Arts de carrer i dramatúrgia

FiraTàrrega escalfa motors amb propostes de tota mena

FiraTàrrega intensifica la presència D’arts escèniques pensades per ser representades al carrer; una programació que busca el diàleg entre la peça exhibida i L’espai on s’exhibeix. En definitiva, una aposta real per les arts de carrer que centra la seva atenció en espectacles amb voluntat de dramatúrgia.

Un exemple és el que portarà a la Fira la companyia de dansa La Veronal. El seu segon projecte coreogràfic de carrer, ‘Pájaros muertos’, ha estat dissenyat especialment per al seu emplaçament a la plaça dels Àlbers de Tàrrega, partint D’un espectacle previ estrenat al Museu Picasso de Barcelona el 2009. El muntatge s’ambienta en L’univers i en la trajectòria de Pablo Picasso, amb un retaule D’imatges evocadores de la passió del pintor.

D’altra banda, els catalans Increpación Danza presenten, amb ‘Las salvajes’, un ambiciós projecte multidisciplinari que compta amb L’assessoria de Carlos Rodero i la col·laboració de la companyia de teatre i circ De Mortimers. L’espectacle, inspirat en l’obra de José Martín Recuerda ‘Las salvajes de Puente San Gil’ (1961) i la seva posterior adaptació cinematogràfica, narra el periple D’una companyia de revista per l’Espanya profunda dels anys 60.

La companyia La Industrial Teatrera entén el carrer com un lloc de tertúlia i trobada tradicional. Per aquest motiu, ‘De paso’ és un espectacle que parla del cicle de la vida en clau de clown i que ho fa des del carrer, gràcies a uns artistes amb un gran bagatge professional que pretenen divertir a través de les tècniques de circ i del teatre de carrer. Shakespeare també es passejarà pel Parc de Sant Eloi amb L’espectacle ‘Somni D’una nit D’estiu’, de la companyia Parking Shakespeare. Projecte nascut el 2009 per dur les obres del dramaturg anglès als parcs, les places i els espais públics de la nostra geografia, ens situa ara en una clariana del bosc, als afores D’Atenes, mentre els artesans Garlopa, Cabdell, Flauta i Allisat assagen un espectacle per festejar les noces entre el Duc D’Atenes i Hipòlita, la bella amazona.

D’altra banda, els bascos Markeliñe arriben a Tàrrega amb ‘Anomalía magnética’, un espectacle de carrer compromès amb L’actualitat social. Amb una vintena D’espectacles i diversos premis a les espatlles, FiraTàrrega 2011 es convertirà en espectadora D’excepció D’una obra nocturna i gestual, amb una dosi important de poesia i amb un missatge a mig camí entre la denúncia social i la reivindicació de L’individu enfront del poder.

Com a representant D’aquesta aposta per la dramatúrgia de carrer per part del gruix de companyies que formen part de la Vitrina Iberoamericana, tenim IntimoTeatroItinerante amb ‘Pueden dejar lo que quieras’, un espectacle directe que desgrana diverses històries que parlen sobre el món actual, sobre les coses essencials que ens poden fer sentir bé.

La Patriótico Interesante, també en el marc de la Vitrina Iberoamericana, ens presenta, amb ‘Kadogo, niño soldado’, la història D’uns nens seduïts per la febre consumista, marginals i sense horitzons laborals, que viuen al carrer i tenen la violència com a llenguatge, que acaben sent recultats per les guerrilles.

Els xilens Murmuyo & Metrayeta, genis de la intervenció urbana, buscaran la participació de L’audiència amb ‘¿Quieres ser mi amigo?’. Abans coneguts com a Teatro Gestual de Chile, aquesta parella de clowns esbojarrats transformaran els carrers de Tàrrega en una veritable festa desbocada, a la vegada que esdevé un mirall sàtir i caricaturesc dels més baixos defectes humans.

Finalment, Tragic, una jove companyia de dansa-teatre procedent dels Països Baixos, sorprendrà el públic de FiraTàrrega amb el seu nou treball, ‘NetNietNiets’. Es tracta D’una peça de carrer per a tres ballarins, un músic i diversos elements, que explora la motivació que mou unes dones a investigar el contingut D’una pila de maletes.

Aquests són només alguns dels espectacles que es podran veure a FiraTàrrega 2011. A banda, la programació de la Fira, que tindrà lloc del 8 a L’11 de setembre, inclou els muntatges D’altres disciplines escèniques, tant de carrer com de sala, de més de 80 companyies nacionals i internacionals (entre la Programació Oficial i els Espais D’Empresa).

Etiquetes: