Les biblioteques públiques incorporen a l'eBiblioCat més de 2.000 títols de pel·lícules accessibles per Internet

Els usuaris de les biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya hi poden accedir de manera gratuïta

Redacció.- Les biblioteques públiques de Catalunya,  incorporen a l’eBiblioCat més de 2.000 títols de pel·lícules accessibles per Internet. Efilm és una plataforma de préstec online d’audiovisuals, cinema, sèries, documentals, curts, concerts, animació i cursos, creada exclusivament per a les biblioteques.
El projecte es va gestar l’any 2009, en el qual neix el primer videoclub online a Espanya. Crear una plataforma similar feta a mesura de les biblioteques, era el repte, el servei que els usuaris anaven a demandar. Amb aquesta plataforma es podia contribuir a donar una resposta legal a la nova formes d’accedir a continguts audiovisuals.
El gradual descens en el préstec en format tradicional dels audiovisuals (DVD, blue-ray) a les biblioteques és un fet. Segons les estadístiques de Ministeri de Cultura, l’any 2008 el préstec d’aquests materials a les biblioteques va aconseguir gairebé els 17 milions, en les últimes disponibles, de l’any 2016, són una mica més de 10 milions. Els hàbits han canviat i la forma de préstec en biblioteques també ha de fer-ho.
Els usuaris de les biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya ja poden accedir de manera gratuïta a més de 2.000 documents audiovisuals del catàleg de la plataforma eFilm. Aquest catàleg inclou pel·lícules, curtmetratges, concerts i documentals.
Per accedir a aquests continguts digitals només cal disposar del carnet d’usuari d’una biblioteca del Sistema de Lectura Pública de Catalunya i identificar-se a la biblioteca digital eBiblioCat (http://ebiblio.cat). Aquest nou servei permet la visualització en streaming de fins a vuit documents mensuals, límit que s’anirà incrementant progressivament amb les incorporacions de nous títols i llicències. El visionat es pot fer des d’ordinadors i dispositius mòbils mitjançant accés per web o aplicació (Android i iOS).
Els documents seleccionats inicialment inclouen curtmetratges, documentals, enregistraments de concerts i pel·lícules. Es preveu anar afegint altres obres audiovisuals i musicals per tal d’augmentar la disponibilitat de col·leccions digitals accessibles per Internet destinats als usuaris de les biblioteques públiques catalanes.
eBiblioCat (http://ebiblio.cat) és la biblioteca digital del Sistema de Lectura Pública de Catalunya que actualment ofereix més de 7.000 títols de llibres electrònics de manera gratuïta i  amb 18.000 usuaris i usuàries registrats. Durant el 2017, es van realitzar 156.200 préstecs de llibres electrònics. Aquest projecte és una col·laboració del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona i el Consorci de Biblioteques de Barcelona, amb el suport del Ministeri de Cultura.
 
Adaptant col·leccions i serveis a les noves necessitats dels usuaris
A partir de l’aparició de nous serveis de continguts per Internet i la generalització de tecnologies com la fibra òptica i wiffi han anat transformant la forma en què la ciutadania accedeix als continguts audiovisuals i musicals.  Els darrers anys, les biblioteques públiques han constatat que el préstec de documents en suport DVD i CD s’ha anat reduint sensiblement. De 2014 a 2017, el préstec de documents en suport CD ha disminuït un 36 % mentre que el préstec de documents en suport DVD ho ha fet en un 22 %. Malgrat aquests descens, el 2017 es van prestar un total de 587.870 CD i 2.689.553 DVD. En paral·lel, el préstec de llibre en paper es manté al voltant dels 9.000.000 d’exemplars prestats anualment
 
Col·lecció efilm
La biblioteca efilm compta amb més de 30.000 títols: estrenes internacionals, clàssics, documentals, ficcions, curts, animació nacional, europea i asiàtica, sèries de televisió, cursos i les millors pel·lícules espanyoles de cada any. El nombre anirà creixent amb més títols per gaudir, emocionar, espantar, enamorar, entendre i ampliar la nostra visió del cinema i de la realitat social i cultural, produccions de qualitat que, sense tant màrqueting darrere, poden haver passat desapercebudes. Que sigui el criteri i el gust de l’usuari els que decideixin: no les campanyes publicitàries.
Es pot optar com visionar l’audiovisual si en versió original, subtitulada, o traduïda al català.
Aquest projecte, és en definitiva una resposta a la demanda dels usuaris sobre l’accés a continguts digitals de qualitat i de forma legal.