Bonobo, de Josep Julien, guanya el quinzè Premi Quim Masó

El muntatge s’estrenarà a Temporada Alta 2022 i posteriorment es veurà al Teatre Nacional de Catalunya

Redacció.- Aquest dimarts s’ha atorgat el XV Premi Quim Masó al projecte Bonobo de Josep Julien. La proclamació del guanyador s’ha fet en un acte obert al públic presentat per Josep Maria Fonalleras. Beuré de la teva aigua de Dobrin Plamenov i Morfina d’Erik Frosberg han estat els altres projectes finalistes de l’edició d’enguany.

Bonobo relata la història de Fadi, un jove de 20 anys nascut a un poble fictici del Ripollès. L’obra transcorre en una sala d’interrogatoris d’una comissaria de policia i narra els fets que han portat al personatge principal fins allà. El protagonista desgrana el procés de radicalització en el marc del yihadisme en el que s’ha vist sotmès i que ha estat a punt d’acabar en tragèdia.

Un esdeveniment imprevist en una gasolinera a partir de l’encontre amb una jove treballadora sexual canviarà els seus plans i farà que la jove parella precipiti una fugida endavant per part de la geografia de espanyola. El relat dels fets culmina amb el convenciment, per part del protagonista, que les coses no són el que poden semblar en un inici.

Escrita i dirigida per Josep Julien, el muntatge parteix de la vivència personal de l’autor, que recorda els fets que el 2017 van ocasionar l’atemptat a La Rambla de Barcelona. En aquell moment, Julien vivia a poca distància d’on es va abatre el conductor de l’autor dels fets.

L’obra de Julien, que ja va aconseguir el Premi SGAE de Teatre Jardiel Poncela el 2020, ha estat seleccionada entre les 16 propostes que s’han presentat en aquesta edició del guardó.

Sobre Josep Julien

Josep Julien i Ros (Barcelona, 1966) és un dramaturg, director, actor, i docent. Graduat en Interpretació a l’Institut del Teatre, s’ha format com a autor en escriptura dramàtica en cursos impartits per autors com Martín Crimp o Biljana Srbljanović, i en direcció i dramatúrgia amb en Neil Labute.

Abans de publicar Bonobo, Julien ha escrit quatre textos teatrals (Absolutament lluny, Aitta Split, Sex ‘N’ Drugs ‘N’ Johan Cruyff i Hong Kong Haddock) els quals també han estat guardonats en diversos certàmens i concursos.

Com a actor de teatre, la seva activitat principal, ha treballat amb directors com Claudio Tolcachir, Xicu Masó, Àlex Rigola, Lurdes Barba, Sílvia Munt, David Selvas, Joan Lluís Bozzo o Javier Daulte, entre molts altres.

PREMI QUIM MASÓ

El jurat del Premi Quim Masó 2021, únic premi a Catalunya que finança i impulsa la producció i l’exhibició de muntatges de text en llengua catalana, ha seleccionat 3 projectes, entre les 16 propostes presentades, com a finalistes de la quinzena edició del guardó. El projecte guanyador rebrà una dotació de 40.000 € i el muntatge s’estrenarà a Temporada Alta 2022 i es podrà veure també al Teatre Nacional de Catalunya.

El jurat, amb la participació de reconeguts professionals de les arts escèniques, enguany ha estat format per: Laura Serra (periodista cultural), Pere Puig (director teatral i director de la Sala La Planeta), Elena Carmona (directora del Teatre Municipal de Girona), Narcís Puig (Temporada Alta), Josep Domènech (Bitò), Anna Maria Ricart (autora teatral) i Judith Pujol (directora teatral i coordinadora artística del Teatre Nacional de Catalunya).

Al llarg dels últims 15 anys, el Premi Quim Masó s’ha consolidat com una plataforma de suport i projecció per a companyies, productores, autors/es i directors/es com és el cas de Jumon Erra/La danesa, Pau Carrió, Jordi Oriol/Indigest, d’Albert Arribas, Joan Yago/La calòrica, Josep Maria Miró, Miquel Gorriz, La Conquesta del Pol Sud o Lluïsa Cunillé, entre altres. Des de la seva creació l’any 2006, s’han presentat a les diferents convocatòries més de 315 projectes.

El Premi Quim Masó es va crear en reconeixement a l’actor, director i productor teatral gironí Quim Masó. Ell va ser un dels fundadors de la companyia El Talleret de Salt, el Grup Proscenium, la Llibreria 22 i Bitò. Impulsat anualment per la Fundació La Ciutat Invisible i la Comissió Organitzadora del Premi Quim Masó, es tracta del primer premi que finança la producció d’espectacles teatrals en llengua catalana i impulsa l’exhibició de muntatges teatrals en català que combinen professionalitat, qualitat i creativitat.

El premi compta amb el patrocini del Teatre Nacional de Catalunya, la Diputació de Girona, Ribas-Àlvarez – Assessors i Consultors, l’Ajuntament de Girona, Bitò i Temporada Alta.

El nedador del mar secret, premi Quim Masó 2020

El projecte guanyador del Premi Quim Masó 2020, El nedador del mar secret, estrenarà a Temporada Alta aquesta tardor. Serà al Teatre de Salt el 26 de novembre. L’obra de William Kotzwinkle, dirigida per Jumon Erra, narra la mort d’un fill acabat de néixer des d’una perspectiva masculina.

FITXA ARTÍSTICA – BONOBO

Autoria i direcció: Josep Julien
Intèrprets: Judit Farrés i Moha Amazian
Direcció de moviment: Carla Tovias
Escenografia: Anna Tantull
Il·luminació: Maria Domènech
Producció executiva: Qarsteatre