Arrenca LUMÍNIC, el Festival de Fotografia de Sant Cugat

S'hi podran veure fins a 15 exposicions

Redacció.- Aquest dissabte arrenca LUMÍNIC, el Festival de Fotografia de Sant Cugat, que omplirà els carrers, plaçes i galeries de fotografia en la seva edició més internacional
Des d’aquest dissabte 11 de juny de juny fins al 17 de juliol, Sant Cugat es tornarà a convertir en un aparador per als amants de la fotografia contemporània gràcies al festival LUMÍNIC, coorganitzat per la plataforma i editorial fotogràfica LUMÍNIC i l’Ajuntament de Sant Cugat. Durant tots els dies del festival la ciutat acollirà exposicions, tallers i conferències de fotografia d’autors amb reconeixement a escala nacional i internacional. En l’edició d’enguany el certamen explora la idea de límit des de diferents punts de vista. D’aquesta manera un total 15 exposicions plasmaran en format fotogràfic aquest concepte.

EXPOSICIONS DESTACADES

Avedon at Work, Laura Wilson (Rambla del Celler)
La carrera professional de Laura Wilson es va iniciar el 1979, quan el reconegut fotògraf Richard Avedon la va contractar com a assistent de la seva exposició i llibre In the American West, un encàrrec de l’Amon Carter Museum. Wilson va estar viatjant amb Avedon durant sis anys, ajudant-lo a trobar protagonistes per retratar. Treballar amb Avedon la va ajudar a adquirir un coneixement profund de l’Oest americà i va aportar-li inspiració per als seus projectes posteriors. D’aquí en va sortir Avedon at Work un treball que combina imatges que va captar durant les sessions fotogràfiques amb entrades del seu dietari, per mostrar els mètodes de treball d’Avedon, la seva tria dels personatges, el seu procés creatiu, i fins i tot els seus experiments i els seus errors.

Col·lectiva d’artistes d’Argentina, comissariada per Daniela Palafundi (Centre d’Art Maristany)
Una exposició que connecta el treball fotogràfic de 19 autores argentines que s’exerceixen en la contemporaneïtat. I que podem concebre com un entramat de pràctiques artístiques que informen d’una escena dins del panorama actual de la fotografia del país. Palafundi ha exposat de forma individual i col·lectiva a galeries i festivals d’Argentina i Espanya. Exerceix la docència en diferents àmbits des de fa deu anys. Ha col·laborat amb diverses revistes i publicacions.

Los Hijos del Ciervo, Jose Luís Carrillo (Casa de Cultura de Sant Cugat) 
José Luís Carrillo presentarà el seu fotollibre “Los Hijos del Ciervo”, editat per l’editorial LUMÍNIC, i que posa la mirada a la Vall de l’Alt Tajo, un dels territoris més despoblats d’Europa i dominat per la naturalesa salvatge. Carrillo plasma la seva trobada amb els descendents de Cernunnos, el déu banyut, venerat pels celtes en aquesta regió durant més de mil anys. Hereus d’una cosmogonia a punt d’extingir-se, són els últims celtibers de l’altiplà espanyol i aquesta és la seva vall sagrada.

Archaia, Verónica Losantos (Espai EMD Valldoreix)
Com a novetat d’enguany, el festival ha obert una convocatòria dirigida a autors individuals i col·lectius, que treballin amb la fotografia i les arts visuals. La proposta seleccionada ha estat  de Verónica Losantos, que investiga el vincle entre el fenomen de la desaparició i el trauma col·lectiu, a més de la qüestió del paper del mitjà fotogràfic com a prova històrica, i el vincle entre la fotografia i l’arqueologia, i entre la memòria i el procés fotogràfic. Losantos és una artista que ha centrat el seu treball en la fotografia i la instal·lació, abordant temàtiques com la memòria i la relació entre processos fotogràfics i psicològics. Els 10 accèssits de la convocatòria participaran a una mostra col·lectiva.

Retratos Ibéricos, Bigas Luna (Escola de Música Victòria dels Àngels)
Bigas Luna explica que amb la fotografia pot fixar un moment, i amb la unió de diferents moments, narrar una història. “Em vull apoderar de tot allò que estic veient. Són moments meravellosos, convulsions passionals. Més tard, el meu estudi s’omple d’aquelles fotos que no són res fins que les munto. És un altre moment màgic. Toco, enganxo, comparo, desenganxo, miro, canvio, jugo amb les deformacions que es produeixen entre foto i foto, i que moltes vegades provoco, i amb les diferències de llum, que m’interessen especialment pel seu paper de testimonis del temps transcorregut entre cada imatge.” A Retratos Ibéricos, Bigas Luna plasma a través de la fotografia moments  més enllà dels cinematogràfics.

