
14 gen. 2021 Barnasants consolida el seu caràcter confederal amb produccions i estrenes arreu dels territoris
Maria del Mar Bonet i Borja Penalba hi estrenen una coproducció de l’artista amb Discmedi – Blau i el Barnasants
Redacció.- El Barnasants arriba a la seva 26a edició estenent el seu projecte cultural arreu dels Països Catalans. El seu caràcter confederal i les complicitats establertes amb diferents organismes i agents d’un territori que comparteix llengua i cultura, ha permès consolidar el festival arreu i generar projectes en xarxa, teixir col·laboracions i fomentar un circuit de propostes que promou les actuacions dels artistes per tot el país. Enguany, el 85% de la programació del Barnasants està formada per d’artistes o grups que actuen en llengua catalana, una xifra que la pandèmia també ha accentuat davant la impossibilitat de portar programació internacional.
En aquesta nova edició, marcada inevitablement per la situació sanitària global, Pau Alabajos (País Valencià) serà l’encarregat de donar el tret de sortida del Barnasants 2021 el proper 17 de gener. El cantautor torrentí presentarà, al Teatre Joventut de L’Hospitalet, el projecte Les hores mortes,títol en referència al poema de Miquel Martí i Pol inclòs al llibre Estimada Marta. El treball es va publicar abans del confinament i havia de cloure el festival de l’any passat, el qual la pandèmia va interrompre. El cantautor va poder actuar al País Valencià, però va haver d’ajornar els concerts de Catalunya i de les Illes Balears, els quals ara recupera en el marc de la nova programació.
Una part del repertori està format per poemes de Miquel Martí i Pol, Maria-Mercè Marçal, Vicent Andrés Estellés i Salvador Espriu, que el cantautor ja ha adaptat en els seus darrers discos. També hi haurà espai per a les cançons d’amor i de guerra, escrites per ell mateix des del jo més íntim i privat a d’altres més col·lectives, amb una clara vocació de transformació social i política. L’espectacle presenta una selecció antològica de textos i melodies plenes de lluita i esperança.
Enguany la presència del festival en tots els territoris dels Països Catalans es consolida amb un cartell que inclou concerts a diverses zones de Catalunya, el País Valencià, Mallorca, Menorca, Eivissa, Formentera, l’Alguer i la Catalunya del Nord. A més la programació d’aquesta nova edició assoleix gairebé la paritat, amb un 48% d’artistes dones i un 52% d’homes.
Una coproducció especial
Barnasants suposa per molts artistes del país una oportunitat per a presentar els seus nous treballs discogràfics o per estrenar en primícia noves cançons o espectacles i repertoris. Aquest és el cas de Maria del Mar Bonet, una de les cantants mallorquines més icòniques i una veu imprescindible de la cançó a Catalunya, que amb el guitarrista Borja Penalba (País Valencià) estrenaran al Barnasants una nova coproducció del festival (amb Discmedi – Blau) que farà gira pels Països Catalans.
Ambdós artistes van actuar junts per primera vegada en el festival de cançó, on ara estrenaran el seu nou llibre-CD gravat en directe en plena pandèmia en el Teatre Micalet de València. El repertori inclou cançons noves i inèdites, a més de revisitar el cançoner imprescindible de la mallorquina. Estrenaran aquest nou repertori el proper 31 de gener a L’Hospitalet i tancaran el festival a Catalunya el 25 d’abril amb una actuació a Castelldefels, després d’actuar a Balaguer i de fer 2 actuacions al País Valencià i un a Mallorca. La voluntat dels artistes és impulsar altres actuacions al llarg del 2021 arreu del país.
Estrenes a tres bandes: Catalunya, País Valencia i Illes Balears
Per tal de continuar reivindicant que els Països Catalans compten amb una cultura pròpia i una llengua comuna, la passada edició del Barnasants ja va començar a promoure les estrenes a tres bandes, a tres zones. Amb aquesta intenció, diversos artistes que portaven a l’escenari per primera vegada el seu treball, van poder comptar amb una triple presentació: Catalunya, País Valencià i Illes Balears.
