Arrenca la 29a edició del Mercat de Música Viva de Vic

Aplega una setantena d’artistes d’aquí i d’arreu a Vic del 13 al 17 de setembre

Redacció.- Vinicio Capossela i Cabosanroque signen el concert d’obertura amb una producció exclusiva el 14 de setembre a l’Auditori l’Atlàntida. Els acompanyarà Asso Stefana, guitarrista de Vinicio Capossela, PJ Harvey i Guano Padano. No és l’única estrena que acollirà el mercat: Maria Rodés presentarà un dia abans al mateix escenari el resultat d’un any de treball després d’haver guanyat el Premi Puig-Porret 2016, el més ben dotat de la música a Catalunya amb 10.000 euros. Acompanyada de Santi Careta, Josep Maria Baldomà, Juliane Heinemann i Pep Terricabres, interpretarà els temes de l’àlbum que publica el proper mes de novembre i que s’inspira en la vida del seu tiet-besavi, astrònom, meteoròleg i director de l’Observatori de l’Ebre.
Punt de trobada i distribució de les produccions d’arreu de l’Estat, el MMVV acull la posada de llarg del nou treball del valencià Alberto Montero que, juntament amb Senior i el Cor Brutal, Mueveloreina, Jerez Texas i Zoo, portarà el so del País Valencià a Vic. Amorante i Izaro són les apostes procedents d’Euskadi, mentre que Saïm, Marco Mezquida i Jansky seran els artistes procedents de les Balears. Andalusia sonarà a les veus de Carmen Boza, La Canalla i O Sister! La varietat d’estils i narratives que aporten tots ells està en plena sintonia amb l’esperit d’un MMVV que programa sense complexes i amb obertura de mires, donant joc tant a l’emergència com a les propostes més consolidades pensant sempre en les necessitats dels programadors i en l’interès del públic general. Els concerts de dimecres 13 de setembre a les Carpes i la Jazz Cava seran gratuïts, i la resta dels dies les entrades als concerts de pagament es mantindran a un preu únic de 3€.
Plataforma de fires de música dels territoris de parla catalana
El MMVV és una de les sis fires estratègiques de la Generalitat de Catalunya i treballa objectius i promoció conjuntament amb les quatre fires de música que existeixen a Catalunya, Balears i País Valencià. Dimecres 13 de setembre a la tarda Fira B! la Fira de la Mediterrània, Trovam i MMVV presentaran la plataforma de fires de música dels territoris de parla catalana.
En el capítol internacional, Bruno Belissimo, España Circo Este, Fabrizio Cammarata, Gli Sportivi o Talco, representaran el so italià a Vic. London Afrobeat Collective i Ephemerals portaran l’afrobeat i el soul de factura britànica. La relació privilegiada que el Mercat manté amb Llatinoamèrica es materialitzarà amb la visita de Tita Parra, que cantarà el repertori de la seva àvia, la immortal Violeta.
El petit format i l’emergència tornen a fer-se un lloc al Mercat amb la programació de la Jazz Cava amb una nit de noves veus de la cançó divendres 15 de setembre amb Guillem Ramisa, Max García Conover, Sara Terraza i Whitered Hand and A Singer of Songs.
Música i literatura es donaran la mà en diverses propostes. La primera és l’estrena del disc de Brighton 64, El Tren de la Bruja: els 20 talls s’inspiren en un relat original de Carlos Zanón, que ja havia fet de lletrista pels Brighton en un single anterior a aquest treball. L’extremeny Duende Josele (ex El Desván del Duende) presenta el llibre-disc La Semilla amb textos propis i col·laboracions de Luis Eduardo Aute, José Mercé o Lichis, entre d’altres. Laia Martínez, la meitat del duet mallorquí d’electrovers Jansky publicarà el seu cinquè poemari amb l’editorial Lleonard Muntaner. La mirada de la programació a la literatura es tanca amb Tita Parra, descendent d’una nissaga de poetes.
Les propostes per a públic familiar tornen per segon any consecutiu a les carpes de l’àrea de l’Atlàntida amb les propostes de Natxo Tarrés & The Wireless i la Cia. Roger Canals. L’escena més experimental i la improvisació jazzística estaran representades per conjunts de prestigi internacional com Balanyà · Rogers · Sanders, Oriol Roca Trio, Amorante o Marco Mezquida.
Els escenaris més multitudinaris —Plaça i Sucre— acolliran les actuacions de Dolo, Muchachito, Ramon Mirabet, Dj Mamayé, Talco, Zoo, Pavvla, la Iaia, Senior i el Cor Brutal, Duende Josele, Doctor Prats i Txarango. Consulteu tota la programació aquí
L’OFF Mercat
La Plaça dels Màrtirs acull tota la programació OFF Mercat, integrada per les propostes de les Cases de la Música, l’ESMUC, les semifinals del concurs Sona 9 i la final del VicSona. A més a més, El MMVV dóna suport a la jornada de divulgació, tallers, ponències i lives al voltant de la cultura de club organitzada per MODE al Casino de Vic.
L’Atlàntida, música i negoci al MMVV
Enguany l’activitat professional torna a l’Atlàntida de dimecres a dissabte al migdia en sessions de matí i tarda i amb una dedicació especial als programadors públics, als que es dedicaran dues les jornades de dimecres (municipals) i dijous (autonòmics). Tanmateix, el MMVV serà escenari de la celebració de la Taula d’Impuls i Seguiment del Pla Integral de la Música de Catalunya, presentada durant l’última edició.
Divendres, les sessions estaran destinades als programadors internacionals amb una presència destacada d’artistes i professionals del mercat italià —país al que es van dedicar les jornades de primavera—. El MMVV continua treballant com a plataforma d’internacionalització del sector musical català convidant festivals, sales i agències dels Estats Units, Alemanya, Canadà, Holanda, Polònia, Xina, Itàlia, Argentina o Rússia.
El Mercat de Música Viva de Vic, seu fundacional de l’Associació de Dones de la Indústria de la Música (MiM), renova el seu compromís amb la igualtat programant i contractant dones. L’Associació MiM celebrarà divendres 15 de setembre la seva primera assemblea general amb eleccions a junta directiva.