La Beckett proposa una mirada a fons de l’obra de Josep Maria Miró

Li dedica un cicle temàtic del 24 de gener al 25 de febrer que inclou l’estrena d’una nova obra seva

Redacció.- Mestre en la creació de situacions carregades de misteri dramàtic i excel·lent disseccionador de sentiments com ara la por i la desconfiança d’uns cap als altres per molt a prop que ens tinguem, Josep Maria Miró s’ha convertit en un dels dramaturgs catalans de la seva generació (i quina generació!) més estrenats, premiats i reconeguts a l’estranger. I ho ha fet abordant temes que preocupen la societat en què viu amb un afilat sentit crític i un bon olfacte per captar les contradiccions ètiques i morals del nostre món.
Per tot plegat, la Beckett li dedica un cicle temàtic del 24 de gener al 25 de febrer que inclou l’estrena d’una nova obra seva escrita expressament per a l’ocasió, Olvidémonos de ser turistas (una coproducció amb el Teatro Español), recupera Nerium Park, que gairebé no es va poder veure a Barcelona, i aprofundeix en el sentit i el valor del conjunt de la seva obra amb xerrades d’experts i lectures d’obres que ell mateix ens ha recomanat.
Les activitats al voltant de la figura de l’autor s’organitzen conjuntament amb el Teatre Nacional de Catalunya.
Per què viatgem? Olvidémonos de ser turistas
Josep Maria Miró ha escrit aquesta obra expressament per l’ocasió. La directora argentina Gabriela Izcovich i l’actriu Lina Lambert van proposar a Josep Maria Miró que escrivís un text que s’aixequés amb la participació de Barcelona, Madrid i Argentina. La idea finalment es va materialitzar amb la Sala Beckett i el Teatro Español. El repartiment es completa amb Pablo Viña, actor madrileny, i Eugenia Alonso i Esteban Meloni, actors argentins que han format part de la versió argentina d’El principi d’Arquimedes a Buenos Aires.
A Olvidémonos de ser turistas una parella de Barcelona es troba de vacances a la ciutat de Foz do Iguaçu (Estat de Paranà, Brasil), a prop del punt conegut com La Triple Frontera, on hi ha la cruïlla entre Argentina, Brasil i Paraguai. En aquesta geografia es produirà el xoc, al principi aparentment inofensiu, d’un matrimoni que porten junts gairebé trenta anys. La irrupció d’un jove viatger solitari, que han conegut casualment en una de les rutes turístiques i que se’ls ha sumat espontàniament, serà el desencadenant d’una discussió quan la parella torna a l’hotel.
El ‘pelotazo’ immobiliari, 10 anys després. Nerium Park
Nerium Park es va estrenar al Grec Festival l’any 2014 al Mercat de les Flors. Tot i que la proposta va ser molt aplaudida, l’obra no va fer temporada posteriorment a Barcelona. Dirigit pel mateix Josep Maria Miró, està protagonitzat per una parella, en Gerard (Roger Casamajor) i la Marta (Alba Pujol), que s’han traslladat a una flamant urbanització acabada de construir. Són joves, tenen feina i volen millorar socialment, però no haurà passat ni un mes de la seva arribada quan s’adonen que res és com s’esperaven que seria. L’obra transcorre en dotze escenes, cadascuna corresponent a un mes de l’any, i pren com a nom el baladre (del llatí Nerium oleander), un arbust ornamental i tòxic, àmpliament consensuat per habitar en aquestes noves urbanitzacions i zones de carretera.
Les activitats del cicle al voltant de l’obra de Josep Maria Miró: xerrades, lectures, col·loquis i un curs
A part dels espectacles, el cicle comptarà també amb dues lectures dramatitzades escollides pel mateix Josep Maria Miró: Desig de Josep Maria Benet i Jornet (7 de febrer) i La benvinguda de Marc Guevara (21 de febrer). El primer text de Benet i Jornet és, segons Miró, una peça fonamental i fundacional per entendre l’escriptura teatral d’avui, i serà dirigit per Jordi Prat i Coll. Per altra banda, l’autor ha volgut mirar al futur amb un text de Marc Guevara, la primera obra d’un alumne sorgit de l’Obrador de la Sala Beckett, i que dirigirà la Mònica Bofill.
Després de cadascuna de les lectures, hi haurà un col·loqui postfunció. Després de Desig tindrà lloc una conversa amb Xavier Albertí, Sergi Belbel, Jordi Prat i Coll i Josep Maria Miró, mentre que el dia de La benvinguda aquesta es comentarà amb Toni Casares, Marc Guevara i Josep Maria Miró.
Per altra banda, tindran lloc a la Beckett dues xerrades. La primera serà impartida per Laurent Gallardo, traductor al francès de les obres de Miró, i portarà per títol Josep Maria Miró, un autor polític (2 de febrer), La segona, Teatre i vida, (8 de febrer) serà una conversa entre Xavier Albertí i Josep Maria Miró, còmplices i amics. Albertí dirigirà properament el text Temps salvatge de Miró, que s’estrenarà el mes de maig al TNC.
Josep Maria Miró, a més a més, serà present el dia 31 de gener a La prestatgeria de la Beckett, un col·loqui postfunció organitzat conjuntament amb tres clubs de lectura del Poblenou: el de la Biblioteca Poblenou-Manuel Arranz, el de la Biblioteca Xavier Benguerel i el de la Llibreria NoLlegiu. Els espectadors hauran pogut llegir anteriorment el text per comentar-lo amb l’autor a l’acabar. El dia 22 de febrer també es farà un col·loqui amb l’autor després de la funció de Nerium Park.
El cicle es completa amb un curs de Miró, Escriure teatre, avui, que va arrencar el passat 9 de gener i s’allargarà fins a finals de febrer.