Aquesta iniciativa s’ha convertit ara en un dels pilars fonamentals del festival, i que es vol seguir potenciant en els propers anys. És per això que enguany, en el marc d’aquesta triple presentació, hi trobem actuacions com la del cantautor Joan Isaac i l’actriu Carme Sansa, que ens porten l’espectacle de música i poesia Els set pecats capitals. Cada cançó estarà precedida d’un poema (set en total) recitats per Sansa sota la firma de grans poetes com Estellés, Marçal, Ángel González, Pere Quart, Rosselló-Pòrcel, Abelló i Aute. L’espectacle es podrà veure a L’Hospitalet de Llobregat, Bellreguard i Mallorca.
Eduard Iniesta és un altre dels artistes que comptarà amb un concert a Catalunya, País Valencià i Illes Balears. El cantant i guitarrista barceloní presentarà al Barnasants el seu desè àlbum –Trajecte animal– en el que ha estat assistit pel també guitarrista Dani Vega, de Mishima. Iniesta presentarà el disc a Barcelona, València i Mallorca.
Salicòrnia és el nou treball de la cantautora ebrenca Montse Castellà. L’artista presenta a Barnasants el seu cinquè disc, que compta amb una dotzena de temes alegres, valents, guaridors i resilients en els quals hi ha participat Lluís Llach i Joan Baez. L’ebrenca també tindrà una triple presentació a Bellreguard, Barcelona i Mallorca.
Marcel Pich també retrà homenatge al gran cantautor manacorí Guillem d’Efak a Catalunya, València, Mallorca i L’Alguer.
Finalment Guiem Soldevila (Menorca), el cantautor menorquí i creador de l’àlbum conceptual Metaphora planteja una experiència sonora a partir de problemàtiques reals i actuals. Aquest nou disc comptarà amb una presentació a Barcelona, València i Mallorca.
Un projecte confederal d’anada i tornada
L’essència confederal del projecte de cultura en xarxa Barnasants és l’intercanvi d’artistes i territoris en un pla d’igualtat. L’objectiu és que les veus de cada lloc puguin disposar dels espais per presentar les propostes fora del seu territori. Per aquest motiu, per exemple, la 26a edició del Barnasants ofereix, entre d’altres, aquest repartiment territorial:
– Catalunya: Pau Alabajos, Guiem Soldevila, Yasmin Bradi, Maria Jaume, Cris Juanico, i molts més.
– Catalunya del nord: Intempèrie d’Anna Fernàndez, Clara Fiol & Joan Vallbona
– L’Alguer: Bestiari de Carner, Sílvia Comes i Marcel Pich
– País Valencià: Paco Ibáñez (Bellreguard), Dani Flaco (València), o Verdcel (Alcoi), i una vintena de concerts més.
– Mallorca: Ovidi25, Gemma Humet, Imaràntia, Joan Isaac & Carme Sansa, i molts més.
– Menorca: Lluís Cabot, Davide Casu, Entreveus, Maria Jaume i Pau Alabajos.
– Eivissa: Roger Mas
– Formentera: Pau Riba, Clara Fiol & Joan Vallbona
Recordant la cançó d’autor
Una part de la programació de cada edició del Barnasants va destinada als homenatges a grans artistes del país que han marcat la història de la cançó d’autor. D’entre tots, un dels més destacats és el concert recuperat de la passada edició per part del col·lectiu bruixa com nosaltres, que rendeix homenatge a la cantautora i intèrpret Guillermina Motta. Sílvia Comes, Anna Roig, Laura Simó i Mone Teruel versionaran a Les cançons de la Guillermina les peces de la icònica cantant barcelonina, que va musicar poetes, adaptar referents de la chanson, cantar tangos, compondre cançons i proclamar cuplets. El concert tindrà lloc a Hospitalet de Llobregat i s’enregistrarà en disc en directe.
