Arriba la tercera edició del Festivitas Bestiarum, la festa de les figures del bestiari popular català

Enguany destaquen els Premis Best, uns guardons que reconeixen el compromís de la societat i les entitats amb la cultura tradicional i popular

Redacció.- El bestiari popular català és el nom que rep el conjunt de figures que representen animals reals o fantàstics que són exhibits en les festes locals de Catalunya en processons, cercaviles o balls. Tenen el seu origen en el teatre medieval de les processons de Corpus Christi però al llarg dels anys han evolucionat adquirint entitat pròpia en cercaviles i balls de diables, entre altres manifestacions tradicionals i populars.

L’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, en col·laboració amb Badalona Bèsties de Foc, l’Ajuntament de Badalona, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i Pirotècnia Estalella convoca la tercera edició del Festivitas Bestiarum el dissabte 19 de novembre de 2016, a Badalona.

Per la seva ubicació en el calendari anual el Festivitas Bestiarium esdevé la gran festa de cloenda de la temporada d’actuacions del Bestiari Festiu d’arreu del país. Balls, actuacions i cercaviles es barregen en un acte que també vol acostar el col·lectiu a la societat premiant les millors iniciatives, personatges públics o entitats que destaquen en el foment de la cultura popular i tradicional.

El col·lectiu s’obre a la ciutadania i a les institucions gràcies als Premis Best, i a banda de premiar les millors iniciatives impulsades per les entitats federades, es lliuraran reconeixements a la societat, personatge públic, institucions, empreses o associacions que s’hagin destacat en el foment dels valors de la cultura popular i tradicional.

Premis BEST

Els premis BEST tenen una doble connotació: d’una banda, representa al col·lectiu del Bestiari Festiu, ja que representa una part de la paraula “Bestiari” i del logotip de l’Agrupació. De l’altra banda, representa al mot en anglès best (millor), com a reconeixement a les millors iniciatives, entitats, empreses i institucions que envolten al col·lectiu.

La figureta-guardó està elaborada per l’artista Jordi Grau al seu taller Drac Petit de Terrassa. L’artista està especialitzat en l’elaboració d’escultures i imatgeria popular i festiva des de fa més de 30 anys.

El meteoròleg badaloní Tomàs Molina serà el nou Ambaixador del Bestiari Festiu

Tomàs Molina (Badalona, 1963) és un meteoròleg i presentador de televisió català. Llicenciat en física per la Universitat de Barcelona i periodista col·legiat.
Actualment és el cap de meteorologia de Televisió de Catalunya. Se’l pot veure periòdicament a l’espai del temps, en els informatius de TV3. Des de l’any 2009 presenta i dirigeix el programa Espai Terra a la mateixa cadena, que tracta sobre la meteorologia, la natura i el medi ambient en general. En diverses ocasions, en aquest programa s’ha pogut veure reportatges o han participat en directe diferents elements de Bestiari Festiu.
En Tomàs Molina serà nomenat Ambaixador del Bestiari Festiu 2017 durant el Festivitas Bestiarum, prenent el relleu a Rita Marzoa, Ambaixadora del Bestiari Festiu 2016.

Presentarà l’acte en Dani Jiménez, científic divulgador

Nascut l’any 1977 a Barcelona, en Dani Jiménez és llicenciat en Ciències Físiques per la UB, i Màster en Història de la Ciència i Societat per la UAB.
La seva tasca de divulgador científic l’ha dut a col·laborar en diversos programes de televisió (El Club de TV3, La Partida de TV3, Tvist, Info-K, Dinàmiks de Canal Súper 3, ADN Max…), ràdio (Catalunya Ràdio, COM Ràdio, Ràdio 4), premsa i revistes. També ha editat diversos llibres sobre ciència i experiments.