
29 set. 2017 CaixaForum Barcelona reivindica la curiositat en un cicle amb destacats artistes i pensadors contemporanis
Els músics Jordi Savall i Santiago Auserón, la filòsofa Marina Garcés o el filòsof Rafael Argullol són alguns dels protagonistes dels sis diàlegs que conformen el cicle
Redacció.- L’Obra Social ”la Caixa” i la publicació cultural Hänsel* i Gretel* presenten conjuntament el cicle La curiositat va salvar el gat, que reivindica la curiositat com a desig d’emoció i com a pas indispensable cap al coneixement, mitjançant el plantejament de qüestions rellevants de la societat actual. El cicle es vertebra com una sèrie de diàlegs, de la mà de destacats artistes i pensadors contemporanis de diverses disciplines.
En una societat cada vegada menys inclinada a la curiositat com a conseqüència de la proliferació de l’excés d’informació, la popular expressió “la curiositat va matar el gat” s’ha tornat buida. Avui ningú pagarà el preu de saber, ja que abans de tenir l’impuls de descobrir les coses per si mateix apareixerà alguna notícia o comunicació que distraurà el seu interès.
Els diàlegs que conformen aquest cicle reivindiquen la curiositat com una via per a recuperar l’impuls de mirar i a explorar, plantejant qüestions rellevants de la societat actual: cap a on ens porta la creació i com ens canvia, la necessitat de veure en el nostre present els trets que tindrà el nostre futur, la reivindicació de l’íntim per desenvolupar-nos al món, la fractura entre art i política, o la capacitat de relatar la pròpia realitat per a modificar-la.
De l’octubre al gener, CaixaForum Barcelona acollirà els següents diàlegs dins del cicle La curiositat va salvar el gat -que tindrà continuació a partir del febrer-:
DIÀLEG 1: CREACIÓ
Amb el músic i director d’orquestra Jordi Savall i l’artista visual i escenògraf Frederic Amat
→ Dijous 5 d’octubre, a les 19:30 h.
Creació remet a l’origen. Un origen en el qual trobem l’impuls capaç de crear una nova realitat des d’un traç poètic, un silenci, una construcció o la plasmació del llenguatge; una nova realitat impensada abans d’arribar a nosaltres. La curiositat ens porta a descobrir la creació dels altres, i un diàleg entre creadors implica establir relacions, nodes, juxtaposicions i analogies que permeten endinsar-nos en aquest enigma.
En aquesta sessió, el músic i director d’orquestra Jordi Savall i Frederic Amat, artista visual i escenògraf, reflexionen sobre el paper del diàleg com un dels elements principals que impulsa la creació artística.
DIÀLEG 2: ESTRATÈGIES PER RECREAR EL MÓN
Amb la filòsofa Marina Garcés i el músic Santiago Auserón
→ Dimarts 21 de novembre, a les 19.30 h.
En l’actualitat, les dades s’han imposat com la manera per a d’autentificar el món. Es el triomf de la precisió de les estadístiques sobre les idees de conjunt sobre tot allò que ens envolta. En aquest context, cal tornar a la filosofia. Pensar per a avaluar les que senyalem com les certeses del nostre temps, i tornar a crear. I la curiositat és el vehicle que ens ha de servir per a descobrir el que ens permet avançar.
La filòsofa Marina Garcés i el músic Santiago Auserón conviden a rescatar aquelles idees del passat, i accentuar les del present, que permetin recrear el futur pròxim d’una forma constructiva.
DIÀLEG 3: L’ENIGMA DEL FUTUR
Amb el biblista i teòleg Armand Puig i el narrador i el poeta Rafael Argullol
→ Dijous 18 de gener, a les 19:30 h.
Fe, misteri, creença… La desaparició de l’espai de la transcendència en la nostra societat implica la pèrdua del valor de l’enigma, entès com a lloc on es construeix l’estranyesa davant allò que no arribem a comprendre o interpretar.
Aquest escenari suggereix un futur on les certeses desplacin als dubtes, menyspreant el seu sentit. Com a contraposició a les certeses que anuncien un futur tecnològic tenim el camí de l’enigma com a constructor de futur. La fe, el misteri, el miracle, la bellesa i les creences són respostes tant o més importants que la cultura dels sensors i les dades per afrontar els nous temps
Contra el determinisme aparent de la tecnologia, hem d’aferrar-nos als elements de la nostra tradició cultural que ens permetran explorar els nous temps i les noves idees. La curiositat de voler saber cap a on ens dirigim.
Sobre Hänsel* i Gretel*
Hänsel* i Gretel* és una publicació cultural online que va néixer l’octubre de 2015, dirigida pels periodistes Llucià Homs i Fèlix Riera. Hänsel* i Gretel* busca impulsar un debat obert, crític, divergent i plural a l’entorn del model cultural de la ciutat de Barcelona.
La publicació vol donar sentit a una xarxa de nodes i juxtaposicions amb altres ciutats europees que permeti construir un diàleg sobre els usos, llenguatges, eines i espais de la ciutat com a organisme cultural. També aspira a engegar un projecte d’agregació on els actors de la comunitat cultural sumen les seves veus a un projecte ampli i definit per la riquesa que dóna i transmet la confrontació d’idees. Avui Hänsel* i Gretel* són arquitectes, escenògrafs, escriptors, artistes visuals, dramaturgs, actors, ballarins, cantants, dissenyadors gràfics, programadors de videojocs, gestors culturals, comissaris, crítics, estudiosos…