Entre la gralla i la mandolina és l’espectacle amb motiu del centenari del naixement de Georges Brassens que uneix un cantant català com Miquel Pujadó, que ha gravat infinitat d’adaptacions del cantautor francès, i un d’italià, Albert Patrucco. El concert se celebrarà a Barcelona.
El músic mallorquí Marcel Pich (Mallorca) també se suma a les commemoracions en el 25è aniversari de la mort del cantautor manacorí Guillem d’Efak. Ara, Pich recupera l’espectacle d’homenatge al patrimoni musical i poètic d’Efak, el qual va impulsar entre el 2014 i 2016 acompanyat d’anècdotes vitals del cantautor mallorquí. L’espectacle arribarà a tres territoris de parla catalana: Barcelona, València i l’Alguer.
Dirigides per Anna Güell, la pianista Elisabet Raspall i l’actriu Tilda Espluga homenatjaran l’escriptora i activista balaguerina Teresa Pàmies a partir de les seves notes biogràfiques. Enguany fa 50 anys que Pàmies va tornar de l’exili aprofitant el visat que li van donar per recollir el premi Josep Pla per Testament a Praga, llibre que va escriure conjuntament amb el seu pare.
L’espectacle es desenvolupa a través d’unes lectures de Pàmies i un recull dels seus boleros preferits. Teresa Pàmies: Cròniques a ritme de bolero es podrà veure a Barcelona.
De la mà de Tradicionàrius el Barnasants acull un únic concert a Barcelona que s’inclou dins la celebració de l’Any Joan Tomàs amb motiu dels 125 anys del seu naixement. El folklorista i músic barceloní tindrà el seu homenatge gràcies a l’acordionista sabadellenc Carles Belda, a la veu rossellonesa de Gisela Bellsolà (Catalunya del Nord) i a la guitarrista valenciana Sandra Monfort, que recuperen les cançons populars catalanes que Tomàs va crear i compondre.
El festival de cançó també acollirà la versió renovada per Sílvia Comes sobre l’obra del poeta català Jaime Gil de Biedma, que l’ha duta a compondre les cançons de Vals de aniversario. La cantautora barcelonina ha decidit crear un espectacle per commemorar el trentè aniversari de la mort del poeta català en llengua castellana. Així, Comes dialoga amb el públic amb l’excusa d’una llarga conversa sobre la vida i la poètica de Gil de Biedma a La rosas de papel. Es podrà veure a l’Hospitalet de Llobregat.
Finalment el 10 d’abril el Barnasants homenatjarà en vida a l’Hospitalet de Llobregat al pioner de la cançó al País Valencià, Lluís Miquel, que amb el grup Els 4 Z cantava en català als anys seixanta. Coetani de Pi de la Serra i Joan Manuel Serrat, Lluís Miquel és un ferm activista que va fundar els Estudis Tabalet a València, on van gravar noms insignes de la Cançó. A principi dels seixanta va ser detingut i perseguit per la Brigada Político Social de la dictadura de Franco.
Concerts especials
D’entre tota la programació del Barnasants, cada any destaquen diversos concerts que per la seva primícia, singularitat o per certes peculiaritats esdevenen Especials. Coincidint amb els mil concerts en directe, Andreu Valor (País Valencià), el cantautor de Cocentaina farà parada al Barnasants amb la gira del seu vuitè disc: Insurrecte. Commemorant la consolidació d’una trajectòria construïda a base de poesia, missatge, reflexió i ètica, el cantautor valencià té la cura de tractar música i lletra de manera inseparable. Aquest és un concert programat en la passada edició i que s’ha reprogramat aquest any a Barcelona.
Un altre concert molt especial, tant pel valor artístic com pel valor històric, serà el de Pau Riba a Formentera el 13 de febrer. Després de molts anys, el nét del poeta noucentista ha accedit a tornar a la petita de les Pitiüses, illa que, entre d’altres, va veure néixer el seu Dioptria, per presentar de nou les seves cançons més emblemàtiques, acompanyat de la seva banda habitual. Les emocions i els records es reviuran en una ocasió sens dubte tan especial com irrepetible.
