AzkonaToloza, companyia resident del Lliure, estrena Canto mineral

Un espectacle de nova creació que reflexiona sobre la persistent tendència a la conquesta

Redacció.- AzkonaToloza, la companyia resident del Teatre Lliure d’aquesta temporada, estrenarà el proper dimecres 4 de maig Canto mineral, un espectacle de nova creació que reflexiona sobre la persistent tendència a la conquesta, la colonització i l’explotació del medi com a úniques vies de progrés del sistema capitalista. Ara bé, a diferència del seu treball anterior Trilogía Pacífico, Canto mineral posa al centre del relat els minerals, les pedres i les muntanyes.

“Després d’anys d’escoltar veus i relats humans, ara necessitem escoltar-ne d’altres. Necessitem escoltar, amb atenció, les veus dels elements que, tot i conformar el planeta, no són reconeguts com a subjecte de dret. Que hi són, però no en són”, ha explicat la companyia.

Canto mineral és un muntatge que inclou i combina investigació documental, realitat especulativa i ciència-ficció. Un procés d’investigació i de treball que s’ha fet en el marc del programa de residències del Lliure Ajuts a la creació Carlota Soldevila 21/22.

Aquest cop, a més, Laida Azkona Goñi i Txalo Toloza-Fernández no pugen sols dalt de l’escenari: el performer i coreògraf João Lima i el músic Rodrigo Rammsy acompanyen la parella creadora en aquest viatge pel món mineral passat, present i futur. També dalt de l’escenari, pedres i roques de tot tipus dibuixaran l’orografia d’aquest muntatge, que compta amb música en directe.

Canto mineral és també el primer pas d’un projecte més llarg anomenat Falla, que s’anirà desenvolupant en els pròxims anys. La peça es podrà veure fins al 22 de maig a l’Espai Lliure de Montjuïc.