Canto jo i la muntanya balla, la gran vencedora dels XXVII Premis Butaca

Història d’un senglar (Temporada Alta / Grec’20) s’emporta el premi Butaca a Millor Espectacle de Petit Format i el de millor actor teatral per a Joan Carreras

Redacció.- El Teatre Monumental de Mataró ha acollit la gala dels XXVII Premis Butaca, en una edició que celebra la tornada a la presencialitat i que ha omplert el teatre de gom a gom. Pel photocall hi ha passat nominats i nominades en la present edició així com cares i talents reconeguts del sector cultural i les arts escèniques en particular.

S’ha comptat amb l’assistència del President de la Generalitat de Catalunya, el M. Hble. Pere Aragonès, l’Il·lustríssim Sr. David Bote, Alcalde de Mataró, l’Honorable Consellera de Cultura, Sra. Natàlia Garriga, el Vicepresident tercer de la Diputació de Barcelona, Il·lustríssim Sr. Ferran Mascarell i el President Delegat de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, l’Il·lustríssim Sr. Joan Carles Garcia Cañizares, així com diputats i diputades del Parlament de Catalunya, i representants i càrrecs de les institucions i del sector cultural del nostre país.

Canto jo i la muntanya balla ha estat escollit el millor muntatge de l’any segons la decisió del públic que ha votat els Premis Butaca, que li ha reconegut fins a 8 premis de les nominacions a les quals optava, entre les quals la millor direcció teatral per a Guillem Albà i Joan Arqué.

El muntatge es disputava el premi com a millor obra de l’any amb De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda (TNC), El combat del segle (Beckett / Grec’20 / CDN / Teatre principal de Palma), Filumena Marturano (La Perla 29), La cabra o qui és Sylvia? (La Villarroel), La tres germanes (Teatre Lliure) i Mare de sucre (TNC / Escenaris Especials).

El muntatge de La Perla 29, Canto jo i la muntanya balla, ha aconseguit guanyar en les 8 categories a les quals estava nominat: Millor actriu de repartiment per a Anna Sahun, millor escenografia, per Alfred Cases i Laura Clos “Closca”, millor disseny de llums per a Sylvia Kuchinow, millor vestuari per a Nídia Tusal, millor espai sonor per a Joan Gorro i el Butaca “Fundació SGAE” a la millor composició musical per a Judith Nedderman.

La Filla del mar ha aconsegueix tres de les 4 nominacions en què competia, amb el Butaca a millor musical, millor actor de musical per a Toni Vinyals i millor actriu de musicals per a Mariona Castillo.

La producció de La Brutal El màgic d’Oz, nominat a 3 premis Butaca, és reconegut amb el Butaca al millor espectacle per a públic familiar, que competia amb Camí a l’escola (Campi qui pugui), Frank (Teatre Lliure) i Sopa de pedres (Engruna teatre).

Els espectacles El combat del segle, Mare de sucre i M’haurieu de pagar, tots ells nominats en 5 categories diferents, han marxat finalment amb les mans buides. El mateix que li ha passat a les obres Barcelona 24h i Mistela Candela Sarsuela, nominades a 3 premis Butaca i finalment sense cap premi per part del públic.

Clara Segura, per la seva interpretació a Filumena Marturano, s’ha imposat en la categoria de millor actriu teatral a les actrius Andrea Álvarez (Mare de sucre), Emma Vilarasau (La cabra o qui és Sylvia?) i Maria Ribera (Solitud). Segura aconsegueix amb aquesta la seva 7a Butaca, sis d’elles com a millor actriu i una com a millor actriu de repartiment.

En la categoria de millor actor teatral el Premi Butaca a estat per a Joan Carreras en el seu paper a l’obra Història d’un senglar, que disputava amb David Menéndez (L’olor eixordadora del blanc), Enrico Ianello (Filomena Marturano) i Josep Julien (Sandra).

Lluís Soler aconsegueix el Butaca a millor actor de repartiment pel seu paper a Les tres germanes, que d’aquesta manera aconsegueix per a l’obra un dels 5 Butaca als quals estava nominada. Soler ha quedat per davant d’Albert Pérez (M’hauríeu de pagar), Carles Roig (M’hauríeu de pagar) i Roger Casamajor (Galatea).

Pel què fa a la categoria d’actriu de repartiment aquest reconeixement ha estat per Anna Sahun a Canto jo i la muntanya balla, que s’ha imposat a les actrius Àurea Màrquez (M’hauríeu de pagar), Maria Rodríguez (Mare de sucre) i Mònica López (De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda).

El Premi Butaca a millor actor musical i el Premi Butaca a la millor actriu musical, han recaigut a en Toni Vinyals i la Mariona Castillo respectivament, tots dos pel seu paper a l’obra La filla del mar, que d’aquesta manera aconsegueix dues de les 4 nominacions a les quals optava.