L’espectacle Després de la pluja fusiona les cançons del darrer disc de Jordi Montañez i dels versos inèdits i textos dels llibres de la poeta Aina Torres. El viatge musical i poètic del duet barceloní és un recorregut d’un univers oníric.
Lali Barenys i Carles Beltran han preparat un recital de poesies i melodies farcides d’emoció, lluita i raó titulat Arsenal. Gràcies al seu gran bagatge de reivindicació de la bellesa i la lluita, el duet regalarà les paraules, metàfores i notes que han preparat.
El recital poètic Intempèrie és un espectacle creat amb els versos de la terrassenca Anna Fernández, interpretat per la veu de la vallesana Nunu Garcia i il·lustrat per Judith con H. Aquesta performance singular es podrà veure a Barcelona i a Perpinyà.
Tinta i desordre: Homenatge a la poesia és l’espectacle poètic que uneix el cantautor valencià Pau Alabajos (País Valencià) i la poeta barcelonina Aina Torres amb el xel·lista empordanès Edgar Casellas. Pensat com a homenatge a grans figures de la poesia del segle XX (des de Maria-Mercè Marçal fins a Salvador Espriu i de Carmelina Sánchez-Cutillas a Enric Casasses), el concert fusiona música en directe i videoprojeccions.
Entre altres col·laboracions amb el Festival Tradicionarius, el Barnasants programa dos espectacles: un concert íntim de Pep Gimeno “Botifarra” (País Valencià) amb la veu i guitarra de Miquel Pérez que proposa un recital exclusiu amb col·laboracions, participació del públic i una gran posada en escena a través de la música folk; i un doble concert del duet romancer Jaume Arnella i Rafel Sala i el grup Fetus, amb el repertori del seu nou disc Sota, cavall i rei: Fetus canta Arnella.
Centenari de Brassens
L’Alguer: un any d’estrenes
L’edició d’enguany acollirà fins a quatre artistes algueresos, tres dels quals hi estrenaran mundialment els seus nous projectes discogràfics a Barcelona: l’històric cantautor Paolo Dessì, l’emergent Yasmin Bradi -que presentarà el seu primer treball discogràfic- i insubstituïble Claudio Gabriel Sanna. A més, Davide Casu presentarà les seves cançons a Menorca, per primer cop. Que un mateix any es presentin tres nous treballs discogràfics en català d’artistes algueresos, tant d’històrics com de nous talents, no és casualitat. És el fruit de la feina que el Barnasants i la Plataforma per la llengua fa més de quatre anys que duen a terme en aquesta ciutat catalana de Sardenya, per promoure-hi la llengua i els lligams culturals amb la resta del domini lingüístic. Una prova més que el Barnasants és molt més que un festival.
La ciutat catalana de Sardenya, però, enguany també servirà d’escenari per als artistes dels altres territoris. De fet, L’Alguer oferirà els tres darrers concerts del festival, els dies 28, 29 i 30 de maig. Sílvia Comes, El Bestiari de Carner i Marcel Pich seran els encarregats de dur la música fins a les terres alguereses.
Més estrenes
El Festival acull també altres estrenes d’artistes que s’han anat fent un lloc entre la programació habitual del Barnasants. Albert Pla va aprofitar el confinament per crear una nova cançó titulada ¿Os acordáis’ en la que reflexiona amb ironia sobre l’impacte de la crisi del coronavirus a escala mundial. Ara, aquesta serà presentada en directe en el seu concert al festival de cançó.
Cesk Freixas serà un altre dels cantautors que estrenarà el seu nou treball al Barnasants. El penedesenc, convertit en un artista referencial amb 15 anys de trajectòria, presentarà Memòria: el seu vuitè disc és una proposta introspectiva amb veu i guitarra.
