El Born CCM reflexiona amb el projecte Triàlegs. Ciutat i Memòria sobre la relació entre el poder, el monument i la comunitat

Les jornades s’estructuren en format de triàlegs oberts al públic, ponències i interpretacions musicals i de microteatre

Redacció.- Aquesta primera edició de la proposta, comissariada per Kathrin Golda-Pongratz, combrega experts, artistes, pensadors, historiadors, activistes i iniciatives –tant nacionals com internacionals- per debatre respecte les maneres contemporànies d’enfocar, transmetre i materialitzar la memòria a les ciutats.
“Com commemorem? Què hem de commemorar avui? Necessitem nous tipus de memorials’ On i com posem nous focus de commemoració? Com definim un “urbanisme de memòria” i quin és el futur commemoratiu de les ciutats’” seran algunes de les preguntes que es tractaran durant aquestes jornades de reflexió i activitats que tindran lloc del 21 al 24 de novembre.
La proposta comptarà amb noms de prestigi com Robert Jan van Pelt (Ontario), Gustavo Buntinx (Lima), Patrizia Dogliani (Bolonya) i Carles Guerra (Barcelona) com a ponents principals; Marta Marin-Dómine (Toronto), Martí Peran (Barcelona) i Jordi Font (La Jonquera) como a discutidors; Elizabeth Lira (Santiago de Xile), Paco Ferrandiz (Madrid), Ricard Vinyes (Barcelona) i Esther Shalev-Gerz (Paris) com a membres de triàlegs, entre altres; i la veu de Marina Rossell tancarà les jornades
La reflexió arriba de nou a El Born CCM. En aquesta ocasió, ho fa amb el projecte “Triàlegs, Ciutat i Memòria”, una proposta comissariada per l’arquitecta i urbanista Kathrin Golda-Pongratz, que generarà debat al voltant de la relació entre el poder, el monument i la comunitat, i les maneres contemporànies d’enfocar, transmetre i materialitzar la memòria a les ciutats.
Necessitem nous tipus de memorials’ Quins són? Què hem de commemorar avui? Com generem, canalitzem i guiem discursos i debats, especialment en societats fragmentades’ Hem de pensar en nous formats i noves comunitats, dins de societats canviants i migratòries’ Com definim un “urbanisme de memòria” i quin és el futur commemoratiu de les ciutats’ Aquestes seran algunes preguntes que es tractaran entre el 21 i el 24 de novembre a El Born CCM.
Com que cada societat influeix constantment en la seva memòria i els seus espais i els transforma, cal interpretar la cultura commemorativa com un procés tant conservador com transformatiu obert i dirigit al futur. El debat sobre la commemoració, de les formes i materialitzacions de la memòria, és de vegades tan important, o gairebé més, que la mateixa realització d’un monument o la creació d’un espai.
Les jornades presentaran quatre ponències principals i una sèrie de triàlegs com a format de conversa debat entre experts i diferents actors convocats i el públic general. També hi haurà espai per a altres formes de representació i de debat, com interpretacions musicals i de microteatre.