Arriba al Teatre Lliure el muntatge Catarina e a beleza de matar fascistas

Un muntatge de l'actual director del Festival d'Avinyó Tiago Rodrigues

Redacció.- El Teatre Lliure rep aquest dimecres i dijous el reputat director portuguès i actual director del Festival d’Avinyó Tiago Rodrigues, que presenta amb la companyia Teatro Nacional D. Maria II Catarina e a beleza de matar fascistas. L’aclamat espectacle arriba finalment al Lliure en dues úniques funcions, després d’haver-se cancel·lat la Temporada 20/21 a causa de la pandèmia.

Catarina e a beleza de matar fascistas narra la història d’una família peculiar en la qual tots els seus membres es dediquen a matar feixistes. Una tradició que té més de 70 anys i que avui posa a prova la jove Catarina, que s’ha d’iniciar assassinant el jutge Neto de Moura, un masclista que ha estat denunciat públicament pel moviment feminista. Però a l’hora de la veritat, què farà la Catarina?

El títol del muntatge ve donat pel cas real de Catarina Eufémia, una camperola assassinada el 1954 amb el seu nadó a coll mentre reclamava drets laborals –un crim que no va ser mai jutjat–, i que és símbol de la resistència antifeixista i de l’emancipació de la dona a Portugal.

Rodrigues presenta un espectacle sobre el pes de la tradició, la família i el feixisme situat en un futur 2028, que ens planteja preguntes sobre la legitimitat de la violència en els nostres dies, marcats per l’auge global de la ultradreta: Podem incomplir les normes de la democràcia per defensar-la millor?

“Havia de ser una ficció que transcorregués d’aquí cinc o deu anys, més a prop del llenguatge al·legòric que el documental”, explica el director. Catarina e a beleza de matar fascistas està pensat “com un poema distòpic o una realitat alternativa en el futur que ara tenim el deure d’intentar construir. Calia allunyar-se per apropar-s’hi”, ha conclòs Rodrigues.

Catarina e a beleza de matar fascistas és un muntatge creat amb la intenció d’estar estretament lligat amb allò que succeeix al món, ha comentat Rodrigues. És per això que, tot i tenir presents durant la seva escriptura els dramaturgs de la violència o la conspiració com Sòfocles o Albert Camus, l’espectacle beu sobretot de les obres contemporànies de Hanna Arendt i Slavoj Žižek, dels discursos de líders populistes com Donald Trump, Jair Bolsonaro o Viktor Orbán i de la mateixa pandèmia.

Catarina e a beleza de matar fascistas es va estrenar al Centro Cultural Vila Flor a Guimarães (Portugal) el 2022, ha fet gira per Europa i ara arriba per primera vegada a Catalunya, després d’haver-se endut a Itàlia el Premio Ubu 2022 al millor espectacle estranger. L’espectacle també ha estat escollit pels crítics del New York Times com una de les millors propostes teatrals de l’any a Londres, França i Alemanya, juntament amb dues produccions més que visitaran el Teatre Lliure aquesta temporada: Oasis de la impunidad, de Marco Layera (del 9 al 12 de març a Gràcia) i One Song, de Miet Warlop (el 6 i 7 d’abril a la Sala Fabià Puigserver).