Arrenca la 41a Setmana del Llibre en Català

El programa, s'amplia a 10 dies, inclou més de 300 activitats per a tots els públics

Redacció.- Arrenca la 41a edició de La Setmana del Llibre en Català al Moll de la Fusta. Durant 10 dies, La Setmana es convertirà en un festival, un espai de trobada entre lectors, editors, llibreters i autors. El programa inclou més de 300 activitats per a tots els públics, entre presentacions, debats literaris, concerts, tallers, recitals de poesia, signatures d’autors, taules rodones o converses, entre d’altres.

Com cada any, la fira marca la represa literària i l’inici de curs per al sector, amb la presentació de 125 novetats editorials d’adults, joves i infantils en diversos formats. Hi haurà converses i entrevistes a autors (Carlota Gurt, Sílvia Soler, Ferran Torrent o Sergi Pàmies). Es parlarà de clàssics i recuperacions (Narcís Oller, Jaume Roig, Anaïs Nin, Joan-Lluís Lluís, Joyce Carol Oates o Italo Calvino). Es presentaran llibres d’autors que han estat guardonats amb algun premi literari en aquest any 2023 (Marta Marín-Dòmine, Sònia Casas, Mar Bosch, Gemma Ruiz, Gemma Ventura o Andreu Claret). També presentaran novetats Roser Vernet, Iñaki Rubio, Maria Climent, Biel Mesquida, Juny Siva, Roser Ametlla, Oriol Molas, Llibert Ferri, Marta Sagarra, Quim Nadal, Ramon Vilaró, Salvador Vergés, Dolors Bramon, David Nel·lo, Judit Juanhuix, Iolanda Batallé, Carme Ripoll, Roger de Gràcia, Andreu Martin, Carlota Benet, Miquel Esteve, Berta Jardí, Laura Calçada, Daniel Rius o Ester Invernon, entre d’altres.

La Setmana comptarà també amb quatre autors i autores internacionals. Una d’elles serà l’escriptora sueca Karin Smirnoff, escollida per a continuar les novel·les de la sèrie Millenium d’Stieg Larsson. De la mà del CCCB, arribarà l’autora coreana Han Kang, que parlarà del seu nou llibre La classe de grec. La no ficció també hi serà representada amb la presència del britànic Roger Griffin, expert en feixisme, i l’holandès Rob Riemenn, amb el seu nou llibre L’art d’esdevenir humà. Quatre estudis.

La poesia tindrà un paper important com cada any amb recitals de poetes tan diferents com Albert Roig, Jordi Cussà, Jaume Vidal Alcover o Vic Moliner. La tarda de poesia comptarà amb Lluís Calvo, Enric Casasses i Juana Dolores. I es dedicarà un espai a parlar de les traduccions en poesia d’autors com Charles Bukowski, Hilda Doolittle, Adriane Rich o Kavafis.

Hi haurà un espai dedicat als dos autors commemorats aquest 2023: el Rector de Vallfogona i Josep Vallverdú. La Institució de les lletres catalanes presenta un slam poeticomusical en què 31 FAM i Bounce Twice, dos grups de música urbana actuals, improvisaran rèpliques originals a una selecció de poemes de tots dos. Vallverdú també serà homenatjat en un acte conduït per la comissària de l’any Vallverdú, Carme Vidal, on es farà un repàs de la seva obra per a joves, poètica i narrativa per adults.

També s’han programat activitats agrupades en diversos blocs temàtics, en els quals es planteja tema des de diferents perspectives vinculats a diversos títols. Entre altres, es parlarà de traduccions (parlarem de Muriel Sparks amb Míriam Cano, Dovstoievski amb Miquel Cabal i tindrà lloc la presentació dels finalistes del premi de traducció del PEN Català), còmic i manga (amb clàssics com el Massagran, còmic documental, ciència ficció i novetats amb Oriol Malet, Max o Ricard Efa), literatura fantàstica (amb la presentació de diverses novetats i una taula dedicada a dones i ciència ficció), periodisme (es recordarà Manel Cuyàs i participaran en taules periodistes com Montserrat Besses, Vicenç Lozano, Cèlia Cernades i Xavier Aldekoa), cuina (amb la presentació de la cuina més tradicional, el showcooking de Myrto Kalle i la participació d’Arnau París, Neus Elcacho i Laura Garcia), ciència (parlarem d’intel·ligència artificial o d’emergència climàtica), llengua (amb les taules de llengua i inclusió, el català correcte i una conversa sobre els orígens del català), amor (amb converses sobre els vincles romàntics d’ara i d’abans, l’amor en temps de tínder i un recital de poesia d’amor i desordre), teatre (amb la presentació del nou segell Àfora-Focus Edicions i dues lectures dramatitzades amb grans actors com Francesc Orella i Àurea Marquez), cultura popular o la gran marató de novel·la negra.

