BARNASANTS 2024 celebra la bona salut de la cançó mantenint l’esperit confederal i internacionalista

Les Kol·lontai tornen per inaugurar el festival amb un esperit més feminista i reivindicatiu

Redacció.- S’ha presentat la programació de la propera edició del Barnasants, el festival de cançó d’autor que s’inicia aquest 26 de gener i s’estendrà, amb un centenar d’actuacions, fins a finals del mes de maig. Un any més, el Barnasants omplirà de música i cançó, de diferents generacions, gèneres i estils, els grans espais d’actuació habituals de Barcelona i també altres de major proximitat a la mateixa ciutat i a Viladecans, Vilafranca, L’Hospitalet de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Gelida, Olesa de Montserrat, Tàrrega o Mataró, entre d’altres.

Les Kol.lontai tornaran a pujar a l’escenari del Festival després de més de 5 anys de la seva estrena, en aquesta ocasió per inaugurar el programa de concerts de 2024. El que havia de ser un recital especial per a l’edició del BarnaSants 2017 –amb Sílvia Comes, Meritxell Gené i Ivette Nadal i aleshores també Montse Castellà– es va convertir en una gira de més de trenta concerts arreu dels Països Catalans i en el disc Cançons violeta (Picap, 2018). El Teatre Joventut de L’Hospitalet acollirà el 26 de gener de nou la veu d’aquestes tres cantautores catalanes actuals, disposades a oferir un espectacle de reivindicació feminista implacable, sense embuts i en format elèctric.

Concerts especials

Un concert d’Homenatge a la Revolució dels Clavells, el 13 d’abril, o l’espectacle en record a Joan Salvat Papasseit, amb Tomàs de los Santos i Elsa Tronchoni, en el centenari de la seva mort, i que recorrerà el país entre març i abril gràcies a un acord amb la XTAC (Federació d’Ateneus de Catalunya), destaquen entre les produccions del festival, que seguirà col.laborant amb el Tradicionarius amb 6 propostes enguany.

Una de les novetats importants d’aquesta edició serà la celebració del 8M, el Dia de la Dona, amb el nostre primer concert accessible en Llengua de signes, de la mà de l’Associaciò Sociocultural ENCANTADES. El Casinet d’Hostafrancs acollirà l’actuació de la versàtil cantant Paula Domínguez i de les intèrprets de llengua de signes catalana Eva García Codorniu i Anna Griera, amb la col·laboració d’associacions de persones sordes com Cerecusor.

A més, Barnasants presenta prop de 50 estrenes o presentacions de nous treballs, en una programació que proposa prop de 120 actuacions. Entre aquestes presentacions trobem artistes consolidats al costat de nous valors i propostes emergents. Destaquen aquí noms com Rafa Pons, Carles Denia, Alba Careta i Henrio, Ivette Nadal, Verdcel, Borja Penalba, Marc Parrot amb convidats, Renaldo & Clara, Miquel Gil, Cris Juanico, Pau Alabajos, Andreu Valor, Tomeu Peña, Clara Peya o Eduard Iniesta, amb una nova proposta molt personal i singular. La recta final del festival, concentrarà un cartell destacat i ple de novetats: Paco Ibáñez amb Claudi Martí, La Petita Festa de Gemma Humet i Toti Soler i el concert de fi de gira d’Ismael Serrano.

De Catalunya a València i Perú

Com cada any, Barnasants respon al seu esperit confederal i hores d’ara ja estan previstes actuacions al País Valencià, on destaca la presencia d’Albert Pla a Ondarra. A més, com en cada nova edició, el festival proposa un País Convidat, que en aquesta ocasió recau en Perú, per establir novament connexió entre la realitat cultural i social del nostre país i la d’Amèrica Llatina. Javier Lazo, Amaru Angoitia, Gaddafi Núñez, Myriam Quiñones, Luz Maria Carriquiry, Omar Camino, Juliette Robles, Gabriel Tito Iglesias i Chabuca Negra, son els artistes peruans programats al festival.

Concerts destacats

50 anys de la Revolució dels Clavells, un recital especial i col·lectiu amb direcció artística de la cantant Núria Piferrer ‘Névoa’ i amb motiu del 50è aniversari de la revolució portuguesa. Un espectacle emotiu, fraternal i reivindicatiu.

Tomàs De Los Santos + Elsa Tronchoni. La rosa als llavis. Centenari de Joan Salvat-Papasseit. El duet valencià de cantant i actriu fa reviure el poeta avantguardista Joan Salvat-Papasseit per homenatjar-lo als 100 anys de la seva mort, en col.laboració amb la XTAC (Xarxa de Teatres Ateneus de Catalunya, de la Federació d’Ateneus – FAC)

Cesk Freixas. Concert amb amics: 20 anys. Freixas canta i escriu cançons des de fa vint anys i ho celebra amb els amics de professió.  El cantautor penedesenc estrenarà per aquesta ocasió especial una posada a escena que, amb format de banda, farà un repàs a les cançons més populars de la seva desena de discos. La gira serà enregistrada per publicar un directe que vol ser de regal i agraïment als seus seguidors.

Borja penalba. Giròvag. Després de projectes al costat de Feliu Ventura, Lluís Llach, Maria del Mar Bonet o Mireia Vives, el cantautor valencià es reivindica plenament. Giròvag (Blau Produccions, 2024) és el debut en solitari de Borja Penalba. En solitari no vol dir sol, ja que l’espectacle neix de l’heterogènia de la seva música, amb una impactant posada a escena, abrigallat per quinze músics. Un viatge de cent minuts on conjugarà mons dispars.

Alba Careta i Henrio. Udolç. La trompetista i cantant bagenca fa equip amb  el cantant Henrio a Udolç (Segell Microscopi, 2023) per insuflar un nou alè a les cançons de bressol de tradició oral.

Gemma Humet i Toti Soler. Petita festa. El guitarrista maresmenc Toti Soler i la cantant terrassenca Gemma Humet regalen una Petita festa, una forma personal, sensible i profunda de posar veu als poetes a través de l’univers de guitarra i cançó. Un repertori amb Papasseit, Ovidi Montllor, Maria-Mercè Marçal, Vinyoli, Vian & Vence, Brel, Léo Ferré i Brassens, entre d’altres.

Luar Na Lubre. XX Encrucillada. El grup per antonomàsia de la música folk gallega, presenta les cançons del seu darrer treball, XX Encrucillada (Warner 2023), recopilatori d’alguns dels temes emblema del seu ampli repertori, amb la participació de diferents veus de la formació. Luar Na Lubre “llum de lluna en el bosc sagrat dels celtes”, fou fundada a Corunya fa quasi 40 anys, amb la vocació d’interpretar, desenvolupar i divulgar la música i la cultura de Galícia.