
07 oct. 2020 Barnasants 2020 reprèn els concerts amb la presentació de l’últim disc de Pau Alabajos a València
Presenta el seu nou treball Les hores mortes
Redacció.- El passat 13 de març, en plena celebració del seu 25è aniversari, el festival Barnasants va haver de suspendre els concerts programats pel mateix mes i per abril. En la mesura del possible i amb l’esperit de lluita i compromís que manté sempre el Barnasants, s’han pogut trobar dates noves per alguns dels concerts suspesos a la primavera i se n’han programat de nous. Aquestes actuacions es podran veure durant el mes d’octubre i novembre de 2020.
El concert de Pau Alabajos, amb la presentació del seu nou treball Les hores mortes (RGB Suports, 2020), havia de configurar la cloenda del Barnasants. Finalment el concert serà el que obri les portes del retorn del Barnasants als escenaris. Amb una programació de 18 concerts en total, el festival vol mantenir viva la xarxa de cançó d’autor amb propostes quilòmetre zero que s’han pogut re-programar. L’edició del 2021 tornarà a comptar amb Cuba com a país convidat així com amb artistes que finalment no han pogut actuar en l’edició del 25è aniversari.
El proper dijous 8 d’octubre, al Teatre Micalet de València, Pau Alabajos ens presenta en directe el seu vuité projecte discogràfic, Les hores mortes, una referència a un dels tres poemes del llibre Estimada Marta, de Miquel Martí i Pol, que ha musicat en aquesta nova aventura. No és l’única adaptació literària que apareix en aquest àlbum: també hi ha una musicació del manifest en vers “Vuit de Març”, de Maria Mercè Marçal (amb la col·laboració especial de les artistes Gemma Humet, Meritxell Gené i Marta Rius, que posen la veu a l’enregistrament) i del poema “No passareu”, d’Apel·les Mestres, un poema antifeixista que Jordi Cuixart va recitar davant del Tribunal Suprem durant la seva declaració judicial. Més enllà de les adaptacions literàries, el disc es completa amb un grapat de cançons d’amor i de guerra, temes inèdits escrits i compostos íntegrament per Pau Alabajos: lletres viscerals i melodies incisives amb una guarnició instrumental de luxe.
Les hores mortes són aquelles que s’esmunyen entre els nostres dits, com l’arena de la platja quan tanquem obstinadament el puny, amb la ferma voluntat de retenir-la, d’atresorar-la, però no n’hi ha manera: fem el que fem, un filet de sorra acaba sempre escapant-se a través dels plecs de la nostra pell, a pesar dels nostres esforços i de la nostra tenacitat. ¿Quants mesos han de pasar necessàriament perquè una ferida emocional cicatritze i deixe de provocar-nos dolor?
¿Com es recuperen els dies segrestats dins d’una cel·la minúscula que reclou el nostre cos, però que mai no podrà confinar ni les nostres idees ni els nostres anhels’ ¿Quants anys han de transcórrer abans que el rostre d’una persona estimada es desdibuixe en la nostra memòria; i es difuminen el seu nom i els seus cognoms en documents coberts de pols, en arxius amb olor a naftalina? ¿Quantes dècades de mobilitzacions, de reivindicacions, de lluites, fan falta per tal d’assolir un objectiu polític, uns horitzons democràtics’ El temps és la matèria primera, el ciment i el formigó amb què s’han construït aquestes deu cançons que tens entre les mans, aquest grapat de minuts, hores dies i anys que avui m’agradaria compartir amb tu. PAU ALABAJOS
Biografia de Pau Alabajos
Pau Alabajos va començar la seva carrera artística actuant als carrers de la ciutat de València. L’any 2004 va publicar el seu disc debut, Futur en venda (Cambra Rècords, 2004), que va rebre el Premi Ovidi Montllor 2006 a la millor lletra per Cançó explícita. L’any 2008 va editar el seu segon treball discogràfic, Teoria del caos (Cambra Rècords, 2008), que va ser guardonat amb el Premi Ovidi Montllor 2008 al millor disc de cançó d’autor, Premi Enderrock 2008 per votació popular al millor disc de cançó d’autor i al de millor artista de cançó d’autor, i Premi Muixeranga 2009 per votació popular al millor disc del domini lingüístic.
L’any 2011 va sortir a la llum Una amable, una trista, una petita pàtria (Bureo Músiques, 2011), Premi de la Fundació Gaetà Huguet a la millor producció cultural de 2011.
El 29 de setembre de 2012 es va celebrar al Palau de la Música de València un concert commemoratiu dels seus 10 anys de carrera musical, on el cantautor de Torrent va repassar gran part del seu repertori acompanyat per l’Orquestra Simfònica del Coral Romput, amb més de vuitanta músics damunt de l’escenari, i del què se’n va fer la gravació del disc en directe #paualpalau (RGB Suports, 2014).
El 15 de juny de 2013 va presentar a l’auditori del Jardí Botànic de València Pau Alabajos diu Mural del País Valencià de Vicent Andrés Estellés, un llibre-disc amb catorze poemes escollits del llibre pòstum del poeta de Burjassot. En la gravació, les improvisacions del pianista Stefanos Spanopoulos i algunes peces clàssiques acompanyen les recitacions de Pau Alabajos. Una de les musicacions que va compondre del poema XLVI de La pell de brau va ser inclosa en el CD recopilatori d’homenatge a Salvador Espriu Amb música ho escoltaries potser millor (Picap, 2013) que va capitanejar el músic i productor Toni Xuclà amb motiu del centenari del naixement del poeta, dramaturg i novel·lista català.
El seu sisè disc es titula L’amor i la ferocitat (Bureo Músiques, 2016) i va ser enregistrat i masteritzat íntegrament als estudis Alex The Great de Nashville (Tennessee, EUA), amb la producció artística del músic nord-americà Brad Jones. El 2018 publica Ciutat a cau d’orella
(Bureo Músiques, 2018), una adaptació musical dels poemes més emblemàtics de Vicent Andrés Estellés. El seu darrer àlbum es titula Les hores mortes (RGB Suports, 2020).