No faltarà tampoc l’espai musical amb els concerts de Joan Isaac, Freddi Jazz Band i Roger Mas (Premi Difusió).

A més, i com a acte destacat, el lliurament del Premi Trajectòria a l’escriptora Mercè Ibarz, que tindrà lloc el dimecres 13 a les 19:30h.

La Setmana Jove i la Setmana Familiar

La Setmana ha preparat dos dies amb activitats pensades especialment per als i les joves. El diumenge 10 al matí, hi haurà dues presentacions: la de la nova col·lecció Brunzits, de Columna, dirigida per Juliana Canet; i el nou segell Elàstic Llibres, que presentarà les novetats d’autors com ara Gerard Guix, Núria Albertí, Toni Mata i Martin Piñol.

Divendres 15 tindrà lloc la tarda jove, amb una taula sobre feminisme (conduïda per Paula Carreras i on hi participen Maria Lenín i Laura Huerga; un acte dedicat a Mercè Rodoreda però d’una manera divertida i diferent, a través dels seus “mems”; una taula dedicada al talent jove, amb Mireia Lleó, Judith Espígol, i Aina Huix i conduïda per Mixa; i, per acabar, la “batalla de llibres”, la presentació de 9 novetats en format free-style on el públic haurà de votar el que més li ha agradat.

Les famílies també tindran un espai propi a la fira, que tindrà un eix conductor propi, “El riure”, que estarà present a totes les activitats per als infants de menys de 12 anys. En total seran 83 activitats per al públic familiar, protagonitzades per noms com el grup Elèctrica Dharma, El Pot Petit, Pilarin Bayés, Míriam Tirado, Anna Llenas, Cinta Arasa, Joan Turu, Màrius Serra, Jaume Copons i Liliana Fortuny, Elisenda Roca o Martí Gironell. A més, es farà una trobada de geganters a propòsit del nou llibre d’El Cep i la Nansa, i una exhibició castellera dels Castellers de Sants, en el marc de la presentació dels nous títols de les editorials Comanegra i Mediterrània.

A més, la visita dels infants serà molt divertida gràcies al “Passaport de recomanacions”, una eina que permet visitar les diferents casetes on hi haurà títols de literatura infantil i juvenil de manera dinàmica i divertida i amb premi final per qui ho empleni tot. Aquesta acció compta amb el suport de Gerència del Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona i Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya i Consorci de Biblioteques de Barcelona.

Activitats destacades del 8 al 10 de setembre, el primer cap de setmana

La Setmana obre les seves portes al públic avui a les 16:30h. L’autora Karin Smirnoff presentarà Les urpes de l’àliga (Columna) en conversa amb Tània Sàrrias. També podrem gaudir d’un recital de joves poetes i d’un recital-concert a càrrec del músic Vic Moliner.

Dissabte podrem gaudir d’un matí de ciència (intel·ligència artificial, emergència climàtica) i de teatre, amb diverses converses i presentacions relacionades amb les dues temàtiques. De la mà del CCCB ens visitarà l’autora Han Kang per presentar La classe de grec.

La tarda de dissabte anirà dedicada a la llengua, on parlarem del llenguatge inclusiu, de parlar el català més correcte i acabarem amb la presentació del “Lletres que parlen” amb Jesús Alturo i Tània Alaix. A més, farem una copa de vi amb Anna Guitart i Sílvia Soler, per presentar el seu llibre Estimada Gris. Acabarem la tarda amb la reunió de grans autors en una sola tarda per parlar de l’alegria de viure: Rafael Vallbona, Quim Nadal, Albert Om, Sílvia Soler, Josep Maria Fonalleras i Fúlvia Nicolàs, conduït per la seva editora Ester Pujol.

Diumenge, el matí anirà dedicat al País Valencià, amb diferents presentacions de novetats i converses sobre referents culturals valencians. A més, es presentarà el nou segell juvenil Elàstic llibres i la nova col·lecció Brunzits per a públic jove.

A la tarda, parlarem de la guerra civil (amb presentacions de tres nous llibres que tenen com a escenari la Guerra Civil Espanyola i un llibre que recull la memòria dels soldats que van lluitar al front), del còmic (amb diverses presentacions i converses com la del clàssic “Les aventures d’en Massagran” i els il·lustradors Oriol Malet i Max) i de l’amor (on conversarem sobre l’amor en els temps actuals, dels vincles romàntics amb Carlota Gurt, i gaudirem d’un recital d’amor i desordre), i Sergi Pàmies presentarà A les dues seran les tres.

Entre les signatures, tindrem noms com Roser Capdevila, Pau Capell, Josep L. Badal, Joaquim Nadal, Sebastià Bennasar, Assumpta Montellà, Jordi Llavina, Marc Vintró, Sebastià Serrano, i la Regina Rodríguez Sirvent, que vindrà a La Setmana a celebrar el primer aniversari del seu llibres “Les calces al sol”.