Balanç de la Casa de la Música de Salt, 96 concerts i 96 activitats

enguany s’ha estrenat un nou projecte que és clau per a la consolidació de l’escena musical gironina: els nous BUCS ESPAI MARFÀ

La temporada 2012-2013 de Casa de la Música Salt – Girona arriba a la seva fi amb un balanç de 96 concerts i 90 activitats de diversa tipologia, que com ve succeint des del 2005 són l’eix vertebrador de l’activitat musical de l’àrea urbana de Girona i comarques properes pel que fa a música moderna.
Tot i l’efecte de la crisi econòmica, la Casa de la Música ha seguit amb la seva activitat habitual, maximitzant esforços i treballant més que mai per tal de minimitzar els efectes de les retallades. No obstant, els efectes de la crisi, les retallades i sobretot la pujada de l’IVA han fet que es comencin a prendre mesures d’ajust a la nova realitat. Una de les primeres conseqüències de tot plegat és la disminució del nombre de concerts, que s’han reduït en un 13%, una dada gens habitual ja que la xifra s’havia mantingut constant, entre 110 i 115 anuals des del 2007.
Segons el darrer anuari de la música, el descens general d’espectadors ha estat d’un 27% i el descens del nombre total de concerts està situat en un 22%, de manera que el projecte no és aliè a aquesta realitat i es constata que si no es prenen mesures correctores, la música en viu està ferida de mort.
En un moment en el que s’havia aconseguit de fer que la música en directe tingués una major presència quotidiana, amb més concerts i una oferta que multiplicava en gran mesura el que teníem fa 10 anys, ara amb aquesta pujada de l’IVA tota aquesta tasca s’està perdent. La indústria cultural i en aquest cas la musical no té marge per absorbir aquesta pujada i el públic tampoc, de manera que s’està assistint a una gran disminució de l’activitat, a la pèrdua de llocs de treball, a la desaparició d’empreses, tancament d’equipaments i sobretot a una rebaixa de la qualitat cultural de la nostra societat. El més paradoxal és que aquesta mesura no està aconseguint més recaptació d’impostos, sinó tot el contrari, de manera que està tenint 2 efectes negatius junts.
Des de les Cases de la Música juntament amb tots els representants de les diverses associacions que aglutinen el sector cultural, s’estan plantejant mesures de pressió per tal de que es canviï aquesta política. Serà difícil, però és la única sortida per un sector que de seguir amb aquest camí està sentenciat. Volem reclamar des d’aquí que LA CULTURA NO ÉS UN LUXE i que cal mantenir el nivell cultural assolit a la nostra societat en els darrers anys, ja que és un aspecte irrenunciable si volen seguir-nos considerant un país avançat.
Però no tot són aspectes negatius. Si bé el nombre de concerts ha disminuït, enguany s’ha estrenat un nou projecte que és clau per a la consolidació de l’escena musical gironina: la GESTIÓ dels nous BUCS ESPAI MARFÀ.
La col·laboració de l’Ajuntament de Girona i la Casa de la Música, que gestiona i coordina els bucs des de la seva posada en funcionament el mes de gener, ha fet possible que es pugui oferir un servei indispensable per a la comunitat musical, que fins ara tenia una gran mancança d’espais on assajar.
Però els BUCS ESPAI MARFÀ no són només un espai d’assaig, sinó que a la vegada han concentrat tota l’activitat que porta a terme la Casa de la Música, així com noves propostes. En només 7 mesos de funcionament s’ha començat a crear una “comunitat d’usuaris” que té un gran futur per convertir Girona en pol de creació musical. S’ha de ser optimista del recorregut que té aquest nou projecte en els propers anys.
I ja es treballa en nous serveis que es posaran en funcionament aquesta tardor: des de poder enregistrar l’assaig, a oferir serveis de “preproducció” per a bandes novells, beques per maquetes… En resum donar cobertura a les necessitats que ens plantegin les bandes.
 
Tota aquesta nova activitat als bucs es suma a les ja habituals de la Casa de la Música, com poden ser:
Banc de proves
Cicles de Cinema (Music & Films – Black Music & Films),
Bootleg Series
Stages per a la producció de directes
Cursos i tallers diversos
Masterclasses
Cessions de backline i de material tècnic
Xerrades d’assessoramentEscoles i ats. s Orella Activa, Bisabis, Calabuta habituals de la Casa de la Mtes adients.
Espectacles musicals infantils
Col·laboració amb festivals i concursos: Sona 9, Emergent, Intro, A Cappella, Fade Festival, Concurs Destaca’t, Territori Underground , Can Panxut Festival, Amanida Sound, Salt The Músics, ….
Col·laboració amb escoles i entitats
… etc.
 
Pel que fa a concerts, la programació sempre busca l’equilibri entre diversitat d’estils, procedències i nivells, donant cabuda a les propostes de casa i de fora, alhora que també a grups consolidats, emergents i novells. També hi ha espai per a propostes que passarien per circuits comercials i altres que estarien en ambients més underground o alternatius. En definitiva, la casa de la música programa música de tothom i per a tothom, tant des del punt de vista del que la interpreta com de qui la escolta i en gaudeix.
Dintre de tots els artistes programats aquesta temporada es podria destacar-ne algun; Sobretot es vol destacar que en aquesta temporada s’ha arribat al concert número 1000 i que per arribar a aquesta xifra tan especial es va comptar amb la presència d’un gran amic de la casa com és MANU CHAO, que ja ha acompanyat moments clau de la història de la sala. Però des del passat setembre fins ara, s’han programat artistes com:
JA T’HO DIRÉ, ELS AMICS DE LES ARTS, QUIMI PORTET, KIKO VENENO , LOS SUAVES, EL DROGAS, NYANDÚ, RULO Y LA CONTRABANDA, , LA FUGA, SINIESTRO TOTAL, BEBE.MERKADO NEGRO, MENAIX A TRUÀ, MARINA BBFACE& THE BEATROOTS, SAVATS, OBESES, VERY POMELO, HYSTERIOFUNK, LOS BANIS, THE NEW RAEMON, CANIJO DE JEREZ, MIQUEL ABRAS, , SANJAYS. MINE, CASPARVON MORPHIUM, GATILLAZO, , TALCO, AMPARO SANCHEZ, D’CALLAOS, LOS BARRANKILLOS, VARGAS BLUES BAND entre molts altres.
S’està treballant en nous projectes i nous concerts de cara a la propera temporada, que s’intentaran dur a terme si l’economia general i l’IVA en particular ho permeten. Es té consciència que l’esforç que s’hi ha de posar és màxim.
Es pot avançar que la nova temporada de la Casa de la Música començarà el 13 de setembre amb un concert amb 2 bandes catalanes que representen visions molt diferents de la música però alhora coincideixen en ser 2 propostes molt festives:
El nou projecte dels empordanesos ACCIÓ, una de les revelacions d’aquesta temporada a Catalunya, i les versions de THE BLACKISS.
 
(foto David Bohigas)