ART AMB MAJÚSCULES. 1997-2009=164 exposicions

Arcadi Calzada publica un recull de textos per a prologar els catàlegs de les mostres de la Fundació Caixa Girona

La Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona acull aquest vespre a dos quarts de vuit la presentació del llibre ?Art amb majúscules. 1997 ? 2009=164 exposicions’ D’Arcadi Calzada. A L’acte hi intervindran Salvador Giner, presidnet de L’Institu D’Estudis Catalans, Daniel Giralt- Miracle, membre de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, el periodista Josep Cuní i Arcadi Calzada, autor del llibre i president de Caixa Girona.
?ART AMB MAJÚSCULES. 1997-2009=164 exposicions’ és una proposta insòlita, un recull de textos D’Arcadi Calzada escrits per a prologar els catàlegs de les mostres programades per la Fundació Caixa Girona als seus principals espais expositius. L’autor proposa una lectura i/o relectura als textos, escrits entre els anys 1997 i 2009, per als catàlegs de les exposicions realitzades al Centre Cultural de Caixa Girona i al Jardí Botànic de Cap Roig. El resultat és un mosaic de texts que brinden una mirada personal, feta des del coneixement i el sentiment, a distints aspectes de L’art, al mateix temps que esdevé fidedigne testimoni D’una part important de la història recent de la Fundació Caixa Girona: les seves exposicions.

A manera D’epíleg, com a cloenda a la seva tasca com a president de Caixa Girona i de la seva Fundació, Calzada proposa fer un llarg recorregut per cadascuna de les mostres realitzades: des de Josep Pla i Girona, exposició que ocupà les sales de la Fontana D’Or la primavera del 1997, fins a la més recent, inaugurada el passat 28 de maig Isidre Nonell. Figures i espais. Al mig queden altres 162 mostres tant eclèctiques i riques com propostes de coneixement hi ha possibles: les arts plàstiques, la història, la literatura, L’etnografia, arts decoratives, cartografia, ciència, etcètera.

En el text escrit més recentment, el realitzat com a pròleg de pròlegs, Un model, un projecte, una realitat, Calzada, explica el model que ha donat contingut al projecte D’exposicions de la Fontana D’Or i desgrana, valora i vindica el treball fet per la Fundació Caixa Girona en aquest àmbit, al mateix temps que apunta els objectius assolits: «Avui, el Centre Cultural de Caixa Girona, la coneguda Fontana D’Or, s’ha situat en els primers llocs del panorama artístic, cultural i expositiu català. S?ha fet realitat, doncs, aquell objectiu que ens va encoratjar a tirar endavant: convertir-la en un referent. Podríem dir que és un autèntic pulmó cultural, perquè la vida de la mateixa institució i la de la ciutat i les comarques gironines es canalitzen a través seu.»

Es tracta doncs de 164 exposicions treballades, analitzades i contemplades per una persona a qui, com escriu Daniel Giralt-Miracle al pròleg del llibre, «…L’art no és només un bé tangible, sinó que té molt de pensament i de sentiment».

El llibre, la recopilació de pròlegs, és un retrat D’un període de treball fet a la Fontana D’Or en el qual idees i objectius han pres forma per esdevenir fets tangibles. És, en definitiva, L’empremta D’aquell qui ha fet de L’art una part important de la seva vida: «Si analitzem la història de L’art, observarem que les etiquetes no serveixen de gaire res i que, amb els anys, la clau per arribar a les obres D’art és la llibertat que permet replantejar-les constantment en funció de L’assaig visual de cadascú. Comunicar és no deixar de banda el valor comunicatiu que pot tenir una proposta, lluny dels referents, els tòpics i les etiquetes, i provocar una multiplicitat de lectures, perquè L’obra ha de saber viure en totes les èpoques. És la mirada i la memòria D’una evolució, D’un balanç ple D’estímuls i de transformacions que resulta molt difícil de resumir.» (Arcadi Calzada)

Etiquetes:
,