Basket Beat porta el batec de la cultura col·lectiva dels carrers al Mercat de les Flors

És un espectacle de nova creació obra de l’àrea artística de l’Associació Basket Beat i la Big Band Basket Beat Barcelon

Redacció.- Aquest divendres 23 de març el Mercat de les Flors de Barcelona acull l’estrena de Basket Beat, un nosaltres abans que un jo, l’espectacle de nova creació obra de l’àrea artística de l’Associació Basket Beat i la Big Band Basket Beat Barcelona, una orquestra formada per persones procedents del projecte sòcio-educatiu impulsat a instituts, centres penitenciaris i places públiques. La segona funció serà l’endemà, dissabte 24 de març.
La companyia Big Band Basket Beat Barcelona crea i presenta Basket Beat, un nosaltres abans que un jo, un espectacle que resulta de la col·laboració i la trobada entre persones. Convertint el teatre en una plaça pública de qualsevol de les nostres ciutats, es presenta la troballa d’un jove que converteix la pilota de bàsquet en un instrument per fer música en grup. Una història tragicòmica entre la realitat i la ficció que puja a escena els conflictes que neixen entre els nostres interessos i els dels altres en aquesta societat de la immediatesa, la imatge i la desmesura.
Veus, percussions, teclats, instruments de vent i un sorprenent tubòfon vesteixen el ritme trepidant i corporal de les pilotes que només volen que revisar el paper de les nostres institucions i, sobretot, celebrar que l’educació, la cultura i la responsabilitat de fer un món millor ens pertany a tots.
La metodologia Basket Beat
Basket Beat és una metodologia, un projecte i una associació que es dediquem a les persones, especialment en entorns desfavorits, per tal d’acompanyar-les en el seu creixement personal a través de fer, crear i aprendre musica en grup i amb pilotes de bàsquet.
L’àrea artística de l’Associació Basket Beat pren forma amb la Big Band Basket Beat Barcelona: una orquestra que té com a motor el ritme i la sonoritat que generen les pilotes combinades amb d’altres instruments. La BBBBB fusiona les trajectòries de joves que han desenvolupat processos de creixement personal a través de la metodologia Basket Beat amb músics de diferents tradicions.
Basket Beat en xifres
Basket Beat es constitueix com associació sense ànim de lucre el 2015. L’any 2016 l’acceleradora d’empreses Ship2B reconeix Basket Beat amb el seu segell d’Empresa Social. L’any 2017 els tallers sòcio-educatius van arribar a més de 3.000 persones a Catalunya, Andorra, França i Alemanya a través de la col·laboració amb més de 60 organitzacions.
L’ànima del projecte
Integrador Social, Educador Social i Musicoterapeuta especialitzat en l’ús de les arts, Josep Maria Aragay crea el projecte Basket Beat l’any 2009 al Casal dels Infants de Barcelona. Professor de Creativitat a la Universitat de Paris-Est Créteil, així com als Màsters de Musicoteràpia i de Mediació Artística de la UB. Integrant del grup de recerca GIAS en “Llenguatges artístics i acció social” de la Facultat Pere Tarrés, compta amb una àmplia participació en congressos internacionals com el “XIX Seminario Latinoamericano de Educación Musical” a Montevideo (2013); el “III Congreso Internacional Multidisciplinar de Investigación Educativa” a Segòvia (2014); l’“International Community Arts Festival” a Rotterdam (2014) o el “Congrés Internacional de Pedagogia social, juventut i transformacions socials” a Girona (2016).