Les Bernardes acull una gran retrospectiva dedicada a Jaume Xifra

L’exposició es podrà visitar fins el 7 de desembre i ha estat comissionada per Pilar Parcerisas

Redacció.- La Casa de Cultura Les Bernardes de Salt acull una gran retrospectiva de l’artista saltenc Jaume Xifra (1934-2014), considerat un dels grans noms de la generació de l’art conceptual català juntament amb Muntadas, Miralda i Rabascall. Xifra va emigrar a principis dels anys seixanta a París, on va morir. Aquesta mostra, que es realitza coorganitzada amb l’Ajuntament de Salt, situada a l’antiga església del convent que s’ha reformat aquest estiu per ser un nou espai expositiu. La mostra ha estat comissionada per Pilar Parcerisas i es podrà visitar fins el 7 de desembre.
Jaume Xifra és “un dels artistes més singulars que ha donat Catalunya en maridatge amb la cultura francesa en la cruïlla dels anys 60 i 70 del segle XX”, segons destaca la seva comissària Pilar Parcerisas, que considera que l’artista saltenc va ser “un creador nat, un ‘inventor’ de gran habilitat, homo faber, homo ludens i homo tecnologicus. Un puntal d’’Els artistes catalans de París’ i un pilar de l’art català”. De la figura de Xifra, la comissària també en destaca la seva personalitat: “Crític amb la societat de consum i amb les estructures del poder i les dictadures, antimilitarista i pacifista, qüestiona la figura de l’artista com a geni i demana la participació activa de l’espectador” que visiti la mostra.
El director de Les Bernardes, Robert Fàbregas, es va mostrar molt entusiasmat amb aquesta exposició tenint en compte l’origen de l’artista i “perquè es dóna a l’antiga església del convent noves possibilitats”. L’any 2015, els hereus de Jaume Xifra van cedir a l’Ajuntament de Salt els drets de la seva obra. “Les Bernardes i l’Ajuntament reivindiquen el llegat i l’obra artística d’un saltenc que mereixia una retrospectiva com aquesta i més a Salt, on va néixer abans de marxar de jove a París i destacar com a gran artista”, destaca Fàbregas que agraeix el suport de la família de Xifra.
L’exposició dedicada a Jaume Xifra ocuparà totes les sales de Les Bernardes i es podrà visitar fins el 7 de desembre.