Aquest dijous s'entreguen els Premis Denominacions d’Origen Catalanes d’Oli

La 4a edició se celebra al Museu d'Arqueologia de Catalunya amb l'assitència d'Oriol Junqueras i molts representants del món alimentari i gastronòmic català

Redacció.- Les cinc denominacions d’origen protegides d’oli d’oliva de Catalunya –Siurana, Les Garrigues, Terra Alta, Baix Ebre-Montsià i Empordà– lliuraran per quarta vegada els Premis Denominacions d’Origen Catalanes d’Oli. En aquesta ocasió l’acte se celebrarà aquest dijous 3 de novembre, a dos quarts de dotze al Museu d’Arqueologia de Catalunya.

Els premis volen reconèixer els professionals, investigadors, cuiners i institucions que han destacat en la seva tasca de difusió de l’oli d’oliva verge extra. Els premis van néixer l’any 2011 amb l’objectiu de promocionar l’oli verge extra amb aquest distintiu de qualitat i donar-los a conèixer en les grans àrees de consum.

El jurat dels premis el conformen els presidents de les cinc denominacions d’origen protegides catalanes d’oli, què són Jaume Roé, president de la DOP Oli del Baix Ebre-Montsià, Simon Casanovas, president de la DOP Oli de l’Empordà, Enric Dalmau Carré, president de la DOP Les Garrigues, Antoni Galceran, president de la DOP Siurana, i Josep Pere Colat, president de la DOP Oli Terra Alta.

Un fet remarcable d’aquests premis és que estan impulsats per les cinc DOP del país, que representen l’esforç dels milers d’agricultors i de les cooperatives i molins elaboradors inscrits als registres d’aquestes Denominacions d’Origen. En aquest sentit l’acte és un reconeixement a tot el sector i també és una trobada del sector agroalimentari català. L’acte comptarà amb la presència dels productors d’oli agrupats a les DOP, gastrònoms, cuiners i personalitats del món gastronòmic.

En el mateix esdeveniment Rafael Codony, catedràtic de la Universitat de Barcelona i Toni Massanés, director de la Fundació Alícia protagonitzaran el diàleg “Els atributs de l’oli d’oliva verge extra amb Denominació d’Origen i les seves bondats”.

L’esdeveniment, que serà conduit per Xavier Graset -periodista i actualment presentador al canal 3/24- tindrà lloc al Museu d’Arqueologia de Catalunya on coincidirà amb una exposició dedicada al vi grec a Catalunya, i en la que es tracten temes com el conreu de la vinya en l’antiguitat i el paper que el vi, l’oli i el pa jugaven de forma essencial en la societat grega i després en la romana.

Anteriors edicions

La tercera edició celebrada l’any 2014 a la ciutat de Reus, al Teatre Bartrina, va estar presidida per Josep Maria Pelegrí, conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. El premiat en la categoria a l’entitat, institució o grup es va concedir a Fèlix Riera com a director de Catalunya Ràdio per la seva tasca de comunicació i difusió per la contribució a difondre l’oli verge extra amb Denominació d’Origen Protegida. En la categoria a investigador, professional o dirigent el guardonat va ser Jordi Salas-Salvadó per la seva labor d’investigació i difusió que contribueix a difondre els beneficis del consum d’oli verge extra amb estudis com el Predimed. El premi en la categoria de cuiner, restaurador o gastrònom va recaure en Pep Nogué, cuiner i defensor dels productes locals.

En l’anterior edició, celebrada el 2012 a La Llotja – Palau de Congressos de Lleida, Joana Ortega, vicepresidenta del Govern va entregar els Premis Denominacions d’Origen Catalanes d’Oli al periodista Lluís Foix, per la seva tasca de difusió pública que ha contribuït a difondre l’oli verge extra. També es va lliurar a les doctores Mª José Motilva i Mª Paz Romero, per l’àmplia tasca desenvolupada pel Grup d’Antioxidants de la Universitat de Lleida en la investigació dels efectes beneficiosos del consum de l’oli d’oliva verge extra. Pel que fa a la categoria de cuiner, restaurador o gastrònom, es va concedir al cuiner Nandu Jubany, per haver contribuït a difondre l’oli al llarg de la seva trajectòria com a cuiner.

En el cas de la primera edició, que es va celebrar al Palau Robert de Barcelona, l’acte va ser presidit per Josep Maria Pelegrí, conseller d’Agricultura, i es va premiar dos dels principals cuiners catalans, el desaparegut Santi Santamaria, atorgant-li el guardó, a títol pòstum, per haver contribuït a la utilització de productes de proximitat i la defensa dels productes i productors locals, i Carme Ruscalleda, que va rebre el guardó atorgat a un cuiner, restaurador o gastrònom. Els altres dos premiats van ser el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, pel que fa a entitat, institució o grup, i la Dra. Maria Isabel Covas Planells, investigadora del Grup de Recerca en Risc Cardiovascular i Nutrició de l’Institut Municipal d’Investigació Mèdica de l’Hospital del Mar de Barcelona, com a investigadora.

Les DOP catalanes d’oli

Els productes amb DOP tenen una reputació lligada al seu origen i unes característiques de qualitat essencialment o exclusivament donades per les varietats d’oliva i el medi geogràfic on es produeixen i s’elaboren, considerant els factors naturals i humans. La producció, la transformació i l’elaboració del producte han tingut lloc, exclusivament, a la zona geogràfica que li dóna el nom.

Catalunya té uns olis d’oliva excel·lents emparats per aquests distintiu de qualitat, diferents en color, sabor i aroma segons el territori de procedència. La varietat de l’oliva, l’entorn natural, les característiques orogràfiques del territori, el clima, les pràctiques de cultiu i d’extracció són els factors que determinen la personalitat pròpia de cada un d’aquests olis amb certificat de qualitat.