Art Dogón

Una exposició inèdita amb més de 50 obres procedents de la regió de Bandiagara (Malí)

De L’11 de novembre al 13 de desembre es pot veure L’exposició ?Art Dogón? a la Galeria Kumbi Saleh de Barcelona, una mostra que recrea, a través de 53 obres ?màscares, figures, objectes, rituals i més objectes’ la inusual bellesa formal de L’univers dogón: les seves creences els seus orígens mítics i la seva cultura
Aïllats a la falla de Bandiagara a Mali, a on van arribar al voltant del segle XV procedents del Mandé, els Dogón encarnen, a l’imaginari occidental, l’essència de l’Àfrica tradicional. El seu art, constituït per un munt de màscares i escultures, els poblats de tova i la vigència de les seves creences ancestrals alimenten la idea d’una cultura suspesa en el temps, aliena a les vicissituds de la història moderna.
Poc se sabia sobre els Dogón abans que França ordenés l’exploració sistemàtica de L’Àfrica occidental i iniciés L’ocupació de L’anomena Sudan francès a finals del segle XIX. Tanmateix, el veritable “descobriment” dels Dogón sobrevingué el 1931, quan la missió Dakar Djibutí, dirigida per Marcel Griaule, recalar en el poblat de Sanga. La documentació i les col·lectes D’objectes realitzades aleshores va revelar la complexitat D’una cultura tan antiga com fascinant. Sorprèn la força de les seves tradicions,t les danses de les màscares: el mite del bon salvatge havia trobat, en certa manera, en els Dogón un nou paradigma.

Etiquetes:
,