Baró d’Evel Cirk guanya el premi Zirkòlika al millor espectacle de circ amb ‘Bèsties’

La companyia Rhum i Cia obté per l’espectacle de pallassos Rhümia el III Gran Premi BBVA Zirkòlika de Circ

Redacció.-  L’espectacle de carpa i amb animals Bèsties, de la companyia Baró d’Evel Cirk, dirigit per Blaï Mateu i Camille Decourtye, ha guanyat el premi Zirkòlika al Millor Espectacle de Circ de Sala o Carpa del 2015. El jurat ha valorat l’acurada posada en escena, la fusió reeixida de llenguatges, el talent de tots els seus artistes i la integració dels cavalls i ocells  a l’espectacle, així com la reivindicació que la companyia fa de la carpa com a espai escènic.

Bèsties, que es va poder veure amb èxit l’any 2015 al Mercat de les Flors (Barcelona) i al Festival Temporada Alta (Girona), tots dos coproductors de la creació, és un espectacle multidisciplinar (acrobàcies, dansa, arts plàstiques, humor) que investiga l’animalitat i està protagonitzat per Blaï Mateu, Camille Decourtye, Martí Soler, Piero Steiner, Lali Aygaudé, Noëmie Bouissou, Julian Sicard i Taïs Mateu. L’agència de Comunicació Comèdia oferirà un servei de consultoria i assessorament i/o una campanya de comunicació per a la difusió de l’espectacle.

Bèsties, que és la la continuïtat de l’espectacle Le Sort du dedans (premi Zirkòlika 2010), es presenta en una carpa amb capacitat per a 400 persones i és el setè i més ambiciós espectacle de la companyia Baró d’Evel Cirk. Es va estrenar mundialment l’estiu de 2015 a Lacroix-Laval, en el marc del festival Les Nuits de Fourvière (França). El procés de creació va durar més de tres anys i durant aquest temps es va treballar a fons amb Mal Pelo, companyia de dansa dirigida per Maria Muñoz i Pep Ramis que fa anys estudia també l’animalitat a través del seu projecte L’animal a l’esquena.

Ha recollit el premi Lali Ayguadé, una de les protagonistes de l’espectacle. El premi, juntament amb la resta de categories, s’ha lliurat aquesta nit a Barcelona davant les més de 300 persones que omplien la sala Ovidi Montllor del Mercat de les Flors. Durant la gala, que s’emetrà per televisió a través de La Xarxa de Comunicació Local, s’han reivindicat els espectacles de circ i espais d’exhibició. L’espectacle, conduït per LAminimAL Teatre, ha inclòs també les actuacions de Ramiro Vergaz (malabars), Manel Rosés (equilibris), Hotel Iocandi (escala lliure), Estropicio (portés acrobàtics) i Nacho Ricci (corda llisa).

La resta dels VII Premis Zirkòlika de Circ que es van lliurar el dijous són els següents:

 

III GRAN PREMI BBVA ZIRKÒLIKA

‘Rhümia’

Rhum i Cia

Espectacle de pallassos estrenat al Festival Grec de Barcelona i protagonitzat per Jordi Martínez, Joan Arqué, Pep Pascual, Roger Julià i Mauro Paganini. La companyia, que va guanyar l’any 2014 un premi Zirkòlika per Rhum, torna a estar dirigida en aquesta ocasió per Martí Torras. L’espectacle continua recordant a l’artista Joan Montanyès ‘Monti’ i reivindicant la figura del pallasso, amb noves entrades com la de Joana d’Antequera, els bombers o el divertit gospel holaluya.

Valor del premi: Una gira per Catalunya. La companyia rebrà 16.000 euros per quatre actuacions durant el 2017

 

MILLOR ESPECTACLE DE CIRC DE CARRER

‘Nàufrags’

La Industrial Teatrera 

Espectacle de clown sobre els petits i grans naufragis de cada dia. Presentat en la passada edició de FiraTàrrega, està interpretat per La Industrial Teatrera (Jaume Navarro i Cristina Solé), una companyia muldidisciplinar que potencia el somriure i les emocions i que amb el seu anterior espectacle, De Pas, va guanyar els premis Zirkòlika a la millor direcció i posada en escena.

