Art i transformació social a la Fira Mediterrània de Manresa

La Fira programa cinc espectacles que promouran la participació de centenars de persones de diferents àmbits de la societat

La Fira Mediterrània, que se celebrarà a Manresa del 15 al 18 d’octubre, ha reservat part de la seva programació a aquells projectes que vinculen les arts escèniques amb la millora social. Un total de cinc projectes mostren el potencial que té l’art per ampliar la base social de la cultura quan es combina amb àmbits com la salut, la lluita contra l’exclusió o la pedagogia, entre d’altres.

És el cas del projecte Five days to dance, en què més de cent alumnes de l’IES Pius Font i Quer de Manresa deixaran les seves classes durant una setmana per dedicar-se vuit hores al dia a ballar. L’objectiu d’aquest projecte liderat per DE LooPERS-dance2gether és, entre d’altres, treure els alumnes de la seva zona de confort, descobrir-los l’art i el moviment com a formes d’expressió i tractar d’enfortir-los com a individus. La veterana companyia hispanoholandesa ha portat el seu mètode per tot Europa i fins i tot ha protagonitzat un llargmetratge. El resultat de l’experiència amb els alumnes manresans es podrà veure diumenge 18 d’octubre a les 11h del matí a la sala gran del teatre Kursaal.

Ada Vilaró proposa una performance, Públic Present 24h, en què estarà 24h seguides asseguda al carrer, interaccionant amb el públic i amb diferents col·lectius del territori, en silenci, només amb la mirada i una capsa de guixos. Una aposta radical i de compromís per potenciar l’espai públic com a lloc de trobada, de diàleg i de visibilitat del teixit social.

Al seu torn, Farrés Brothers Cia, proposen El silenci d’Hamelín, el conte del flautista en una versió particular en què la protagonista és una nena sorda, aliena als seus encanteris. Una proposta familiar per acostar els més petits al llenguatge de signes. Diverses escoles manresanes podran veure aquest espectacle, que tindrà lloc divendres 16 d’octubre al matí.

En l’àmbit de les arts comunitàries la Fira ens fa arribar també una proposta destacada per al diumenge 18 d’octubre, a la sala petita del Teatre Kursaal: Bon Nadal o l’últim sopar, de la Companyia Marta Carrasco, un espectacle fruit del treball formatiu que la prestigiosa coreògrafa vallesana ha fet amb un grup de persones amb malalties mentals, i que es va presentar en el marc de L’Altre Festival (maig de 2015). Ara, amb motiu de la Fira Mediterrània, es podrà veure de nou als escenaris.

Finalment, de la mà de Taller de Músics, arriba una mostra del projecte Cabal Musical, una iniciativa de suport al talent musical a la Franja Besòs de Barcelona. Consisteix en posar en valor, formar i promoure grups i músics joves de barris desafavorits, per tal de contribuir a la cohesió social, la projecció i la dinamització del territori. Els participants reben preparació musical i artística per convertir les seves inquietuds creatives en projectes d’emprenedoria artística. Concretament a Manresa, uns dies després de la Fira (l’1 de novembre al Pati del Kursaal), es podrà veure l’actuació del grup Fatlipz y Adry Bueno amb l’acompanyament de luxe del quartet de corda professional Cordes del Món. Aquesta activitat està inclosa dins la Setmana Apropa Cultura, campanya que treballa per fer accessible la cultura als col·lectius en situació de risc d’exclusió.