Bonnin, Torres Monsó, Mendoza, Castellví, Peretti entre els premiats amb els Premis Nacionals de Cultura 2013

Com l'any passat, el premi està dotat en 15.000 euros

 
Els Premis Nacionals de Cultura han reconegut la literatura, el teatre i el cinema entre d’altres disciplines. El teatre ha estat identificat en el director Hermann Bonnín (Barcelona, 1935). La literatura està reconeguda en els escriptors Eduardo Mendoza i Imma Monsó. Mendoza (Barcelona, 1943) també és traductor en llengua castellana. Pel que fa al cinema, s’ha reconegut la figura de Josep Maixenchs (Terrassa, 1943). Se li ha tingut en compte la rellevància de la seva tasca educativa al capdavant de l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC).
Altres Premis Nacionals de Cultura 2013 han estat Josep Ramoneda (Cervera, 1949) per la seva aportació al pensament català en assaigs com Apologia del present. Assaig de fi de segle (1989) o Contra la indiferencia. Apología de la Ilustración (2010). Entre el 1994 i el 2011, va dirigir el CCCB.
També va rebre el guardó Josefina Castellví (Barcelona, 1935), que és oceanògrafa i microbiòloga d’amplia trajectòria internacional; Agustí Fernández (Palma de Mallorca, 1954) pianista de jazz, professor i concertista arreu del món; Elsa Peretti (Florència, 1940) creadora de joies per a Tiffany & co., i està vinculada a artistes i escriptors catalans de la generació dels anys 60, a més de ser fundadora de la fundació que porta el seu nom a la localitat de Sant Martí Vell.
Es va distingir Francesc Torres Monsó (Girona, 1922) escultor amb obres d’art públic significatives com les lletres A, B, C, Q (1980) o Llapis (1981), instal·lades als carrers de Girona. Per últim, el Centre de Lectura de Reus va ser reconegut per la seva la feina de més de 150 anys d’història al servei de la cultura i la societat reusenca i catalana. Va recollir el guardó el seu actual president Xavier Filella, acompanyat pel reusenc i director del Teatre Lliure, Lluís Pasqual.
Enguany s’ha iniciat una nova etapa que integra les diverses categories en una sola nominació de Premi Nacional de Cultura. Com l’any passat, el premi està dotat en 15.000 euros.
Els Premis Nacionals distingeixen a les persones, entitats o institucions de qualsevol àmbit territorial mereixedores d’un reconeixement institucional per la seva contribució singular a la cultura catalana i el seu enaltiment, i es valora preferentment l’excel·lència, la innovació, la trajectòria i la projecció, de manera especial la seva contribució durant l’any anterior a la concessió. L’acte de lliurament dels guardons, al Saló del Tinell,  ideat per la productora de cinema i membre del CoNCA Isona Passola, ha estrenat aquest any format i s’ha dotat de “catifa vermella”, a l’estil dels Premis Gaudí del Cinema.