
19 des. 2018 El Barnasants reivindica el poder transformador de la cultura i la cançó en la seva 24a edició
El festival programa més d’un centenar de concerts a Barcelona, L’Hospitalet, Formentera, L’Alguer, Aragó i el País Valencià
Redacció.- El Projecte Cultural en Xarxa Barnasants arriba a la seva 24a edició plantant la bandera de la cultura independent i transformadora a més de 30 escenaris dels territoris de parla comuna amb 110 concerts, sota el lema ‘Feixisme mai més’.
Cesk Freixas donarà el tret de sortida oficial al festival el 25 de gener a l’Auditori amb la presentació del seu setè treball Festa Major, una de les 44 novetats discogràfiques que es presenten enguany. Sis dies abans, l’Alguer tornarà a acollir el concert pre-inagural: serà el 19 de gener amb Giorgio Conte i Joan Isaac amb un repertori d’anada i tornada entre Itàlia i Catalunya, producció del Barnasants. El concert de tancament del 14 d’abril, Dia de la República, anirà a càrrec de Judit Neddermann.
Xarxes i ponts d’un projecte cultural independent
El Barnasants durà la seva programació a Barcelona, L’Hospitalet, Formentera, l’Alguer, Aragó i el País Valencià, territoris de llengua comuna, reivindicant la llibertat, el sentit crític i la qualitat musical.
La prèvia del festival tindrà lloc un any més a l’Alguer, amb una producció pròpia que reunirà al Teatre Cívic de l’Alguer Giorgio Conte i Joan Isaac el 19 de gener amb la col·laboració de Plataforma per la Llengua de l’Alguer. Itàlia i Catalunya no s’explicarien sense l’immens patrimoni cultural que és el Mediterrani: Conte i Isaac s’uneixen per realitzar un espectacle on s’intercanvien cançons, com dos mercaders venecians.
El Barnasants tornarà a l’Alguer el 25 d’abril, 11 dies després de la seva clausura oficial, per commemorar l’alliberament del feixisme a Itàlia amb el concert Quico/Maria del Mar de Quico Pi de la Serra i Maria del Mar Bonet.
El festival signarà un conveni amb l’Alguer després del que ja ha signat amb el Consell de Formentera per a la projecció i difusió de la realitat cultural i mediambiental de l’illa a la resta del domini lingüístic català. De fet, el concert de Giorgio Conte i Joan Isaac també viatjarà fins a Formentera, el 13 d’abril. Abans, hauran trepitjat l’illa Gemma Humet i Estel Solé (16 de febrer). La cantautora formenterera Maria José Cardona serà l’encarregada de representar-la al Harlem Jazz Club el 7 de febrer.
El cantautor Joaquín Carbonell, una de les veus destacades de la Nova Cançó Aragonesa, celebrarà 50 anys del seu debut i ho farà al mateix Teatre Marín de Terol el 13 d’abril. El concert, que recorrerà tota la seva trajectòria, serà enregistrat i es presentarà al Barnasants 2020.
També estarà d’aniversari Ismael Serrano, que el 10 de febrer al Teatre Joventut farà el repertori de 20 años. Hoy es siempre, un concert íntim on repassarà els seus èxits i ens presentarà noves cançons i versions.
Els 50 de Dioptria de Pau Riba tindran un concert especial el 12 d’abril al Teatre Joventut. El disc segueix sent una de les joies de la discografia catalana i en Pau segueix defensant-lo amb tot el vigor, amb tot l’humor i amb tota la mala bava.
Tres concerts al País Valencià
València, Gandia i Algemesí seran les capitals Barnasants al País Valencià. El 21 de març, Quico Pi de la Serra oferirà al Teatre Micalet el repertori de Dues Tasses. Dos dies després, Roger Mas tocarà en acústic al Teatre Raval de Gandia. Montse Castellà durà Punts de llibre, el seu treball més original, el 6 d’abril a la Casa Cantonera d’Algemesí.
