Aquest divendres i dissabte la fira d'efectes visuals b'Ars reunirà el talent creatiu del sector

La principal novetat d'aquesta setena edició és que serà 100% virtual i gratuïta

Redacció.- La fira d’efectes visuals b’Ars, Barcelona International Arts & VFX Fair aquest divendres i dissabte, tornarà a ser el punt de trobada dels professionals, els entusiastes i els estudiants dels efectes visuals (VFX), l’animació, la realitat virtual (VR), la realitat augmentada (AR) i els videojocs.
En la programació destaca el Digital Pub, la reunió virtual de la Germandat Weta on es podran escoltar els relats dels que van posar els efectes visuals a la trilogia del Senyor dels Anells; les con
Aquest divendres i dissabte, dies 27 i 28 de novembre, b’Ars, Barcelona International Arts & VFX Fair reunirà de nou el talent creatiu del sector de l’animació i els efectes visuals (VFX) en la seva setena edició, que per primera vegada, serà 100% virtual i gratuïta.
El certamen internacional torna a apostar pel lema “revealing the invisible” ja que continua amb la lluita de donar visibilitat al talent creatiu que hi ha darrera del sector de l’animació i els VFX. Els VFX formen part de la postproducció, són els efectes visuals que es donen a imatges ja creades i/o manipulades un cop han estat gravades. Amb aquests efectes es poden modificar els paisatges, escenaris i les accions, així com crear mons, criatures i personatges increïbles. Els VFX sempre van de la mà de l’animació 3D i són una part inalienable d’una pel·lícula, un videojoc, un anunci publicitari i ara, en els darrers anys, de totes les noves tecnologies que utilitzen la realitat virtual i la immersiva.
PROGRAMACIÓ DEL B’ARS
En la programació d’enguany destaca la primera edició del Digital Pub, en el que b’Ars ofereix l’oportunitat d’escoltar com reviuen les seves experiències els responsables dels efectes visuals de la trilogia d’El Senyor dels Anells. Colin Doncaster i Felix Balbas es reuniran amb els reconeguts professionals del sector de l’animació Bay Raitt, John Nugent, Adam Valdez i Randall Cook.
b’Ars ofereix una sèrie de conferències i panel discussions de gran nivell a càrrec d’experts nacionals i internacionals del sector de l’animació i els VFX com és el cas de la conferència Josep, la pel·lícula entre bastidors, en la qual l’assistent de direcció Juan Carlos Concha Riveros parlarà sobre la història que hi ha al darrere d’aquest projecte francès-espanyol. La pel·lícula narra la història de Josep Bartolí un dibuixant espanyol a l’exili que va patir les conseqüències de la dictadura franquista a través de l’animació francesa d’Aurel. Josep forma part de la prestigiosa etiqueta Selecció Oficial del Festival de Cannes 2020.
En la sessió Els VFX darrere de Project Power, el director creatiu i supervisor de VFX de Framestore, Ivan Moran, ens revelarà el seu procés creatiu des de l’art conceptual inicial fins al VFX explosiu final de la pel·lícula Project Power de Netflix. Ivan Moran ha treballat en èxits com The Matrix Reloaded a les escenes èpiques de batalla de El Senyor dels Anells i a projectes com El Cavaller Fosc de Christopher Nolan i dos títols d’Alfonso Cuarón: Harry Potter i el presoner d’Azkaban i Children of Men.
En el certamen també es debatrà i reflexionarà sobre com es planteja el futur del sector a través del panel discussion El futur del cinema: Solucionarà la “Virtual Production” el cinema en un món en pandèmia? a càrrec de professionals de l’acadèmia d’efectes visuals britànica Escape Studios. I en una altra de les conferències es donarà a conèixer, a través del curtmetratge d’animació Kong vs Godzilla, tots els secrets per fer un curtmetratge animat amb qualitat de pel·lícula i sense pressupost. La sessió anirà a càrrec de Alvise Avati, Bernardo Pichardo, Giuseppe Chisarim, Francesco Lupo, Teo Serapiglia i Dan Moore, part de l’equip del curtmetratge que acumula més de 5 milions de visualitzacions a youtube.
Amb l’objectiu de visibilitzar i fomentar la presència femenina en el món de les arts digitals, el certamen impulsa Women at b’Ars, un espai de celebració del talent femení on dialogar, reflexionar i establir noves sinèrgies entre les associacions de dones del sector. En aquest segon any de Women at b’Ars, tindrà lloc Les dones a l’indústria de l’animació i VFX espanyola el panel discusion sobre l’informe Dones en la indústria de l’animació de l’Associació MIA on es parlarà sobre la poca o nul·la representació en  llocs directius i de lideratge que tenen les dones en el sector de l’animació. Moderarà la trobada Marisol López, gestora cultural especialitzada en l’àmbit digital i directora de l’Àrea de Cultura Digital a l’Institut Català d’Empreses Culturals (ICEC) i participarà Myriam Ballesteros, managing director de MB Producciones; Deneb Sabater, production manager i vicepresidenta de MIA; Sara Saez, rigger; Virgine Bourdin, directora creativa de la companyia Art of Direction; i Sara Cuenca, sociòloga i autora de l’informe.
b’Ars també ofereix tallers adreçats a diferents perfils professionals i estudiants on els inscrits tenen l’oportunitat de treballar activament amb els millors professionals de la indústria i millorar així els seus coneixements i habilitats.
Els tallers d’enguany són Disseny d’un Concept Art per a pel·lícules de VFX, Creació d’animacions realistes amb referències, Blender, suite completa i gratuïta per l’artista digital; Personatges i emocions; i Quan, com i què planificar en una sèrie o pel·lícula d’animació.
Com és habitual, b’Ars posarà a l’abast dels inscrits la job fair, un espai de cerca de feina i talent on professionals i estudiants entren en contacte amb empreses nacionals i internacionals i opten a potencials ofertes laborals en el sector de l’animació, dels VFX, videojocs i 3D. De moment compten amb les empreses nacionals El Ranchito, Teidees, 3 Double Producciones, Dare Planet Studios, Mago Production, Lightbox Animation Studios, VR Max Technologies i internacionals Light House Studios (irlanda) i Axis Studios (Regne Unit).
 
Barcelona International Arts & VFX Fair
En aquestes sis edicions, b’Ars ha comptat amb talents de PIXAR, ILM, DISNEY, GRANGEL Studios i de tots els grans noms del negoci, com John Knoll, Richard Williams, Ryan Church (StarWars, Star Trek), Colin Doncaster (Lord of the Rings, Avatar), Adam Valdez (El Llibre de la Selva), Christian Alzmann (Star Wars), amb conferències que han tractat videojocs, animació, VFX en tots els seus aspectes: des de la creació artística i el disseny fins a la seva implementació tècnica.
b’Ars està organitzat per MINIMO VFX, estudi de VFX situat a Barcelona i amb una llarga experiència i contactes en el món dels efectes visuals i l’associació cultural Perpetuum Mobile.