Botxan, un clàssic de la narrativa japonesa de Natsume Sôseki, guanya el IX Premi Llibreter

El guardó de la categoria D'Àlbum Il·lustrat és per a Fill de rojo, una història que explica la cruesa de L'etapa de postguerra als més joves

Botxan (Proa/Impedimenta), de Natsume Sôseki(Tòkio,1867-1916), una de les novel·les modernes més llegides al Japó que denuncia la hipocresia i falsedat en les relacions humanes, és L’obra guanyadora del IX Premi Llibreter en la categoria de Narrativa.
Amb un estil senzill i molt entenedor i amb bones dosis D’humor, Sôseki ens explica les peripècies D’un jove mestre que es trasllada des de Tòkio fins un petit poble a L’illa de Shikoku on és víctima de L’escarni dels alumnes i de la incomprensió de la resta de docents. El llibre sedueix al lector des del principi amb la història D’un antiheroi que per més que s’esforça no pot canviar la societat que L’envolta. Botxan ha estat L’obrapremiada D’entre la seixantena que escullen les llibreries pertanyents al Gremi i que han estat editades entre 2007 i 2008.
Enrique Redel, editor D’Impedimenta, que ha publicat el llibre en castellà, s’ha mostrat molt content pel premi ?perquè és D’autèntica referència i suposa homenatjar la figura de Sôseki, considerat L’escriptor nacional al Japó, i un gran impuls al nostre projecte editorial, amb poc més D’un any de vida?. Des D’Edicions Proa, que ha editat L’obra en català, Fèlix Riera, director editorial de Grup 62, ha manifestat, igualment satisfet, que el guardó ?representa el reconeixement a la col·lecció A Tot Vent, consagrada a la publicació dels grans noms de la
literatura actual i a la traducció de clàssics, a un segell de llarga trajectòria i molt especialment a la figura del seu editor, Isidor CònsuL’. A banda de Botxan la llista dels finalistes inclou: La isla (Minúscula), de L’italià Giani Stuparich; La princesa y el pescador (La otra orilla), de Minh Tran Huy; Tannöd, el lloc del crim (Proa/Destino), D’Andrea Maria Schenkel; i La noia del ball (Proa/Destino), de Jordi Coca.

Recuperar la memòria històrica
Per la seva part, Fill de rojo (Tantàgora) ha estat L’obra guanyadora en la categoria D’Àlbum Il·lustrat. El llibre, publicat amb el suport de la Direcció General de la Memoria Democràtica, explica als més joves les conseqüències de la Guerra Civil, com L’exili i la repressió, amb tota la seva cruesa. El jurat assenyala la importància D’haver-se publicat ?en un context de recuperació de la memòria històrica del nostre país’. Joan Portell, autor del text, està convençut que el ?Premi Llibreter farà que el llibre arribi a més lectors’ i espera que serveixi perquè ?els més petits tinguin una visió més completa i oberta de la Guerra CiviL’. L’il·lustrador Ignasi Blanch valora el guardó ja que està convençut ?que els llibreters són uns dels més eficaços mediadors entre el llibre i el lector?. La resta de finalistas D’Àlbum Il·lustrat són: Desencuentros (Barbara Fiore), de Jimmy Liao; El viaje del bisabuelo (Kalandraka), de Marta Farias i Aitana Carrasco; La vaca que va pondre un ou (Serres), D’Andy Cutbill i Russell Ayto; i Sóc un cavall (Hipòtesi/Kalandraka), de Gonzalo Moure i Esperanza León.
L’acte de lliurament, presentat pel periodista Xavier Graset, s’ha dut a terme a L’Institut D’Estudis Catalans amb la presència del director de L’Institut Català de les Indústries Culturals, Antoni Lladó, i D’Imma Bellafont, presidenta del Gremi -que s’han encarregat delliurar els guardons als guanyadors-, així com D’altres representants de les llibreries i del món de la cultura i de les lletres a Catalunya.
El Premi Llibreter el concedeix anualment el Gremi de Llibreters de Barcelona i Catalunya amb el suport de la conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya i L’objectiu de promoure la venda i la lectura de títols en Narrativa i Àlbum Il·lustrat, tant en català com en castellà publicats recentment que han passat desapercebuts al públic. Es un guardó molt valorat pels autors i editors per la promoció que suposa a les obres premiades.