre la dansa contemporània, la dansa tradicional i la performance, creant un estil híbrid. A l’escenari Jaško es mou circularment, de forma fluïda, quasi aeri; per la seva banda, la intèrpret del rol femení, Hanako Hoshimi-Caunes, accentua el pes del cos, amb moviments més performatius i frontals. Es crea així un equilibri de forces perfecte, on allò masculí i allò femení juguen un rol fonamental.
Clara Furey i Peter Jaško construeixen una peça bella i tendra, d’una gran intimitat i delicadesa que cal descobrir. Una petita joia de la sempre estimulant escena de Montréal, que ja ens ha portat a Hiroshima artistes com Dana Mitchel o Manuel Roque, i un tresor de la temporada 2018/2019 de la sala.
El cap de setmana del 26, 27 i 28 d’abril, el dramaturg català Albert Arribas i l’actor català Francesc Cuellar estrenaran una peça encarregada i creada en residència a la sala Hiroshima.
Drawn Together by Hiroshima és un experiment provocat per la sala, en el seu afany per creuar mirades i per participar en la creació de contingut artístic. Hiroshima ja havia proposat una trobada creativa el 2016 a Sònia Sánchez i Giulia Valle, que va resultar en un bell concert on la improvisació va desplegar les millors eines creatives de cadascuna de les artistes. En aquesta ocasió, la sala proposa un projecte comú de residència i creació a un intèrpret i a un director d’escena que fins ara no es coneixien personalment. Es tracta del conegut actor Francesc Cuéllar, que hem pogut veure a muntatges com Los bancos regalan sandwicheras, i el dramaturg Albert Arribas, un director que estrena sovint al Teatre Nacional de Catalunya i que l’any passat va fer una peça a la mida de la sala Hiroshima: Orationibus #SR.
Drawn together és una expressió anglosaxona que juga amb el significat literal (dibuixats junts) i que significa units, agrupats per. Amb l’única indicació de treballar sobre un material «teatral» amb una mirada contemporània (un personatge icònic, un text representatiu de la tradició, un mite) que els ajudi a construir un objecte escènic, aquests dos artistes es llencen a l’aventura comptant amb l’acompanyament i la complicitat de la sala Hiroshima.