Arriba a Reus la IV edició del Festivitas Bestiarum, la festa de les figures del bestiari popular català

Cercaviles, plantada de figures de bestiari festiu, ballades de cortesia, i lluïments amb pirotècnia als carrers de la ciutat i els Premis Best

Redacció.- Aquest dissabte 2 de desembre es farà la quarta edició del Festivitas Bestiarum. El bestiari popular català és el nom que rep el conjunt de figures que representen animals reals o fantàstics que són exhibits en les festes locals de Catalunya en processons, cercaviles o balls. Tenen el seu origen en el teatre medieval de les processons de Corpus Christi però al llarg dels anys han evolucionat adquirint entitat pròpia en cercaviles i balls de diables, entre altres manifestacions tradicionals i populars.
Relació d’actes
· 11h. Plantada al C. Fossar Vell
· 12h. Cercavila pels carrers Peixateres velles, plaça del Castell, carrer del Castell, plaça Mercadal, carrer Major, plaça de Sant Pere, carrer Abadia, plaça del Teatre
· 13h. Ballades de lluïment a la plaça del Teatre
· 17:30h. Festivitas Bestiarum, al Teatre Bartrina
· 19h, un cop finalitzat el Festivitas Bestiarum, les sis figures participants oferiran als assistents unes Ballades de lluïment amb pirotècnia Estalella
Figures de bestiari que participaran a la plantada, cercavila de matí i lluïments de tarda:
· Duc de Les Roquetes
· Diabló de La Selva del Camp
· Drac Volador de La Sagrera
· Víbria de Reus
· Cabra de Reus
· Drac de Reus.
Per la seva ubicació en el calendari anual el Festivitas Bestiarium esdevé la gran festa de cloenda de la temporada d’actuacions del Bestiari Festiu d’arreu del país. Balls, actuacions i cercaviles es barregen en un acte que també vol acostar el col·lectiu a la societat premiant les millors iniciatives, personatges públics o entitats que destaquen en el foment de la cultura popular i tradicional.
El col·lectiu s’obre a la ciutadania i a les institucions gràcies als Premis Best, i a banda de premiar les millors iniciatives impulsades per les entitats federades, es lliuraran reconeixements a la societat, personatge públic, institucions, empreses o associacions que s’hagin destacat en el foment dels valors de la cultura popular i tradicional.
Premis BEST
Compten amb dues grans categories:
– projectes i iniciatives impulsades per les entitats federades
– reconeixement a la societat (a un personatge públic, a una empresa, a una entitat o associació o a un mitjà o iniciativa de comunicació) pel foment dels valors de la cultura popular i tradicional.
Els premis BEST tenen una doble connotació: d’una banda, representa al col·lectiu del Bestiari Festiu, ja que representa una part de la paraula “Bestiari” i del logotip de l’Agrupació. De l’altra banda, representa al mot en anglès best (millor), com a reconeixement a les millors iniciatives, entitats, empreses i institucions que envolten al col·lectiu.
La figureta-guardó està elaborada per l’artista Jordi Grau al seu taller Drac Petit de Terrassa. L’artista està especialitzat en l’elaboració d’escultures i imatgeria popular i festiva des de fa més de 30 anys.
L’escriptora i periodista Empar Moliner serà la nova Ambaixadora del Bestiari Festiu
Empar Moliner (Santa Eulàlia de Ronçana, 1966) és escriptora i periodista. és coneguda per la seva visió crítica de la societat contemporània i les seves contradiccions, amb una literatura farcida d’humor. Algunes de les seves obres de narrativa són Busco senyor per amistat i el que sorgeixi, T’estimo si he begut, o Tot això ho faig perquè tinc molta por. Als mitjans de comunicació se l’ha pogut veure en diferents programes de ràdio i televisió. Recentment ha estat col·laboradora del Matí de Catalunya Ràdio i contertuliana dels Matins de TV3. En el camp de la premsa escrita, ha escrit articles d’opinió a diferents rotatius, com ara el diari Avui, el diari Ara o El País.
L’Empar Moliner serà nomenada Ambaixadora del Bestiari Festiu 2018 durant el Festivitas Bestiarum, prenent el relleu a Tomàs Molina, Ambaixador del Bestiari Festiu 2017.
Presentarà l’acte l’actor Quim Masferrer
Nascut l’any 1971 a Sant Feliu de Buixalleu, de ben jove ja va començar a escriure els seus propis guions teatrals. Quim Masferrer és fundador i director de la companyia Teatre de Guerrilla, a més de ser-ne actor i autor dels espectacles que produeix.
La seva trajectòria professional s’ha mogut en el terreny del teatre (amb espectacles com EEUUROPA, FUM, El Xarlatan i Temps), així com també en el terreny de la ràdio i la televisió (Càsting, Romans a la Catalana, Set de nit, Caçador de Bolets…).
En els darrers anys ha pres protagonisme amb l’emissió de cinc temporades de l’exitós programa El Foraster (TV3), on ell n’és el presentador i guionista. Programa que rebé el Premi ONDAS a Millor Programa de TV no estatal.