Bella Ciao & Jaume Arnella i Carles Belda, el plat fort de la Jornada Pòrtic

En motiu de la celebració del 20è aniversari de la Fira Mediterrània

Redacció.-A una setmana i mitja de que comenci la Fira Mediterrània, el mercat manresà ha organitzat una Jornada Pòrtic que vol fer obrir boca de cara a la 20a edició, que se celebrarà del 5 al 8 d’octubre). Així, divendres 22 de setembre, està previst inaugurar l’exposició L’Envelat (19.15h), que es podrà veure a la Sala Plana de l’Om fins al 12 d’octubre; Circ Pànic presentarà l’espectacle MiraT a la Plaça Sant Domènec (20h), i els italians Bella Ciao actuaran al Teatre Conservatori (21h), en companyia de Jaume Arnella i Carles Belda, en un concert organitzat per d’Arrel i Manresana d’Equipaments Escènics. A més, el mateix 22 de setembre, també tindrà lloc un acte en homenatge als “pioners” de la Fira, aquelles persones i entitats que van promoure fa més de vint anys la Gran Festa de Cultura Popular al Bages, l’embrió de l’actual Fira Mediterrània de Manresa.
Exposició sobre els històrics envelats de Festa Major
La Jornada Pòrtic començarà a les 19.15h amb la inauguració de L’Envelat. Arquitectura singular i símbol de la Festa Major. Aquesta mostra organitzada pel Departament de Cultura de la Generalitat i l’Institut Ramon Muntaner amb motiu del bicentenari de la Festa Major de Gràcia, rescata de l’oblit els envelats que, plantats a places i descampats per allotjar els actes de la festa major (balls, concerts, àpats, concursos, espectacles…), van ser un fet social molt rellevant durant més d’un segle. L’objectiu de la mostra és posar-los en valor com a bé patrimonial de la cultura popular festiva. L’exposició es podrà veure fins al 12 d’octubre, de 18h a 21h, tot els dies menys els dilluns.
Circ Pànic amb MiraT
Durant la jornada pòrtic també es podrà veure una de les actuacions previstes dins la programació de la Fira, l’espectacle MiraT de Circ Pànic. El punt de partida d’aquesta proposta de l’actor i acròbata Jordi Panareda, ànima de la companyia Circ Pànic, és una gran balança dreta al mig de la pista. La posada en escena serveix per establir un joc de mirades creuades amb que l’artista fa un viatge personal ple de referències al mar, en una recerca constant de l’equilibri, tot oscil·lant, girant i ballant. MiraT es podrà veure divendres a les 20h a la Plaça Sant Domènec.
Bella Ciao al Teatre Conservatori
La Jornada Pòrtic es tancarà amb el concert dels italians Bella Ciao al Teatre Conservatori, a les 21h. Bella Ciao és l’espectacle que, fa més de cinquanta anys, va marcar un punt d’inflexió al folk italià introduint tot un seguit de valors llibertaris, pacifistes i cívics. Ricardo Tesi, Lucilla Galeazzi o Ellena Ledda son només algunes de les grans figures de la música popular italiana que recuperen aquest esperit, en un espectacle íntim i emocionant que en aquesta ocasió comptarà amb la incorporació especial dels catalans Jaume Arnella i Carles Belda. Aquest concert està organitzat per d’Arrel i Manresana d’Equipaments Escènics, amb la col·laboració de Fira Mediterrània de Manresa i el Centre Artesà Tradicionàrius.
Homenatge als “pioners”
En el marc de la Jornada Pòrtic tindrà lloc un acte en homenatge a les persones i entitats que van crear i organitzar la Gran Festa de Cultura Popular al Bages. Fa vint anys la Fira d’espectacles d’arrel tradicional, nom amb el que va néixer Fira Mediterrània de Manresa, va agafar el relleu d’aquesta trobada d’entitats dedicades a la cultura popular de la Catalunya Central, i l’ajuntament de Manresa i el Departament de Cultura de la Generalitat han volgut aprofitar el 20è aniversari per fer-los un acte de reconeixement. Es tracta d’un acte protocol·lari amb invitació prèvia que tindrà lloc a les 18.30h, a la Sala de Columnes de l’Ajuntament i està previst que assisteixin representants del Grup Sardanista Sempre Junts, el grup Sardanista Nova Crida, el Grup Sardanista Nou Estel, el Grup Sardanista Dintre El Bosc, els Bastoners de Rajadell, els Geganters Bages-Berguedà, l’Esbart Manresà, l’Agrupació Cultural del Bages i la Colla castellera dels Tirallongues de Manresa.