Valor del premi: Contractació de l’espectacle a la fira de circ Trapezi i a la fira de Circ al Carrer de La Bisbal d’Empordà

 

MILLOR NÚMERO DE CIRC

‘Anton i Poline’

La Fem Fatal (trapezi doble)

Número de trapezi doble executat per Toni Gutiérrez i Asvin López que es va veure a l’espectacle Grinyols, en el marc del Festival del Circ Circ & Friends al Montseny. Els dos artistes, que ja van ser nominats l’any passat amb el número Simbiosis, presenten uns exercicis amb una tècnica molt precisa.

Valor del premi: Contractació del número per a la pròxima edició de FiraTàrrega i una residència de creació a La Central del Circ

 

PREMI ESPECIAL

‘inTarsi’

Companyia eia

Espectacle comico-acrobàtic estrenat dins el cicle El Circ d’Ara Mateix del Mercat de les Flors (Barcelona) i protagonitzat per Armando Rabanera, Fabio Nicol
ini, Fabrizio Giannini i Manel Rosés. Els quatre artistes presenten exercicis de bàscula, mini-tramp, portés acrobàtics i perxa xinesa gràcies a una pista de circ que es va transformant en diferents aparells. El primer espectacle de la companyia, titulat
Capas, va guanyar el premi Zirkòlika 2011.

Valor del premi: El Centre Cultural de Terrassa (CCT) contractarà l’espectacle

 

MILLOR ARTISTA EMERGENT

Jessica Martín

Acòbata-pallassa

És la pallassa de l’espectacle Garbuix, de la companyia Vavel. Formada com a acròbata i pallassa a la prestigiosa acadèmia Fratellini (França), ha format part de les companyies Thêatre de l’Incendi, Orgànic (pallasses d’hospital), Cabalus i des Plumés, on va fer de domadora de gallines.

Valor del premi: Una residència de creació a la Fàbrica de les Arts en Viu L’Estruch i un video promocional a càrrec de Teatralnet

 

MILLOR INICIATIVA PER A LA PROJECCIÓ DEL CIRC

Manel Sala ‘Ulls’

Fotògraf

Fotògraf d’arts escèniques especialitzat en circ des de l’any 2002 i col·laborador de la revista Zirkòlika des de la seva creació l’any 2004. El jurat ha valorat la seva trajectòria, la qualitat de les fotografies i la voluntat constant de divulgar la imatge del circ per tots els racons.

Premi: 1.000 euros que concedeix l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC)

 

PREMI DE VOTACIÓ POPULAR

‘Vincles’

Circ Bover

L’espectacle Vincles, dirigit per Pau Bachero, és una idea original i creació de Tià Jordà i està interpretat per quatre artistes: Mateu Canyelles, Gràcia Moragues, Camille Sola i Guillaume Peudon. A partir d’un senzill element, unes canyes de bambú, es construeix tot un espectacle amb l’objectiu de transmetre l’elegància i la tècnica de les arts circenses. S’hi presenten acrobàcies, malabars, perxa xinesa i equilibris.

Valor del Premi: Contractació de l’espectacle el pròxim mes de juny a Barcelona, durant la celebració de la trobada de malabaristes Picnic Circus.

El jurat dels VII Premis Zirkòlika de Circ de Catalunya ha estat format aquest any per Jordi Gaspar (director artístic de la fira Trapezi), Jordi Duran (director artístic de FiraTàrrega), Lola Casademont (Fira de Circ al Carrer de La Bisbal d’Empordà), Toni Aliaga (Centre Cultural de Terrassa), Tere Almar (Patronat Municipal de Cultura de Mataró) i Anna Pascual (acròbata de la companyia Psirc).  

La gala de lliurament Nit de Circ 2016 està coorganitzada per la revista de circ Zirkòlika, la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX. A més, compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i el Mercat de les Flors. Des de la seva creació, el 2010, la Nit de Circ s’ha convertit en una cita anual imprescindible per a tot el sector. El seu objectiu és promocionar el circ i alhora dignificar i contribuir a la professionalització del sector i dels artistes i companyies del circ català.

Els premis estan produïts per la revista Zirkòlika, que s’edita des de l’any 2004 i és l’única revista especialitzada en circ a tot l’Estat. A més, la revista manté portal d’informació a internet (ww.zirkolika.com), amb un calendari de festivals, agenda d’espectacles, biblioteca de circ, notícies i reportatges.