Arriba l'Ulls 2011, el cinquè Festival Barcelona Cultura

El festival estableix un pont cultural entre Europa i Amèrica Llatina a través D'espectacles gratuïts per a tota la família

Com a novetat D’enguany, ULLS 2011 estableix la seva seu a la Plaça de la Mercè, al Barri Gòtic, i amplia les seves fronteres amb nous espais com L’Espai Món, L’Arts Santa Mònica, el Goethe Institut, el Hall del Maremagnum, L’Espai Jove La Fontana, el Bar 68, el SaT! Sant Andreu Teatre i L’FNAC Triangle. Igual que en L’edició anterior, la Rambla del Raval, la Plaça del Rei, la Biblioteca Jaume Fuster, el Passeig de Sant Joan i L’Institut del Teatre també
acolliran actes del festival.

ULLS 2011 no només pretén arribar a tothom, sinó que ho fa amb una proposta descentralitzada que busca involucrar tots els racons de la ciutat de Barcelona. A més, i gràcies a la bona acollida que va tenir a L’edició anterior, ULLS 2011 també estarà present a la Biblioteca Singuerlin-Salvador Cabré, a Santa Coloma de Gramenet.

El festival, dividit en diferents cicles, acull una gran varietat de propostes artístiques que van del monòleg al clown, passant per la performance, els espectacles de teatre, la música i la dansa. A més, L’àrea formativa D’ULLS 2011 també inclou classes magistrals i tallers que giren al voltant de les arts escèniques.

Nous formats i propostes arriscades per a totes les edats

Abans de començar la seva gira per Amèrica Llatina, la companyia italiana Assemblea Teatro
farà un parada a ULLS 2011 per presentar el seu espectacle Viva la vida!, la companyia Teatro Niño Proletario, després D’actuar a Fira Tàrrega 2011, estrenarà a Barcelona El Olivo, i L’actriu Fernanda Pérez Bodria farà el seu particular homenatge a Mercè Rodoreda encarnant a la Colometa a La Plaza del Diamante. Cal destacar la nova fornada de teatre argentí que estarà representada per companyies com la de Fernando Lancellotti, amb una curiosa obra on L’espectador mirarà les escenes de casa a través de la finestra, des del carrer. Una proposta arriscada i de nou format.

En el camp de la dansa, la ballarina mexicana resident a Nova York Maira Duarte o la panamenya Ela Spalding deixaran anar els seus cossos per crear unes peces a mig camí entre el teatre, la dansa i la performance.

A L’àrea formativa, el director i escriptor alemany Patrick Wengenroth impartirà un taller sobre la pràctica del monòleg amb un espectacle confeccionat a partir del taller, Planeta Porno Barcelona.

El públic infantil també podrà gaudir D’espectacles ideats per ells com el de la clown Anita Dinamita que els ensenyarà els bons hàbits alimentaris, o els contes de la italo-mexicana Giovanna Cavasola.

La música també és un element clau a ULLS 2011 amb les actuacions D’una de les bandes de funk més rellevants del moment, els argentina Suprafonicos, i la dels catalans The Destroyed Room, jove banda revelació del folk i punk rock.

El festival, dirigit per Gabriela Marsal i Leila Barenboim, vol fer arribar el llenguatge experimental a tothom a través D’espectacles moderns i innovadors. La sorpresa i L’accessibilitat són dos dels conceptes que millor defineixen L’arrel D’ULLS 2011. Tots els actes del festival (menys el taller de 5 sessions de Patrick Wengenroth) són gratuïts.