El compositor gadità Javier Rubial (Andalusia) també ens acostarà el seu nou llibre-CD Ruibal, compost els mesos de confinament amb dotze cançons inèdites i tretze relats il·lustrats per Sonia Alonso. L’àlbum inclou, a més, la nova cançó Intemperie, que va rebre el Premi Goya a la millor banda sonora original de la pel·lícula homònima del director Benito Zambrano.
Entre les estrenes, també hi ha alguns artistes que tenien previst presentar els seus treballs en la passada edició del Barnasants. L’esclat de la pandèmia va fer que diversos concerts s’ajornessin fins a la 26a edició. Aquest és el cas de Natura, el nou disc EP de Tomeu Penya (Mallorca), que continua apostant per les cançons amb aire country després de tres dècades de trajectòria musical. També Claudio Gabriel Sannai Rall Grup (l’Alguer), acompanyat de Meritxell Gené i Marc Serrats “Xerramequ”, entre d’altres, presenten un treball que actualitza el repertori de tradició oral improvisada a les tavernes alguereses, a l’àlbum autoeditat Mirau que sem anant i tirant, amb històries de festa i sàtira que no deixaran indiferent a ningú. .
Entre la resta d’artistes que trepitjaran el Barnasants per presentar els seus nous àlbums hi ha Gemma Humet, Meritxell Gené, Pi de la Serra, Maria Rodés, Òscar Britz (País Valencià), Ivette Nadal i Caïm Riba, Xavier Baró, Paolo Dessi (l’Alguer), Tomàs de los Santos (País Valencià), Raúl R. Sola, Imaràntia (Formentera), Yasmin Bradi (l’Alguer), Lluís Cabot (Mallorca), Maria Jaume (Mallorca) i Anna Ferrer (Menorca) i Paula Grande, aquestes últimes en col·laboració amb el Tradicionàrius. El festival també permetrà a diversos artistes pre-estrenar els seus nous projectes. És el cas d’Enric Hernàez, Lia Sampai i Adrià Pagès, Gaddafi Nuñez i Pepet i Marieta.
Grans noms de referència de la cançó
Entre els artistes i grups que completen la programació d’enguany hi ha noms que, malgrat no estrenar nou treball discogràfic ni produir concerts especials, són referència de la cançó. Aquest és el cas de Toti Soler, Roger Mas, la Companyia Elèctrica Dharma, Mariola Membrives i Chando Domínguez, Dani Flaco, Feliu Ventura (País Valencià), Cris Juanico (Menorca), Guiu Cortés, Maria Jaume (Mallorca) i Biel Majoral (Mallorca), aquest últim en col·laboració també amb el Tradicionàrius.
La pandèmia i la programació internacionalista
Any rere any, el festival també vol ser un aparador de propostes d’artistes i cultures veïnes i de més enllà, amb qui teixir aliances fraternals.
La pandèmia ha afegit dificultats a un repte que, de normal, ja no era pas fàcil. Tanmateix, la programació d’enguany comptarà amb els madrilenys Pancho Varona i Javier Batanero (Madrid), Julia León (País Basc), i els occitans Alidé Sans (Val d’Aran) i Guillaume López Trio (Llenguadoc) completen així la programació.
Pel que fa a les mesures sanitàries que enguany cal aplicar al festival per evitar la propagació de la pandèmia, el Barnasants ha hagut d’adaptar els aforaments i organitzar cada concert pensant amb les mesures pròpies de cada espai i territori. L’any passat la pandèmia va impactar de ple en el festival, que es va veure obligat a suspendre els concerts que estaven programats a partir del 13 de març –moment en què es va decretar el confinament– i fins a acabar la 25a edició. Molts d’ells es van reprogramar al llarg del 2020 i, fins i tot, alguns han acabat per incloure’s a l’edició d’enguany. El festival també es va sumar a les retransmissions en directe que molts esdeveniments, sales de concerts i artistes estaven oferint durant els dies de confinament més estricte, i va oferir en directe per internet el concert d’Ivette Nadal.