
03 oct. 2020 Berdache [Gender Art Festival] celebra la seva primera edició en el Districte Cultural de L'Hospitale
Neix com el primer festival d'arts visuals i escèniques que presenta com a temàtica central i única el gènere i la identitat
Redacció.- Del 7 al 10 d’octubre Berdache [Gender Art Festival] celebra la seva primera edició en el Districte Cultural de L’Hospitalet de Llobregat, un dels focus creatius més efervescents del panorama nacional.
Berdache neix com el primer festival d’arts visuals i escèniques que presenta com a temàtica central i única el gènere i la identitat. Al llarg de cinc jornades el festival acollirà mostres d’artistes locals, nacionals i internacionals, les obres i les recerques dels quals són referents en la vinculació de les temàtiques de gènere amb els discursos artístics i la seva expressió en diverses disciplines.
El festival, amb una programació amb un alt poder d’atracció, pretén normalitzar la diversitat i convertir-se en un espai que permeti preguntar, conèixer, descobrir, reflexionar i sobretot celebrar l’art, la cultura, el gènere i la identitat.
PROGRAMACIÓ FESTIVAL
La primera jornada del festival, el dimecres 7, tindrà lloc en l’espai multifuncional Urbine i estarà dedicada a la dansa. La coreògrafa Carmen Muñoz presentarà el seu espectacle Estudio sobre la histeria que proposa un viatge per a arribar al seu propi cos i a la seva pròpia intuïció a través de quatre “bailaoras” triades com a referents del flamenc dels anys 80: Fanny Elssler, Carmen Mora, Manuela Vargas i La Chana. La sessió de dansa proposa també La Oscilante, obra dirigida per Juan Carlos Lleida, on el ballarí Pol Jiménez investiga sobre el binari de la dansa espanyola per a desentranyar les possibilitats d’una dansa sense gènere. Aquest mateix dia entrarà en escena Fernando López, un dels grans noms d’aquesta primera edició. El reconegut “bailaor”, coreògraf i filòsof presenta Escena Interior, una reflexió coreogràfica sobre la violència que suposa exposar la pròpia intimitat, tant per a un mateix com per a les persones que són testimoni. Fernando López estarà a més impartint el taller Género, sexualidad y tradición a la sala Hiroshima per al qual ja estan obertes les inscripcions.
El Teatre Joventut acollirà dijous 8 i divendres 9 d’octubre la proposta de teatre del festival de la mà de La Cicatriz i l’estrena de la seva gran obra teatral Una llum tímida, una història basada en fets reals d’un amor entre dues dones durant la dictadura franquista. Amb aquesta obra el col·lectiu emergent pretén donar veu a les dones i reivindicar-les com la memòria històrica pròpia.
En l’espai d’incubació cultural El Pumarejo tindrà lloc Trans&Intersex Showcase, dos espectacles que conviden a compartir, mostrar i reflexionar sobre la complexa indagació de la identitat, la transició i la intersexualitat: Espolsant la pols d’Eloi Martín, un monòleg que vol donar veu i llum a tots els racons foscos del trànsit i el viatge cap a un mateix; i Que no salga de aquí de Laura Vila Kremer, Cristina R. Raquel Loscos i Víctor Ramírez, un talk show que explica la història d’una jove hermafrodita a qui la seva amiga íntima, l’intrèpid reporter i el gran expert d’un programa volen ajudar a convertir-se en una persona completament normal. Després de l’espectacle tindrà lloc una conversa amb els artistes.
Trans&Intersex Showcase és una proposta especial per al Festival Berdache comissariada per Miquel Missé, important sociòleg, teòric i activista trans, amb compta amb projectes com Trans Art Cabaret produït per Cultura Trans i FIRE!!. Missé ha treballat com a assessor de continguts de creacions artístiques i autor de diversos llibres de referència en qüestions de gènere.
El festival en el seu afany de dirigir-se a tots els públics, programa el dissabte a Planta Uno el taller infantil Colorete Colorado, un show de contes per a nens, enfocat en la migració, la dissidència sexual i la diversitat funcional i de gènere a càrrec de la investigadora travestí i transformista Personaje Personaje.
La poesia tancarà Berdache amb Felizmente degeneradas que reuneix tres veus poètiques molt diferents, les de Maria Sevilla, Mariana Spada i Raquel Santanera en una conversa sobre les diferents maneres que alternen els gèneres en la seva obra. La proposta està moderada per María Teresa Vera i comissariada per Mireia Calafell de La Sullivan, una productora cultural de la qual destaquen projectes com el cicle “Viernes con” a Caixaforum, la jornada “FEM! Creadoras feministas de hoy” al CCCB, i la publicació del llibre Pintas mucho: una historia sobre el acogimiento familiar (Stendhal Books i Creu Roja).
PROGRAMACIÓ ONLINE
Amb l’objectiu d’arribar al màxim públic possible, el festival Berdache s’adapta als nous temps i ofereix un format híbrid que combina programació presencial amb programació digital ja que tots els espectacles seran retransmesos en streaming.
En aquesta mateixa línia, el festival posa en marxa Berdache Viewing Room, un espai virtual del festival on trobar l’obra d’artistes amb discursos vinculats al gènere i la identitat que s’anirà actualitzant constantment amb noves mostres d’artistes.
A través d’un senzill registre es podrà accedir a la plataforma i gaudir de manera exclusiva de mostres de fotografia, performance, il·lustració i videoart.
Berdache Viewing Room és a més una plataforma per a l’adquisició obra que neix amb l’objectiu de convertir-se en un espai de referència del Gender Art on descobrir, investigar, conscienciar, empatitzar i evolucionar.
Actualment ja es poden visualitzar les exhibicions de fotografia de:
– Roger Rossell que presenta una sèrie de peculiars autoretrats en els quals apareix sempre acompanyat. Ocorren a la casa de les diferents persones que es despullen davant la seva cambra i li presten les seves robes. L’artista es posiciona en el seu espai privat i es fa passar per ells, provocant qüestionar-se la identitat pròpia i la dels altres, quins elements la defineixen i què és el que ens fa ser nosaltres.
– Arden, que des del retrat de persones i comunitats queer underground parla d’amor, llibertat i ganes de viure, incendia la fotografia i les xarxes sota el pseudònim @ardenqueardan amb una mirada molt especial. Des de fa anys va començar un viatge personal a través de la seva cambra intentant capturar en forma d’imatge la màgia, el poder o la llibertat de diferents personalitats queer i les seves històries.
A partir del pròxim 7 d’octubre, coincidint amb la inauguració del festival, estaran disponibles les mostres de:
– Miguel Andrés que presenta una reflexió fotogràfica sobre la identitat i el gènere a través de una sèrie de peces en les quals exposa la seva pròpia intimitat, lliure, complexa i especial, com la seva obra, com la seva persona.
– Ignacio Castelli i Enric Montejano que presenta No todo era parte del sueño en la qual posa a dialogar les obres de dos artistes que exploren la representació de les masculinitats dissidents i no-normatives.