Atopia

Art i ciutat al segle XXI

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona fins al 24 de maig de 2010, «ATOPIA. Art i ciutat al segle XXI», la primera exposició que el centre dedica a L’art contemporani, comissariada pel director del CCCB Josep Ramoneda i pel comissari i crític D’art Iván de la Nuez.

L’Atopia és el sentiment de malestar de L’individu enfront de la ciutat del present la qual no representa, en cap cas, el paradís somiat o promès que ens ofereix la utopia. L’exposició tracta precisament D’aquest malestar, de la incomoditat entre la ciutat que sí existeix i L’individu. De la tensió entre una ciutat que s’individualitza -esdevé un ens amb vida pròpia, més enllà de nacions, països, estats- i D’un individu que es massifica.

La mostra no s’inscriu en els recents projectes basats en «allò social» o reivindicatiu, ni en les creixents exposicions de denúncia sobre L’especulació o els processos de gentrificació de les ciutats. El que interessa els seus comissaris és una agonia més universal i, al mateix temps, més palpable: la de L’individu que sobreviu i la de la seva resistència enfront de L’apoteosi urbana.

L’exposició aborda a través de 168 obres (pintura, escultura, fotografia, vídeo i instaL’lacions) de 41 artistes contemporanis (Sergio Belinchón, Hicham Benohoud, Nuno Cera, Oleg Dou, Andreas Gursky, David LaChapelle, Rogelio López Cuenca, Philip-Lorca diCorcia, Thomas Ruff, Carey Young, etc.) aquesta tensió entre individu i ciutat centrant-se en una urbs que perd les seves funcions com a espai de trobada i realització per a convertir-se en un espai de pèrdua i fracàs.

Etiquetes: