Brots del Cantilafont: Cultura Transhumant 2021

: Brots del Cantilafont: Cultura Transhumant comença aquest dissabte

Fins al 17 de juliol, el Cantilafont proposa quatre jornades de “pasturatge escènic i musical” al Lluçanès, seguint els camins de la transhumància i potenciant la cultura als entorns rurals

Redacció.- El cicle Brots del Cantilafont: Cultura Transhumant, que vol potenciar la cultura popular al Lluçanès a través del “pasturatge escènic i musical”, comença aquest dissabte 5 de juny a Els Munts de Sant Agustí de Lluçanès amb una jornada que uneix glosa i circ. El tret de sortida comptarà amb un taller de corrandes a càrrec de Núria Casals i Àlex Pujols al matí i de la presentació de l’espectacle de circ Signos de Michele & Francisca a la tarda. La primera proposta del nou Brots culminarà al vespre amb una mostra de glosa i cançó improvisada amb l’acompanyament musical de Guida Sellarès. Les entrades per ambdues activitats ja es poden trobar al web www.cantilafont.cat.
La nova proposta del festival Cantilafont, que parteix dels camins ramaders i la transhumància al Lluçanès, començarà el dissabte a les 10:30 h amb el taller de glosa a càrrec de Núria Casals i Àlex Pujols (5 €), que iniciaran els participants en la tradició oral i la cançó improvisada a través de dinàmiques i jocs amb les paraules. La jornada continuarà a les 18 h amb l’espectacle Signos de Michele & Francisca (6 €), una mostra de circ única en què els dos artistes presentaran un univers oníric i poètic a base d’un element orgànic com la farina, i captivaran els espectadors amb la sutilesa i delicadesa dels moviments suaus que flueixen i representen la transformació al llarg del temps. El primer dissabte del nou Brots culminarà amb una mostra de glosa a càrrec de Núria Casals, Meg, Àlex Pujols i Ferriol Macip (Farri), amb l’acompanyament musical de l’acordió de Guida Sellarès. Els glosadors i glosadores posaran a prova la seva imaginació, enginy i humor, i improvisaran cançons, nyacres i garrotins sobre diferents temes proposats.
Després d’aquesta primera jornada, n’arribaran tres més: Olost (19 de juny), Alpens (4 de juliol) i Sobremunt (17 de juliol), amb propostes com l’espectacle Cossoc de Magí Serra i Anamaria Klajnšcek, Joana Gomila i Laia Vallès, Arnau Obiols, Carles Belda i Jaume Arnella, Júlia Farrero, i Els Carbonell, entre d’altres.
Inspirat en un dels elements que des de l’antiguitat ha unit els pobles i persones del Lluçanès, com són els camins ramaders i la transhumància, el Brots del Cantilafont: Cultura Transhumant presenta una nova proposta que vol teixir vincles i crear un circuit de cultura popular actualitzat als nous temps, així com descentralitzar la cultura dels nuclis urbans i promoure-la en entorns rurals. Una experiència global amb una programació atrevida, compromesa i multidisciplinar, que vol visibilitzar i donar suport a creacions que contemplin nous llenguatges escènics, noves dramatúrgies i noves formes de relació amb el públic.
Totes les activitats del cicle es realitzaran en espais oberts i tindran una aforament limitat de 200 persones. Les entrades es poden adquirir al web www.cantilafont.cat.

Cultura, tradició i territori
Promogut per l’Associació Voraviu Produccions Culturals, Brots del Cantilafont: Cultura Transhumant és una proposta cultural que vol posar de manifest la importància del món transhumant al Lluçanès. Per aquesta raó, els quatre municipis escollits, que eren i són espais de pas per ramats de bestiar que hi transiten durant els canvis d’estació, es troben en algun dels quatre camins de transhumància existents al Lluçanès: Central, Llevant, Ponent o Transversal. Per altra banda, el nou Brots també vol recuperar i actualitzar el llegat del SOLC: Música i Tradició al Lluçanès, el cicle ja extingit que va donar lloc a més de vint-i-tres estius de música i cultura popular al territori lluçanenc. Amb tot, la nova iniciativa manté els valors del Festival Cantilafont, nascut l’any 2013, que busca descentralitzar la cultura, allunyant-la de les grans ciutats, i posa en valor els espais naturals i rurals del territori, així com els vincles amb altres festivals i projectes de la zona, com
el Festival Itineràncies, el grup de treball Transhumància, la revista LaRella o diverses associacions de cultura popular com Cor de Carxofa, entre d’altres.