BRIANS. Dones Invisibles, Camila Oliveira (Murs de la Biblioteca Gabriel Ferrater)
Una sèrie fotogràfica que retrata dones que han patit violència masclista, a les quals la fotògrafa va conèixer durant la seva estada als centres penitenciaris de Brians i Wad-Ras. Camila Oliveira, va conèixer la fotògrafa Marta Fàbregas durant la primera edició del projecte “Traspassant l’objectiu” al C.P. Brians-1. Allà va destacar per la seva actitud i el seu potencial fotogràfic. Actualment compleix el tercer grau penitenciari a Barcelona i ha acceptat participar en un reportatge mentoritzat per Fàbregas, amb obres incloses en el fotollibre “BRIANS: mujeres invisibles”, editat per l’editorial LUMÍNIC.

La Triologia de la Ciutat, JM Ramírez-Suassi (Museu Cal Gerrer)
Trilogia de la Ciutat està formada per tres sèries: One Eyed Ulysses, According to Crusoe i W/Closing/Larva. Totes tres descriuen un viatge des de la perifèria al centre de la ciutat, però aquesta ciutat i els seus límits, sense demarcació precisa, són un signe equívoc del que significa aquest límit en si mateix. El límit apareix, desapareix i reapareix, sotmès a totes les conjectures possibles. És la naturalesa lliurada a si mateixa, amb i sense l’home. És el principi i la fi d’un món.

Opal, Ludwig Nikulski (Museu del Monestir)
Un assaig fotogràfic on l’autor reflexiona sobre un estat personal de llunyania. Captats entre la primera i la segona fase del confinament a Islàndia, el text i les imatges s’utilitzen per crear un mirall poètic de l’aïllament. Una narrativa desigual que queda relligada pel fil de l’experiència personal, traduïda a través de paisatges metafòrics, retrats melancòlics i prosa.

COL·LABORACIÓ AMB GALERIES D’ART DE CATALUNYA I ESCOLES DE FOTOGRAFIA
Un dels objectius de l’edició d’enguany és enfortir i alhora fer créixer la xarxa LUMÍNIC. Per fer-ho el festival col·labora enguany amb GAC, Galeries d’Art de Catalunya, on 12 de les galeries associades col·laboraran amb la programació del festival acollint una exposició de fotografia als seus espais expositius. Entre aquestes localitzacions hi podrem trobar la galeria Espai Cavallers de Lleida, la galeria Anquins Gallery de Reus, i vuit galeries més de Barcelona com Villa Del Arte, Pigment Gallery o Espai Artur Ramón.  A més de comptar amb els espais La Galeria i la Sala Rusiñol de Sant Cugat. Amb aquesta col·laboració, el certàmen busca teixir  i fer créixer el circuit expositiu fotogràfic arreu de Catalunya, amb la intenció de mantenir i expandir aquest vincle amb projecció a properes edicions.

De la mateixa manera i amb l’afany de donar veu a les noves generacions de creadors, el festival col·labora amb diverses escoles i centres de fotografia: Elisava, Grisart, Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya, alumnes i exalumnes de Belles Arts de l’Universitat de Barcelona, El Observatorio i l’INS Leonardo.  Les mostres fotogràfiques dels alumnes de cada centre es podran veure a galeries i espais expositius de Sant Cugat.

TAULES RODONES, TALLERS I CONFERÈNCIES

Amb la intenció de mantenir la dinàmica d’anteriors edicions, el festival LUMÍNIC organitza activitats paralel·les a la programació dels espais expositius. El dia de la inauguració, el dissabte 11 de juny, podrem trobar una visita guiada per les diferents exposicions i una taula rodona amb els artistes participants del festival. La presentació de dos llibres fotogràfics editats per l’editorial LUMÍNIC, “Los Hijos del Cuervo” de José Luís Carrillo i “BRIANS. Dones invisibles” de Camila Oliveira, on es comptarà amb la presència dels autors. Finalment, el festival també comptarà amb diverses activtats de formació, com un taller-laboratori amb la comissària convidada, Daniela Palafundi o un cap de setmana amb tallers englobats en l’àmbit del foto llibre: enquadernació, creació de fanzins i un itinerari sobre les diferents tipologies físiques dels llibres.