Bonobo i Moriu-vos, dos estrenes a Temporada Alta

Temàtiques d’interès social com la vellesa i la immigració pugen a l’escenari en dues coproduccions de Temporada Alta i el Teatre Nacional de Catalunya

Redacció.- Temporada Alta i el Teatre Nacional de Catalunya (TNC) participen en la producció de dues obres que s’estrenaran aquest cap de setmana. Es tracta de dos espectacles que giren al voltant de temes socials d’actualitat com son la immigració i la identitat d’una banda i la vellesa de l’altra. Es tracta de Bonobo, l’obra creada i dirigida per Josep Julien, que es va proclamar guanyadora del XV Premi Quim Masó de la Fundació La Ciutat Invisible i el finançament del TNC. Per l’altra banda, Moriu-vos d’Anna M. Ricart, que és el segon projecte produït per la companyia Cultura i Conflicte i el Teatre de l’Aurora i està dirigit per Joan Arqué.

Els dos espectacles s’estrenaran primer a Temporada Alta, el 10 de novembre (Moriu-vos) i l’11 de novembre (Bonobo), i entre el novembre i el desembre arribaran a la capital catalana amb diverses funcions al Teatre Nacional de Catalunya.

Bonobo de Josep Julien

Bonobo explica la fugida desesperada per bona part de l’Estat d’en Fadi, un jove immigrant, després de perpetrar un atemptat a la Rambla de Barcelona. L’any 2021 es va proclamar guanyadora del XV Premi Quim Masó (2021) i un any després s’estrena al Canal de Salt per veure’s després, entre el 24 de novembre i el 4 de desembre, a la Sala Petita del Teatre Nacional de Catalunya. L’obra ha estat coproduïda  entre el festival gironí i el TNC.

Bonobo es transforma en una road-movie teatral a través de la qual es qüestiona la fragilitat de les conviccions i de la identitat, i per posar sobre la taula el debat de l’existència de les segones oportunitats. Segons l’autor, l’obra li ha permès “robar a aquell cadàver postadolescent [el del jove que va perpetrar l’atemptat a la Rambla] la seva condició de persona, fer-lo personatge i poder formular les preguntes que em provoquen dolor, com qui és ell i qui som nosaltres, si existeix la possibilitat de redempció, la pietat i  la fragilitat de les nostres conviccions”.

L’espectacle és la consolidació de dos grans intèrprets com Neus Ballbé i Moha Amazian –que va tenir un dels seus primers papers destacats a Carrer Robadors pel qual està nominat a un Premi Butaca com a actor revelació-. El text de Josep Julienva guanyar també el Premi SGAE Jardiel Poncela el 2020.

El Premi Quim Masó es va crear en reconeixement de l’actor, director i productor teatral gironí Quim Masó i actualment és l’únic guardó a Catalunya que finança i impulsa la producció i l’exhibició de muntatges de text en llengua catalana. Al llarg de les quinze edicions s’ha convertit en una plataforma de suport i projecció per a companyies, productores, autors/es i directors/es i cada any ha comptat amb col•laboracions, com per exemple la del 2021 amb el Teatre Nacional de Catalunya, que permet ampliar l’exhibició de la proposta premiada.

Moriu-vos de Cultura i Conflicte

La companyia Cultura i Conflicte estrena també aquesta setmana la seva nova creació titulada Moriu-vos, un muntatge que qüestiona la relació dels éssers humans amb la vellesa a partir de la rebel·lió dels seus cossos. L’obra parla de la vellesa, de la soledat, el deteriorament físic i el sentiment d’inutilitat, enfront de la rebel·lia, la memòria, la fantasia i els records.

El muntatge recorre escenes que confronta una societat cada vegada més envellida, però on tot allò que és vell i que és memòria, no hi té cabuda. Des de la soledat i l’aïllament fins a la infantilització de la vellesa, però amb una intenció poètica i irònica alhora.

La proposta artística s’ha fet a partir d’un procés de recerca previ, i de contrastar els diferents aspectes que aborda l’obra amb persones residents en centres per a gent gran, cuidadors, i professionals  de diferents àmbits. Moriu-vos, arriba després d’Encara hi ha algú al bosc, el primer projecte que la companyia va estrenar a Temporada Alta el 2020. Anna M. Ricart signa la dramatúrgia d’aquesta espectacle, produït per Cultura i Conflicte i el Teatre de l’Aurora, i que compta amb la coproducció de Temporada Alta (es veurà el 10 de novembre al Teatre de Salt) i del Teatre Nacional de Catalunya (farà temporada del 17 de novembre a l’11 de desembre).

Joan Arqué, el director de l’obra explica així el sentit de l’espectacle: “Apartem la mirada de tot allò que no sigui plenitud productiva o reproductiva. Un tracte edatista, discriminatori, que ve donat per l’envelliment d’un cos. (…) Una mena de por de nosaltres mateixos que ens fa treballar a la recerca ingènua de sentit, exercitant la memòria del cos, raonant amb la tensió dels nostres músculs, la mirada fixa i el gest que uneix: instint de supervivència i caos”.

Sol Picó també ha participat en aquest nou muntatge creant-ne la coreografia. Imma Colomer, Montse Colomer, Oriol Genís, Arthur Rosenfeld, Magda Puig, Erol Ileri i Piero Steiner/Enric Ases conformen l’elenc.

Coincidint amb l’estrena de Moriu-vos al Teatre de Salt, els dies 9 i 10 de novembre al vestíbul i espai exterior del teatre s’hi podrà veure una exposició de fotografies de gran format que recorrerà des de l’àmbit documental les problemàtiques amb què es troben els cossos vulnerables durant la vellesa. Signada per Oriol Casanovas Puigjané i Marta Garcia Cardellach, per una banda posa en focus en l’obscenitat de la vellesa retratant els protagonistes en espais no hegemònics, pertorbador, intensos, incompatibles, contradictoris o transformadors, i per l’altra s’exploren les possibilitats de l’erotisme i el desig com a punts de fuga de les problemàtiques que giren entorn de la vellesa.

L’exposició també es podrà veure al Teatre Nacional de Catalunya entre el 17 de novembre i l’11 de desembre al vestíbul de la Sala Petita i l’espai exterior del teatre.