Estrenes Barnasants
El Barnasants acollirà les estrenes d’Ester Formosa, Xavier Baró, Cris Juanico i Miquel Gil. Miquel Gil torna als escenaris amb projecte propi després de cinc anys sense nou treball. El 22 de març presenta al Centre Artesà Tradicionàrius Geometries, un treball polièdric de cançons, cants oberts, vocació modal i temes amb textures noves. Ester Formosa pujarà el 30 de març a l’escenari del Barradas acompanyada pel duo Elva Lutza (Nico Casu i Gianluca Dessì), una de les realitats més interessants de la música a Sardenya. Presentaran Cancionero, un recull de cançons en sard i en català escrites per Nico Casu, clàssics de la cançó popular de l’Amèrica central, cançons d’autors ja clàssics com els italians Bruno Lauzi, Stefano Rosso i el cantautor català Lluís Llach. L’endemà serà el torn de Xavier Baró al Casinet d’Hostafrancs on sentirem el seu onzè treball discogràfic en solitari, que sonarà en estrena absoluta sobre l’escenari del Barnasants. Es tracta d’un disc gestat en ruta, entre concerts de la gira que al llarg d’un any ha dut Xavier Baró arreu del país presentant Cròniques (Estampes d’un país), espectacle nascut arran dels fets de l’1-O i com a resposta necessària al greuge.
El 5 d’abril, Cris Juanico presentarà al Luz de Gas les composicions del nou treball discogràfic que veurà la llum la primavera de 2019. Cançons inspirades en la Menorca més salvatge i vestides de rock directe, explícit i punyent.
Altres cites al Teatre Joventut
Quimi Portet durà el 26 de gener al Teatre Joventut la seva Festa Major d’Hivern, rock’n’roll sense nostàlgia ni complexes que, en directe i amb Jordi Busquets a la guitarra i Ángel Celada a la bateria.
L’1 de març, Javier Ruibal (Premi Nacional de les Músiques Actuals 2017) interpretarà els temes de Paraísos mejores, una exquisida col·lecció de cançons que viatgen d’Egipte a Saturn o de Nova York a Orion, amb el segell personal del cantautor.
El 8 de març Maria del Mar Bonet i el cubà Jose Maria Vitier uniran de nou veu i piano acompanyant-se l’un a l’altre a l’escenari , entre música i cançons de Cuba i de Mallorca.
També al Joventut, Enric Montefusco farà una preestrena molt especial dels temes del seu segon àlbum en solitari que s’editarà a l’abril.
Centenari Pete Seeger i seixanta anys de la revolució cubana
L’any 2019 es complirà el centenari del naixement de Pete Seeger i amb aquest motiu el grup ha pensat un concert commemoratiu que tindrà lloc el 16 de març a l’Auditori de Barcelona. El concert oferirà un repertori de 17 cançons arranjades i adaptades al català pels mateixos integrants de ‘Tren Seeger’ i comptarà amb la participació de Quico Pi de la Serra, Gemma Humet, Pep Gimeno Botifarra, Joana Gomila i el grup Coses. Aquests artistes invitats pervenen dels dos àmbits musicals relacionats amb l’obra difosa per Pete Seeger: la cançó d’autor i el folk. És per aquest motiu que l’acte està coproduït juntament amb els dos grans festivals referents d’aquests gèneres: Barnasants i Tradicionàrius.
El 29 de març, Joan Isaac pujarà a l’escenari del Teatre Joventut de l’Hospitalet amb diferents artistes en el concert col·lectiu Cuba va. Cançons per la revolució que recordarà els 60 anys del triomf de la revolució a l’illa caribenya.
José Domínguez El Cabrero, una de les llegendes del del cante jondo, compartirà escenari amb Emiliano Domínguez Zapata, una de les noves veus del rock andalús d’autor. Serà el 23 de febrer al Teatre Plaza de Castelldefels. El Cabrero va ser empresonat l’any 1982 per blasfèmia.
País convidat, Uruguai
Uruguai és el país convidat a la 24a edició del BarnaSants amb la presència de Christian Cary, Diego Kuropatwa, Giselle Graside, Pablo Routin, Luciana Mocchi, Daniel Drexler, Fernando Cabrera i Samantha Navarro.
Fernando Cabrera serà el 7 d’abril al Luz de Gas interpretant temes del seu darrer àlbum 432, Premi Graffitti 2018 al “Millor àlbum de música popular i cançó urbana”. El músic de 61 anys ha estat nomenat ciutadà il·lustre de Montevideo per la seva contribució a l’enriquiment de la ciutat tant a través del trio Montresvideo com amb la seva carrera en solitari, iniciada l’any 1984.
