Aquest dijous comença FiraTàrrega amb el retorn dels espectacles de gran format

La Veronal estrena avui en format carrer l'espectacle Sonoma, amb una quarantena de dones voluntàries a la Plaça Major de Tàrrega

Redacció.- FiraTàrrega 2023 alça el teló avui dijous en una edició que comptarà amb 45 companyies nacionals i internacionals que presenten 46 propostes artístiques del 7 al 10 de setembre. El leitmotiv d’aquest any se centra en passejar, entès com una pràctica àmplia i diversa amb l’objectiu de reivindicar la vida a l’espai públic i el paisatge com a marc de desenvolupament de les creacions escèniques.

Un dels grans al·licients d’aquesta edició és el retorn dels espectacles de gran format i la primera companyia que oferirà una proposta d’aquestes característiques és La Veronal aquest dijous 8 de setembre a les 21.30h a la Plaça Major de Tàrrega. La companyia dirigida per Marcos Morau torna a Tàrrega amb Sonoma, que s’estrena per primera vegada en format carrer i comptarà amb més d’una quarantena de dones voluntàries que ajudaran a fer possible l’espectacle amb els seus instruments de percussió. Aquesta serà la quarta vegada que La Veronal actuïi a FiraTàrrega després d’haver presentat Finlàndia (2010), Los pájaros muertos (2011) i Bologna Pasolini (2017).

La Plaça Major de Tàrrega també acollirà, a partir de dissabte, la peça de gran format Les nostres terres com planetes dansant a càrrec d’Alba G. Corral i l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida. L’espectacle audiovisual ha estat concebut com una gran metàfora d’agermanament entre les Terres de Ponent i les Terres de l’Ebre, dos territoris amb personalitat pròpia que, com si fossin planetes germans, ballaran al voltant d’un mateix sol. L’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida interpreta en directe la suite Els Planetes de Gustav Holst, en la versió reduïda de Jordi Roure. Simultàniament, a través de la imatge generativa en temps real, Alba G. Corral crea un poema simfònic-visual, una coreografia de paisatges abstractes i evocadors a la majestuosa façana de l’Església de Santa Maria de l’Alba. A més, aquesta peça tindrà la particularitat que el dissabte 9 de setembre a les 20h es farà un assaig obert al públic a la Plaça Major i on els espectadors podran veure com es prepara i escoltar les converses que tinguin els artistes. El diumenge 10 a les 21h es representarà la peça definitiva en un dels darrers espectacles de FiraTàrrega 2023.

Per la seva banda, Cie. L’homme debout presenta Mo et le ruban rouge, una proposta de gran format itinerant amb un titella gegant de set metres d’alçada que passejarà pels carrers amb l’ajuda de més d’una vintena de voluntaris locals. La història de la companyia francesa narra el viatge imaginari d’un nen a través d’escenografies en evolució i objectes animats. L’espectacle començarà a les 22h el divendres 8 i el dissabte 9 des de la Plaça del Carme.

La companyia britànica Kaleider farà volar a Tàrrega Fish Mobile, una instal·lació de gran format amb un mòbil gegant penjat per sobre del riu Ondara que convida a contemplar com els peixos neden al cel. Amb 50 metres d’alçada, aquesta estructura cinètica impressionant transforma el paisatge urbà amb el seu moviment suau i crea un pretext d’alegria i reflexió a l’espai públic. Al costat de la instal·lació, els espectadors de totes les edats poden construir el seu petit mòbil per endur-se un record de l’experiència a casa o compartir-ne imatges, vídeos i pensaments a la plataforma en línia fishzine.co.uk. La instal·lació s’activarà el divendres 8 a les 13h, el dissabte 9 i el diumenge 10 a les 13h i es podrà veure fins a les 18h.

La Llotja, epicentre de l’activitat professional

Aquest dijous també comencen les jornades professionals, a partir de les 11h, amb la presentació dels projectes del Territori Creatiu 2023-2024 de FiraTàrrega al Club Jardí PRO. En aquesta ocasió es presentaran les produccions del programa Guaret, Kolektiv Lapso Cirk i Sergi Estebanell, i els els dos artistes d’Hivernem, impulsat per Institut Ramon Llull i FiraTàrrega, Alejandro Santaflorentina i Nico Jongen.

A partir de les 16h també s’organitza l’activitat lúdica Posem-nos cara!, organitzada per On el teatre batega amb la col·laboració de FiraTàrrega, destinada a programadores i creadores que treballen projectes de proximitat, per facilitar la descoberta mútua i millorar la coneixença a través d’una trobada gamificada.

La inauguració de La Llotja, l’espai per als professionals de FiraTàrrega, tindrà lloc a partir de les 19h amb el recorregut del Consell d’Administració de FiraTàrrega pels diferents estands de companyies i institucions. El recorregut es clourà amb parlaments de les autoritats i una copa de benvinguda gentilesa de l’ICEC (Institut Català de les Empreses Culturals).

Les xifres de FiraTàrrega

A data d’avui, ja s’ha superat el 78% d’ocupació als espectacles de pagament de les 13.862 localitats disponibles entre la suma de venda d’entrades (8.013) i invitacions (3.832) per als professionals acreditats. Per als espectacles de pagament es poden adquirir les entrades a les taquilles de FiraTàrrega i al web amb preus que oscil·len entre els 5 i els 18 euros i també hi ha una àmplia programació d’espectacles gratuïts a l’espai públic.

Durant els quatre dies de Fira es podran veure 46 espectacles de 45 companyies en 17 espais d’exhibició i amb la participació de 350 artistes. Pel que fa la procedència, 23 companyies són catalanes (7 de la província de Lleida), 10 companyies de 7 comunitats de l’Estat espanyol (Andalusia, Euskadi, Galícia, Illes Balears, Madrid, Navarra i País Valencià) i 12 companyies de 9 procedències internacionals (Canadà, Dinamarca, França, Itàlia, Lituània, Portugal, Regne Unit, República Txeca i Bèlgica).

FiraTàrregaPro Catalan Arts ha acreditat ja 1.200 professionals de 630 entitats procedents de 30 països d’arreu del món com Alemanya, Andorra, Argentina, Austràlia, Bèlgica, Brasil, Canadà, Congo, Colòmbia, Corea del Sud, Croàcia, Dinamarca, Espanya, Estats Units, França, Hongria, Irlanda, Itàlia, Lituània, Luxemburg, Noruega, Nova Zelanda, Països Baixos, Polònia, Portugal, Regne Unit, República Txeca, Romania, Taiwan i Xile.

Etiquetes: