Barcelona Gallery Weekend 2020 obre les portes de la temporada expositiva en 28 galeries i impulsa l’escena artística local

Una intensa agenda d’activitats especials per a tots els públics i un programa específic per a professionals del món de l’art

Redacció.- Del 17 al 20 de setembre Barcelona Gallery Weekend celebrarà la seva sisena edició, que confirmarà la seva presència en el calendari dels esdeveniments internacionals del món de l’art. Ideat i promogut per Art Barcelona (Abe), Associació de Galeries d’Art Contemporani, que just aquest any celebra els seus 30 anys de trajectòria, i amb la complicitat del Gremi de Galeries d’Art de Catalunya, Barcelona Gallery Weekend inaugurarà la temporada expositiva amb les 28 galeries participants i els més de 60 artistes presentats.
Des del començament, Barcelona Gallery Weekend defensa la tasca de les galeries d’art com a imprescindible per mantenir la bona salut de l’escena cultural. Aquest any més que mai, en un moment històric difícil en què la supervivència del sistema artístic es veu amenaçada, l’esdeveniment posarà de manifest la importància de les galeries com a llocs de lliure accés per al públic que amb les seves programacions contribueixen al sosteniment i el creixement de l’art i la cultura. El seu paper com a pioneres en la descoberta de nous talents i en el suport a la producció les fa pilar fonamental de l’ecosistema artístic, com a espais d’experimentació i generadores de coneixement. En el gran organisme cultural, les galeries són les neurones que connecten artistes, col·leccionistes, públic i institucions.
Tenint en compte la dramàtica situació de crisi que s’ha produït aquest any a causa del virus SARS-CoV-2, la programació de Barcelona Gallery Weekend 2020 es concentrarà exclusivament en les exposicions de les 28 galeries participants i potenciarà les activitats paral·leles que s’organitzaran als seus espais.
En un context en què la globalització ha revelat els seus punts febles, el format Gallery Weekend, que defuig les concentracions massives en pavellons firals i posa en valor la personalitat de cada galeria, apunta a una revisió de les relacions entre espai expositiu i el seu públic, afavoreix el diàleg pausat i facilita les mesures de control sanitari.
En l’edició d’enguany, Barcelona Gallery Weekend incorpora noves galeries, com Chiquita Room, oberta recentment, al barri de Sant Antoni, H2O a Gràcia i la històrica Galeria Cortina, que participen per primera vegada en l’esdeveniment. Repeteixen la seva presència les joves Alalimón, Bombon Projects, Dilalica, Espai Tactel.Toormix i Uxval Gochez (abans Arte Aurora), totes obertes al llarg dels últims quatre anys i que es podrien considerar com la nova generació de galeries de la ciutat. Galeria SENDA i Projecte SD es tornen a apuntar a l’esdeveniment amb una programació contundent, acompanyant les galeries que des de la primera edició formen part de Barcelona Gallery Weekend: ADN Galeria, Ana Mas Projects, àngels barcelona, etHALL, Galeria Carles Taché, Galeria Joan Prats, Galeria Marc Domènech, Mayoral, NoguerasBlanchard i Sala Parés. La selecció es completa amb les propostes de 3Punts, Artur Ramon Art, Die Ecke Arte Contemporáneo, Galeria Contrast, Galeria Zielinsky, Pigment Gallery, RocioSantaCruz i Víctor Lope Arte Contemporáneo.