Autoría, autentificación y falsificación de las obras de arte, nova publicació de la Fundació Gala-Salvador Dalí

L’editor és Lluís Peñuelas i recull les ponències del seminari internacional organitzat per la Fundació Dalí l’any 2011

L’any 2011, la Fundació va anunciar la creació de la col·lecció “Arte, Mercado y Derecho” amb l’objectiu de promoure coneixements legals, econòmics i artístics que contribueixin a la protecció, conservació, divulgació i enriquiment del patrimoni artístic. El primer títol de la col·lecció va ser “El experto frente al objeto. Dictaminar las falsificaciones y las atribuciones falsas en el arte visual” de Ron D. Spencer, especialista legal americà de reconegut prestigi en autenticació d’obres d’art. El segon volum, publicat al març de 2013, va anar a càrrec del marxant d’art de prestigi internacional i director d’Acquavella Galleries de Nova York, Michael Findlay i portava per títol El valor del arte. Dinero, poder, belleza.
El tercer volum recull les ponències del seminari internacional que va organitzar la Fundació Dalí al juny de 2011 per conèixer i debatre les experiències de destacats especialistes internacionals en la seva tasca d’autenticar obres d’art i combatre’n la falsificació. També inclou altres treballs d’investigació sobre aquests temes portats a terme des de la Fundació Dalí.
La determinació de l’autoria i l’originalitat de les obres artístiques és un element clau i essencial per a gaudir plenament de l’art i per al bon funcionament del mercat i de molts centres culturals. És una de les tasques pròpies d’institucions i persones de natura molt diversa, des de fundacions d’artistes fins a museus, administracions públiques, acadèmics, galeristes, col·leccionistes d’art… Aquest llibre difon els coneixements, l’experiència i les opinions d’alguns dels experts més prestigiosos sobre aquesta matèria, experts en els artistes Joan Miró, Pablo Picasso, Alberto Giacometti, Salvador Dalí i Jorge Oteiza. A més, aporta nous enfocaments, propostes i elements lingüístics que poden ajudar a entendre les dificultats que planteja el tema i a millorar la seva regulació jurídica.