CaixaForum Girona presenta el documental Jaume Plensa ¿Puedes oírme?

La projecció forma part del cicle Sala C que s’emmarca dins el segell Found!

Redacció.- CaixaForum Girona acollirà aquest proper dijous 5 de maig a les 19 h la darrera sessió del ja mític Sala C: Cinema, Creació i art Contemporani, que va començar el passat 3 de febrer i on s’han projectat una cuidada selecció de documentals que parlen sobre la creació contemporània, que en moltes ocasions queden fora dels circuits comercials. Aquesta iniciativa sorgeix de la col·laboració de la Fundació ”la Caixa” amb Dart Festival, el primer festival de cinema documental dedicat a l’art contemporani a nivell nacional. Cada projecció vindrà precedida d’una presentació de la mà d’un representant del Dart Festival.

En aquest marc, CaixaForum Girona projectarà el dijous 5 de maig, el documental Jaume Plensa, ¿Puedes oírme? on l’escultor convida a l’espectador a recórrer tot el planeta per descobrir com l’art pot transformar la nostra manera de veure, viure i estar en el món. La projecció del film coincideix amb l’exposició temporal visitable fins el 6 de juny al Museu d’Art Modern de Céret titulada Jaume Plensa. Cada rostre és un lloc que inclou algunes peces que es poden veure en el film.

Aquest documental és el resultat de la voluntat de crear una obra audiovisual inèdita que permeti a l’espectador i per primera vegada, un accés total a Jaume Plensa, al seu entorn i al seu procés de treball. Les seves obres són tan complexes que cada cop que fa una nova escultura, ha d’idear la manera de construir-la, traslladar-la i muntar-la, comportant sempre un repte d’enginyeria afegit i mobilitzant una gran quantitat de gent i esforç perquè cada obra arribi com ha d’arribar, al seu lloc exacte.

El documental s’inicià a finals de l’any 2017, seguint el procés de creació i de construcció de Voices (2019), una gran obra situada al lobby d’un gratacel de Nova York. Sota la direcció de Pedro Ballesteros que, amb el seu equip, varen començar a gravar i fer un seguiment de la peça, entre altres projectes que Jaume Plensa estava duent a terme.

La clau de l’enfocament del documental ha estat la proximitat. Plensa és un artista que no tem exposar-se davant una càmera i una gran generositat a l’hora d’expressar-se. Així s’ha pogut crear un documental viu i àgil, que permeti a l’espectador una mirada propera i profunda a la feina i significats. El relat segueix una estructura en set grans blocs temàtics en què, saltant d’obra en obra, d’un país a un altre, el mateix Plensa ens guia i ens introdueix en les idees que alimenten les seves obres i ens mostra el seu compromís i la seva passió per un art que sigui, segons les paraules, capaç d’il·luminar-nos.

El documental ha estat enregistrat com una Arri Alexa Mini i un joc d’òptiques fixes «vintage», buscant una aproximació espontània i naturalista i alhora una estètica particular que connectés amb l’univers i la poètica de Plensa.

Activitats del segell Found!

La Fundació ”la Caixa” va posar en marxa en 2018 Caixaforum Found!, una nova aposta per la cultura més innovadora i creativa orientada a un públic inquiet. Després de l’èxit de la iniciativa en les seves edicions, es consolida en el seu tercer any ampliant les propostes i diversificant els formats. Una manera contemporània d’acostar-se al coneixement i a la creació cultural.

Les activitats del segell Found! tenen l’objectiu de visibilitzar el talent nacional i internacional de les arts visuals, la música, el disseny, la il·lustració i les pràctiques amb les noves tecnologies —com el 3D—, a més de generar trobades amb nous públics i explorar experiències culturals alternatives.