El Harlem Jazz Club concentrarà bona part d’aquesta programació que arrencarà el 14 de febrer amb el concert en solitari de Christian Cary, cantant de La Triple Nelson, amb cançons pròpies i versions d’autors uruguaians en acústic. Dos dies després Diego Kuropatwa farà un recorregut pels seus tres treballs Y qué dirán, Kuropa&Olivera, i Herencia amb noves composicions que formaran part d’un proper disc. El 21 de febrer Giselle Graside també farà un avançament dels temes del seu nou treball, que combinarà amb versions d’autors i autores sud-americans El 4 d’abril, Luciana Mocchi tancarà la programació uruguaiana al Harlem amb el seu concert de debut a la península.
Pablo “Pinocho” Routin celebra el 24 de març trenta-cinc anys de música i escenaris dins del Barnasants amb un concert que recorrerà els èxits de la seva carrera musical al Casinet d’Hostafrancs.
El 6 d’abril serà el torn de Daniel Drexler, que durà a Luz de Gas els temes del disc Uno, el seu setè treball marcat pel pols rítmic de Montevideo, la música afro del Río de la Plata i l’univers carioca.
L’últim concert uruguaià del Barnasants serà el de Samantha Navarro, l’11 d’abril al Barradas. En aquesta ocasió ens ofereix un concert especial a guitarra i veu amb una proposta escènica intima, emocionant i amb el seu característic toc d’humor. Serà un recorregut per les seves composicions i alhora un homenatge a Mario Benedetti, Alfredo Zitarrosa (30 anys després de la seva mort) i Daniel Viglietti.
Altres presències internacionals
El festival també comptarà amb més presències internacionals procedents de Xile, Mèxic, Brasil, Argentina i Cuba.
Quilapayún seran el 17 de febrer al Teatre Joventut amb Gracias a Violeta y Víctor, on recuperen el cançoner de Violeta Parra i de l’enyorat Víctor Jara, company de l’ànima i co- fundador de Quilapayún. També procedent de Xile, Joaquín Figueroa interpretarà el seu repertori el 21 de març al Harlem Jazz Club.
El cantautor mexicà Francisco Barrios “El Mastuerzo” presenta el 15 de febrer al Barradas Un son para bailar al costat del trio mexicà Calle Cuatro, especialistes a fusionar el so cubà, la troba i la cançó d’autor amb diversos ritmes llatins.
El brasiler Leandro Plata durà el 3 de febrer al Harlem Jazz Club la seva barreja d’estils brasilers amb poliritmes propis de la Plata, que li ha valgut reconeixements com el Premi Brasil-Sud de Música (2013), el Premi Açorianos de Música (2015), i el Primer Premi Ibermúsicas de Composició de Cançó Popular, concedit per l’Organització dels Estats Iberoamericans (2015).
L’argentina Georgina Hassan torna a Barcelona el 29 de febrer, on presentarà els temes del seu quart treball Madreselva, on posa música als textos de poetes argentines. Serà al Harlem, on també podrem veure el cubà Migue de la Rosa, que el 12 d’abril interpretarà DVUELTA, la continuació del disc DPASO de l’any 2012, en un viatge d’anada i tornada entre Barcelona i Cuba.
Barnasants, més enllà de la música
BarnaSants ha consolidat quatre anys d’aposta per ser un projecte cultural en xarxa que aplega manifestacions culturals i iniciatives que van més enllà de la música en directe. Fruit d’això són el conveni amb Normalització Lingüística i les Beques Barnasants pels estudiants de tallers i cursos a Cotxeres de Sants per acostar-los la programació, els tallers amb estudiants, les trobades amb organitzacions locals a l’Alguer i Formentera o l’accés dels alumnes de fotografia de La Tornada als directes del festival.
A més a més, i per segon any consecutiu, el Barnasants programa amb els cinemes Zumzeig el Cicle Cinema i Cançó.
El cartell
El cartell d’enguany és un treball de Benjamín Villegas, membre de La Perrera –col·lectiu amb qui es va treballar pel vídeo La cultura ens salvarà a tots–. Estèticament recorda als cartells artesans de pel·lícules per una banda i a la propaganda antifeixista per l’altra, traspua valors democràtics i de denúncia de l’avenç de la dreta extrema i els seus postulats, xenofòbics, excloents i antidemocràtics i crida a exhumar el franquisme de les institucions espanyoles. Ho fa en la línia del vídeo que el projecte cultural va fer públic el 20N i l’eslògan de la XXIV edició “Feixisme Mai Més”. Amb símbols que ens transporten a la lluita antifeixista a través de l’expressió cultural; Per qui toquen les campanes, film que es basa en l’obra homònima de l’escriptor Ernest Hemingway, és potser la referència més clara.