
17 abr. 2018 Aurora Bertrana va ser la protagonista al Museu d’Història de Girona
El passat 11 d’abril es va presentar la biografia de l’escriptora i activista gironina i dijous la historiadora Mary Nash va fer l’última conferència del cicle que es va programar al voltant de l’exposició 'El desig de viure i d'escriure: Prudenci i Aurora Bertrana'
Redacció.- L’escriptora, periodista, política i activista gironina Aurora Bertrana va ser la protagonista la setmana passada al Museu d’Història de Girona i a la vida cultural de la ciutat. Es va presentar la seva biografia, es va fer una conferència sobre el moment històric en què va viure i una visita guiada a l’exposició “El desig de viure i d’escriure: Prudenci i Aurora Bertrana”
L’11 d’abril, a les 19 h, es va presentar el llibre biogràfic Aurora Bertrana, de la doctora en Filologia catalana, docent i divulgadora Neus Real. L’acte, es va fer al Museu d’Història de Girona, i va comptar amb la presència de l’autora del llibre i de la doctora en Filologia catalana, professora de la Universitat de Girona i especialista en literatura catalana dels segles XIX i XX, Margarida Casacuberta. Real considera que Aurora Bertrana va tenir “una de les vides més insòlites de la literatura catalana” i que “la seva personalitat no deixa indiferent”. El llibre és una publicació del Servei de Publicacions de l’Ajuntament.
L’endemà, dijous 12 d’abril, també a les 19 h, el Museu d’Història de Girona va acollir l’última de les conferències programades sobre Aurora Bertrana en el marc de l’exposició “El desig de viure i escriure: Prudenci i Aurora Bertrana”. Sota el títol “El temps d’Aurora: dones, feminisme i política a la Catalunya de la primera meitat del s. XX”, la historiadora irlandesa Mary Nash va parlar sobre el moment històric en què va viure Bertrana. Nash va destacar que “al llarg de dècades, les espanyoles varen adquirir un aprenentatge històric que les va empoderar i les va capacitar en l’expressió de les veus populars feministes i de demandes de drets. Varen arribar a influir en les diferents polítiques culturals en el sentit més igualitari, si bé marcat ja per la cultura de gènere. La derrota republicana i la dictadura de Franco varen estroncar aquest procés d’emancipació”.
La darrera de les activitats programades al voltant de la figura d’Aurora Bertrana va ser la visita guiada a la mostra “El desig de viure i d’escriure”, l. L’exposició temporal sobre els Bertrana, que es va inaugurar el 28 d’octubre del 2017, es podrà visitar fins al 22 d’abril.