El Born CCM reflexiona sobre el passat colonial en la construcció de les identitats europees

Redacció.-Experts dels camps de la política, història, memòria, literatura, dret o art, entre d’altres, reflexionen sobre el passat colonial i la seva influència sobre l’Europa actual.

El Born CCM va organitzar  el cap de setmana passat el simposi Descolonitzar Europa. Memòries colonials i construcció de la diferència, comissariat per la historiadora Sara Santamaría (Universitat de Aarhus, Dinamarca) per reflexionar, des de perspectives múltiples, sobre la influència de les memòries colonials en la construcció de les identitats europees, i sobre les lògiques colonials que estructuren les societats europees contemporànies, en particular el racisme.

Hi participaren setze ponents de perfil i orígen molt diversos. L’antropòloga Ann Stoler va obrir els debats proposant transgredir les fronteres interiors europees basades en el racisme i configurar un nou “arxiu colonial” fonamentat en el dissens. També van se objecte de reflexió el tractament del passat colonial en els museus (Chiara de Cesari) i l’espai públic de Barcelona (Gustau Nerín). Tres literats originaris de territoris colonitzats per Espanya (Najat El-Achmi, Donato Ndongo Bidyogo y Juan Tomás Ávila Laurel) varen oferir la seva percepció de la colonialitat, i la politòloga i activista hispanosíria  Sirin Adlbi Sibai va exposar els fonaments del pensament islàmic decolonial des d’una perspectiva feminista, que també va orientar l’anàlisi de la politòloga reunionesa Françoise Vergès en la seva presentació de les relacions entre l’ultradreta europea i el “femonacionalisme”, i la divisió racista del treball a Europa, davant del que aposta per un feminisme polític proper a “l’amor revolucionari” per qual aposta Houria Bouteldja, líder del Partit dels Indígenes de la República francès (PIR), proposta política per a construir un nosaltres decolonial que superi el racisme. Miriam Hatibi va exposar els mecanismes que construeixen la islamofòbia, mentre que  Aziz Faye va relatar els efectes del colonialisme en l’imaginari dels joves africans actuals i les conseqüències de les polítiques de migració a través de la seva experiència. Finalment, el filòsof del dret Javier de Lucas va fer una crítica d’aquestes polítiques migratòries i va recordar que el dret és fruit de les lluites ciutadanes i no una almoina del “senyors del dret”.

El objectius del simposi es van acomplir abastament: més de 170 persones van assistir a les diferents sessions de debats i El Born CCM va assenyalar el sentit d’implicar-se, com espai de cultura, en la descolonització del seu punt d’enunciació discursiva.