Cartell de 26 Alhambra Festival Jazz Vic

Aquest dijous 2 de maig comença el 26 Alhambra Festival Jazz Vic

El tradicional Pianíssim serà l’encarregat d’inaugurar el festival amb Freedom First. Keith LaMar & Albert Marquès

Redacció.- Aquest dijous 2 de maig comença la 26a edició de l’Alhambra Festival Jazz Vic que, fins al 12 de maig, oferirà una vintena de propostes nacionals i internacionals que exploren les noves tendències del jazz i les músiques improvisades. El tradicional Pianíssim serà l’encarregat d’inaugurar el festival amb Freedom First. Keith LaMar & Albert Marquès, en una setmana en què també s’hi podran veure les actuacions de Horse Orchestra, Tom Chant i Joni Sigil. Homenatge a Marianne Brull, Xavi Torres Trio i UnderPool Live Recording: Cesar Joaniquet Quartet, entre d’altres. Les entrades per als concerts que en requereixen, estan disponibles a la web.

El Pianíssim donarà el tret de sortida a la 26a edició el dijous 2 de maig amb Freedom First. Keith LaMar & Albert Marquès, en un concert a la Jazz Cava a les 20 h. El pianista de jazz català Albert Marquès presenta en directe el disc gravat amb Keith LaMar, pres condemnat a la pena capital l’any 1993 als Estats Units i que havia de ser executat el 16 de novembre del 2023. Concebut i produït per Marquès i gravat entre Girona i Brooklyn durant els anys 2020 i 2022, Freedom First és el primer àlbum de la història d’un artista en el corredor de la mort (12 €).

L’endemà, el divendres 3 de maig a les 19 h, tindrà lloc la conferència L’ona laietana, música i transformació social a la Biblioteca Pilarín Bayés (gratuït, amb inscripció prèvia a www.festivaljazzvic.cat). Una xerrada combinada amb música en directe a càrrec del crític de jazz Martí Farré, el divulgador musical Àlex Gómez-Font i la música de David Viñolas (piano) i Montse Urán (saxo). Tot seguit, a les 22 h, la Jazz Cava acollirà el concert de Horse Orchestra (15 €), un septet format per músics d’Islàndia, Suècia, Noruega i Dinamarca, en una mescla única de joves instrumentistes amb un estil postmodernista original que va molt més enllà del gènere. Amb quatre àlbums publicats, la formació ha rebut destacats guardons als premis Danish Music Awards i ja ha actuat en escenaris d’arreu del món.

El dissabte 4 de maig, l’escenari Momentos Alhambra acollirà el concert de Tom Chant i Joni Sigil. Homenatge a Marianne Brull a les 18 h (gratuït). Organitzat pels festivals membres d’Els Millors Festivals, es tracta d’un homenatge a la divulgadora i entusiasta de la improvisació lliure de Barcelona que comptarà amb la participació del reconegut saxofonista Tom Chant i del bateria Joni Sigil. A més, prèviament, es podrà veure un document audiovisual sobre Marianne Brull. A les 20 h, al mateix escenari hi tindrà lloc el concert de Xavi Torres, un dels grans pianistes de la seva generació (gratuït), que oferirà a trio el seu darrer disc, Quarantena Songs (Dox Records, 2023). A les 22 h serà el torn d’UnderPool Live Recording: Cesar Joaniquet Quartet. El saxofonista i compositor Cèsar Joaniquet protagonitzarà la tercera edició del Live at Jazz Cava, un dels concerts més especials del festival que, amb la col·laboració del segell UnderPool s’enregistrarà en directe per, més tard, publicar-lo en una acurada edició en vinil que s’entregarà a tots els assistents. Nascut a Barcelona, Joaniquet fa més de deu anys que viu a Dinamarca, on s’ha consolidat com un dels músics amb veu pròpia dins de la potent escena danesa. El concert tindrà lloc a a la Jazz Cava (12 €) i comptarà amb un repertori escrit expressament per a l’ocasió. Tancarà la nit la sessió de DJ Miguelito Superstar (00-03 h, gratuït).

El diumenge 5 de maig, el festival continuarà amb el Concert de combos de l’EMVIC a l’escenari Momentos Alhambra (12:30 h, gratuït). Una mostra del treball realitzat durant el curs dels alumnes de l’escola. A les 18 h, al mateix escenari hi actuarà Kimchi, el nou projecte del guitarrista Dani Comas (gratuït). A les 20 h, també en aquest espai, el quartet de Jeppe Zeeberg and The Absolute Pinnacle of Human Achievement tancarà la primera setmana del festival amb una barreja híbrida de punk jazz experimental i funky amb actitud de rock and roll (gratuït).

La segona setmana de festival comptarà amb les propostes de Florian Stoffner & John Butcher & Chris Corsano, Kit Downes Organ Solo, Ray Of Light, Ragnarök Trio, Curos, Enemy, DJ Miguelito Superstar, Young Barcelona Jazz Quintet, Big band EMVIC, i Jam Session amb Jazz Cava Ensemble. Gran part de les propostes són gratuïtes, i les entrades van des dels 12 fins als 15 €. Les entrades per als concerts que en requereixen ja estan a la venda al web del festival.

Organitzat per l’associació cultural Vic Bang Jazz Cava, i des del 2018 patrocinat per Cervezas Alhambra, el Festival Jazz Vic va néixer l’any 1999 amb l’objectiu d’oferir una panoràmica estilística del jazz a través d’alguns grups i artistes destacats de l’escena catalana. Des de l’any 2003, aposta per la difusió del jazz de nova creació i les tendències actuals de la música improvisada i ja ha comptat amb artistes tan destacats com Theon Cross, Linda Fredriksson, Jaga Jazzist, Kika Sprangers, Nucli Trio, Sun-Mi Hong Quintet, Oriol Roca Trio & Lynn Cassiers, Atomic, ADHD, Lucia Fumero Trio, Irene Reig Quintet, Jordi Sabatés, Roger Mas, Pocket Corner, Andreu Moreno Quartet, Fire! Los Sara Fontán, Gorka Benítez, Craig Taborn Quartet, Arve Henriksen, Ken Vandermark, Nils Petter Molvaer, Bad Plus, Marc Ribot, Allan Holdsworth, Eivind Aarset, Goran Kajfes, Erik Trufazz, Jeff Parker, Havard Wiik, Chad Taylor, Jim Black, Bill Bruford, Bugge Wesseltoft, Beady Belle, Hiromi, Hakon Kornstad, Stian Westerhus, Perico Sanbeat, Carles Benavent, Ramon Prats, Agustí Fernández, Albert Cirera, Albert Bover, Marco Mezquida, Evan Parker, Tim Berne, Mikolaj Trzaska, i Vasco Trilla, entre molts altres.