Arrenca el Límbic, que omplirà els carrers de Terrassa de cultura contemporània en català

Un nou festival itinerant de creació contemporània organitzat per Òmnium Cultural

Redacció.- El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha reivindicat aquest divendres, el nou Festival Límbic d’Òmnium Cultural com una “gran resposta als qui volen convertir la llengua en una eina de fractura”: “ataquen la llengua per dividir-nos al carrer, i el Límbic és la demostració que no ho permetrem”. Antich ho ha dit en la inauguració d’aquesta nova cita de la cultura contemporània en català  que ha tingut lloc a la plaça Vella de Terrassa, ciutat que acull la primera edició del festival. “Perquè la llengua i la cultura catalanes ens convoquen a tots, pensem el que pensem, vinguem d’on vinguem”, ha dit el president d’Òmnium, “i perquè defensar la llengua a l’escola, a l’audiovisual és defensar els drets lingüístics i culturals de tothom”. Xavier Antich també ha volgut posar l’accent en un dels objectius principals del Límbic: la democratització de la cultura per a que sigui accessible a tothom, “volem trencar barreres […] perquè la cultura no és només un bé públic i un dret, la cultura ens cohesiona”. “Volem omplir-ho tot de cultura, o el que és el mateix, d’esperit crític, de compromís, de risc, de llibertat i de llengua”, ha sentenciat.

La pregonera d’enguany ha estat Andrea Ros, qui ha recordat els seus orígens a Terrassa, ha fet defensa de l’art i la cultura com una eina essencial de tota una generació sovint criticada i qüestionada. “que l’amor, l’art, la poesia i la cerca de qui realment volem ser sigui doncs la nostra guerra”. També ha participat de la inauguració Jordi Ballart, alcalde de Terrassa, qui ha destacat el paper cohesionador que ha tingut la llengua a Terrassa i ha agraït a Òmnium que la ciutat aculli la primera edició del Límbic: “Gràcies per creure en Terrassa, un referent cultural de primer ordre”.

L’acte ha donat el tret de sortida la primera jornada del Límbic, un nou festival itinerant de creació contemporània organitzat per Òmnium Cultural, en col·laboració de l’Ajuntament de Terrassa i sota la direcció artística de La Sullivan. Al llarg de dos dies, hi ha programades mig centenar d’activitats culturals gratuïtes com actuacions de dansa, poesia, música, electrònica, performance, teatre, humor, cultura popular, grafit, xarxes socials… Límbic tindrà una nova seu cada any, amb l’objectiu de descentralitzar i democratitzar la cultura en català, fer-la accessible i visible, i brindar oportunitats a la creació que es fa al territori.

La inauguració i el pregó han precedit la primera activitat de la tarda de divendres, Terrassa amb pilotes, una proposta participativa i lúdica d’Albert Gusi que vol alterar l’entorn i la quotidianitat de l’espai públic per a reivindicar-lo activament des de la cultura i l’acció. Pilotes de platja gegants han recorregut el centre de Terrassat partint de la plaça Vella i han permès redescobrir el centre de la ciutat des d’una perspectiva radicalment nova i diferent, reivindicant l’espai públic activament des de la cultura i l’acció. Dissabte l’activitat es traslladarà al parc de Vallparadís.

Dos dies de programació gratuïta

La primera jornada del Límbic arriba amb una vintena d’actuacions que s’allargaran fins a la mitjanit. Entre aquestes s’hi troben els monòlegs d’Oye Polo i Març Llinàs; els concerts de Maria Jaume, Ven’nus i Ferran Palau a la plaça Vella; la música de la versàtil violinista Coloma Beltran; el recital de poesia amb performance de Laia Estruch; Blanca Llum Vidal i Los Sara Fontán, un diàleg entre música i poesia a l’espai Vapor Ventalló; l’espectacle de circ a càrrec d’Yldor Llach, o les actuacions de dansa de laSADCUM i la companyia Miquel Barcelona, entre d’altres. Dissabte, en el segon i últim dia de festival, el parc de Vallparadís acollirà una trentena d’activitats i actuacions culturals, des de les 10 del matí i fins a la mitjanit.  Tots els detalls de la programació: https://limbicfestival.cat/programa

Què vol dir Límbic?

El sistema límbic és la part del nostre cervell encarregada de regular les respostes fisiològiques i emocionals del nostre cos, tot canviant la resposta en funció de l’estímul rebut. Límbic també proposa un joc semblant de respostes i estímuls a través de les diverses disciplines culturals i formats que hi seran presents. La cultura és també emoció, estímul i transformació, de manera que Límbic convida els espectadors al canvi i a la creació de noves mirades.