La Beckett promou el debat sobre la necessitat d’alliberar Barcelona del vehicle privat amb el cicle Adéu al cotxe!

La proposta està formada per xerrades, espectacles, lectures dramatitzades, peces audiovisuals i reflexions plàstiques

Redacció.- La Sala Beckett proposa a partir del 27 de març el cicle Adéu al cotxe! amb l’objectiu de promoure la reflexió i el debat sobre la necessitat i la possibilitat d’alliberar la ciutat del vehicle privat. La proposta ha estat comissariada per David Bravo, arquitecte i expert en urbanisme, i Andreu Rifé, actor, cantant i dramaturg. Fins al 29 d’abril, la programació de la Beckett estarà composta d’espectacles, lectures dramatitzades, peces audiovisuals, reflexions plàstiques i xerrades que conjugaran el coneixement tècnic amb la cultura crítica i transformadora amb la voluntat d’estimular la consciència ciutadana.
L’automòbil és un vehicle urbicida. Cal preparar les ciutats perquè tornin a funcionar sense un mitjà de transport que, ben probablement, acabarà caient pel seu propi pes. I potser descobrim que, lluny de ser una renúncia, viure sense cotxes és més just, més sostenible, més barat i, fins i tot, més agradable. Però cal treballar de valent perquè aquesta transició es produeixi de manera equilibrada. Quines són les properes passes’
El pòrtic del cicle: 27 de març
El dimarts 27 es donarà el tret de sortida al cicle, tot i que el gruix de les activitats no tindrà lloc fins després de Setmana Santa. Aquesta primer jornada del cicle estarà formada per una xerrada de presentació del cicle a càrrec d’un dels comissaris, David Bravo, que exposarà com les ciutats s’han adaptat a un vehicle privat que ocupa el 60% de l’espai públic i com caldria preparar les ciutats per recuperar-les per a les persones. Després de la conferència hi haurà la lectura dramatitzada d’Embús, un text d’Andreu Rifé i Emma Riverola dirigit per Ferran Utzet. El text s’ha ideat pensant en el cicle, i serà interpretat per Montse Morillo, Teresa Vallicrosa i David Vert.
Les conferències
Els dimarts del mes d’abril se celebraran 4 conferències per tal de conèixer com seria el món sense cotxes. La primera, el dimarts 3 d’abril, serà La batalla cultural, una projecció audiovisual comentada per Andrés Hispano i Félix Pérez-Hita, col·laboradors habituals del CCCB, que exposaran el poder econòmic del sector i com la mateixa indústria automobilística proposa alternatives que, en realitat, només volen que tot canviï perquè tot segueixi igual.
El dimarts 10 d’abril, Manu Fernández, investigador i consultor de polítiques urbanes, autor del blog ciudadesaescalahumana.org, parlarà en la conferència La reconquesta del carrer de com la ciutat ha invertit en intervencions faraòniques per amagar cotxes -aparcaments, túnels, vies ràpides-, però com l’única reconquesta honesta dels carrers passa per reduir els recursos públics que li destinem.
Maria Buhigas, consultora especialitzada en estratègia urbana, proposarà el 17 d’abril L’urbanisme després del cotxe: la ciutat serà inhabitable quan no hi hagi cotxes perquè en els darrers anys s’ha adaptat a l’ús que fem del vehicle privat: urbanitzacions, rotondes, centres comercials… Quina mena d’urbanisme ens cal per democratitzar la tornada als centres’
Finalment, tancarà les xerrades Antonio Teruel amb El canvi de paradigma, el 24 d’abril. Què serà del capitalisme sense la indústria automobilística, els seus combustibles o les seves grans infraestructures’ Potser es pot reconduir la despesa pública que encara genera el vehicle privat’
A més, cadascuna de les conferències anirà precedida d’un «llindar sonor» específic de 3 minuts, obra de Miquel Jordà i Úrsula San Cristóbal, i d’una lectura dramatitzada de 10 minuts escrita especialment per al cicle.
Els espectacles i activitats escèniques “de velocitat reduïda”
Els espectacles que proposa la Sala Beckett dins el cicle Adéu al cotxe! Com alliberar Barcelona del vehicle privat’ no aborden directament el tema de la mobilitat urbana o la necessitat de repensar-ne les condicions, però, cadascun a la seva manera, són exemple d’una determinada manera de concebre la comunicació escènica, amb especial respecte per la dimensió humana, artesanal, pausada, interactiva i creativa de la relació entre actors i espectadors.
L’espectacle principal del cicle serà L’Empestat, de Jordi Oriol, que està acompanyat a escena de l’actor i músic Carles Pedragosa, en aquesta ‘perversió ‘ que Oriol proposa de La tempestat de Shakespeare passada pel sedàs de La pesta de Camus, amb la interpretació en directe de la Sonata núm. 17 de Beethoven, titulada La tempesta. L’espectacle està dirigit per Xavier Albertí i es podrà veure de divendres a diumenge del 6 al 29 d’abril (excepte divendres 13), a la Sala de baix.
Paral·lelament, a la Sala de dalt es proposen 4 espectacles que s’aniran succeint. Del 6 al 8 d’abril serà el torn de Granotes, un monòleg escrit i dirigit per Oriol Morales i interpretat per Gerard Bosch, al voltant de Lalo, un jove músic gallec que viatja de la seva Galícia natal als Estats Units, reconstruint el viatge que va fer la Laura, la seva parella, abans de morir al llac Walden. Del 12 al 15 d’abril, es podrà veure el resultat del laboratori del cicle Adéu al cotxe: Motor i veu, que es materialitza en una mostra que comptarà amb Fèlix Herzog, Miquel Jordà, Anna Maruny i Úrsula San Cristóbal.
Martí Sales recitarà el seu aplaudit poema La cremallera durant 3 dies, del 20 al 22 d’abril, just abans de Sant Jordi, en una proposta poètica conjunta amb el Festival Alcools. La performance ha estat dirigida per Jordi Oriol. Finalment, Pablo Rosal proposarà el seu recital Yo inacabo del 27 al 29 d’abril, un espectacle poètic de petit format sobre la poesia. Compta amb Xavier Martínez com a director d’escena i el músic Paul Perera.
Meditació abans d’entrar a la sala: Una estona de silenci
Els divendres, abans de l’espectacle de la Sala de dalt, aquells espectadors que ho desitgin podran assistir a una sessió de meditació per tranquil·litzar la ment abans d’entrar a la sala de teatre. Els espectadors es poden inscriure gratuïtament al taller. Una estona de silenci és una iniciativa impulsada per l’Escola de l’Ésser, i la proposta té com a objectiu trobar un espai de silenci en una societat tan estressada com la nostra, una necessitat tant en l’esfera personal com en la professional.
Obres plàstiques
La imatge del cicle Adéu al cotxe! és una escultura, Inutilitari, que es podrà veure al vestíbul de la Sala Beckett al llarg dels dies del cicle. El seu autor és Guillermo Basagoiti, que ha comptat amb la col·laboració d’Olga Solà, Xavi Serch, Oriol Terrats i Javier Luján.
A més a més, la Beckett ha col·laborat amb l’Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona, ELISAVA, amb els dissenys dels seus alumnes que han reflexionat sobre la temàtica del cicle Adéu al cotxe!