CaixaForum descobreix l’edat d’or del cartell modern

S’hi exposen 109 peces d’artistes, tant espanyols com internacionals

Redacció.- El director del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), Pepe Serra; la directora de l’Àrea d’Exposicions i Col·lecció de la Fundació ”la Caixa”; Isabel Salgado; la directora de CaixaForum Girona, Anna Colomer, i el comissari de la mostra, Ricard Bru, han presentat aquest dimarts a CaixaForum Girona l’exposició Cartells de la vida moderna. Els orígens de l’art publicitari. Es tracta d’una mostra concebuda conjuntament per la Fundació ”la Caixa” i el Museu Nacional d’Art de Catalunya, que descobreix els orígens del cartell artístic modern com a obra d’art i com a reclam publicitari en el marc de la societat en transformació dels voltants del 1900.

L’exposició es nodreix, en gran part, del valuós fons de cartells històrics del Museu Nacional i, a més, de préstecs d’altres col·leccions i museus. El recorregut inclou 109 peces d’artistes nacionals i internacionals de la talla d’Henri de Toulouse-Lautrec, Alphonse-Marie Mucha, Jules Chéret, Ramon Casas, Alexandre de Riquer, Joaquim Sorolla, Théophile A. Steinlen, John Hassall, Adolf Hohenstein, Santiago Rusiñol i Antoni Utrillo, entre d’altres. Cartells de la vida moderna. Els orígens de l’art publicitari, es podrà veure a CaixaForum Girona fins al 26 de febrer de 2023, i després viatjarà a Tarragona.

L’exposició Cartells de la vida moderna. Els orígens de l’art publicitari, comissariada per Ricard Bru, narra la manera en què, cap a l’any 1900, en el període d’entre segles, el cartell publicitari es va convertir en un poderós mitjà de comunicació de masses i, a la vegada, en una obra d’art. Tot això, en el marc d’una època de gran transformació social, cultural i estètica, considerada l’inici de la modernitat contemporània.

S’hi exposen 109 peces d’artistes, tant espanyols com internacionals, de la talla de Jules Chéret, Henri de Toulouse-Lautrec, Ramon Casas, Alexandre de Riquer, Joaquim Sorolla, Théophile A. Steinlen, John Hassall, Santiago Rusiñol o Antoni Utrillo. Aquests autors van plasmar en els seus cartells els grans canvis de la societat moderna en temàtiques com el paper de la dona, l’auge de la publicitat, la industrialització i el consum, la preocupació per la salut, les noves aficions o la vida nocturna.

L’exposició està constituïda per una selecció molt cuidada del valuós fons històric de cartells del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), museu barceloní d’on procedeixen la majoria de peces incloses, a banda d’alguns préstecs de centres i col·leccions públics i privats. Aquesta és una col·laboració més entre el MNAC i la Fundació ”la Caixa”, que des de fa anys treballen conjuntament en projectes expositius i artístics.