Judith Nedderman amb la seva composició per a Canto jo i la muntanya balla s’ha imposat a Marc Sambola (La filla del mar), Pau Barbarà Mir (Barcelona 24h) i Paula Jornet i Arnau Vallvé (El màgic d’Oz) en la categoria Butaca “Fundació SGAE” a la millor composició musical.

El públic ha reconegut també a Joan Yago amb el Premi Butaca “Fundació SGAE” al millor text teatral per De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda, qui ja havia rebut en altres edicions el Premi Butaca en la mateixa categoria. Enguany també optaven a aquest premi: Clàudia Cedó (Mare de sucre), Jordi Prat i Coll (M’haurieu de pagar) i Queralt Riera (Pruna).

El Butaca al millor espectacle de dansa ha estat per Sonoma de La Veronal, que s’ha imposat a Hidden de Big Story Produccions), Highlands de Mal Pelo i Jo dona, a Lili Elbe de la Cia. Marta Carrasco i Temporada Alta.

Per la seva banda, Lali Ayguadé ha estat la guanyadora en les categories de millor coreografia per la seva feina a Hidden i a la millor intèrpret femenina de dansa per Gizaki. El Premi Butaca al millor intèrpret masculí de dansa ha estat per Luis Martínez Gea per la seva interpretació a Animal de sequía.

En les categories artístiques s’han imposat Alfred Cases i Laura Clos “Closca”, Premi Butaca a la millor escenografia, Sylvia Kuchinow, Premi Butaca al millor disseny de llums, Nídia Tusal, Premi Butaca al millor vestuari, Joan Gorro, Premi Butaca al millor espai sonor, tots ells pel seu treball al muntatge Canto jo i la muntanya balla.

Clàudia Abbad ha guanyat el Premi Butaca a la millor caracterització per la seva feina a El màgic d’Oz.

FOCUS, Premi Butaca Honorífic per l’entrega i l’esforç durant els seus 35 anys de vida 

La organització dels Premis Butaca ha volgut reconèixer amb un premi honorífic especial al Grup FOCUS, i en representació al seu fundador, Daniel Martínez, en reconeixement pels 35 anys d’entrega i esforç en l’escena teatral del país.

Premi Butaca Honorífic Anna Lizaran per a Imma Colomer

Imma Colomer ha recollit el Butaca Honorífic Anna Lizaran en reconeixement a la seva trajectòria com actriu i directora i per la seva entrega i amor al teatre.

 

Palmarès XXVII Premis Butaca

 

BUTACA AL MILLOR MUNTATGE TEATRAL

Canto jo i la muntanya balla (La Perla 29)

 

BUTACA AL MILLOR ESPECTACLE DE PETIT FORMAT

Història d’un senglar (Temporada Alta / Grec’20)

 

BUTACA A LA MILLOR DIRECCIÓ TEATRAL

Guillem Albà i Joan Arqué (Canto jo I la muntanya balla)

 

BUTACA AL MILLOR MUSICAL

La filla del mar (Focus / Grec’21)

 

BUTACA AL MILLOR ESPECTACLE PER A PÚBLIC FAMILIAR

El màgic d’Oz (La Brutal)

 

BUTACA AL MILLOR ACTOR TEATRAL

Joan Carreras (Història d’un senglar)

 

BUTACA A LA MILLOR ACTRIU TEATRAL

Clara Segura (Filumena Marturano)

 

BUTACA AL MILLOR ACTOR REPARTIMENT

Lluís Soler (Les tres germanes)

 

BUTACA A LA MILLOR ACTRIU REPARTIMENT

Anna Sahun (Canto jo i la muntanya balla)

 

BUTACA AL MILLOR ACTOR MUSICAL

Toni Vinyals (La filla del mar)

 

BUTACA A LA MILLOR ACTRIU MUSICAL

Mariona Castillo (La filla del mar)

 

BUTACA A LA MILLOR ESCENOGRAFIA

Alfred Cases i Laura Clos “Closca” (Canto jo i la muntanya balla)

 

BUTACA AL MILLOR DISSENY DE LLUMS

Sylvia Kuchinow (Canto jo i la muntanya balla)

 

BUTACA AL MILLOR VESTUARI

Nídia Tusal (Canto jo i la muntanya balla)

 

BUTACA A LA MILLOR CARACTERITZACIÓ

Clàudia Abbad (El màgic d’Oz)

 

BUTACA AL MILLOR ESPAI SONOR

Joan Gorro (Canto jo i la muntanya balla)

 

BUTACA “FUNDACIÓ SGAE” AL MILLOR TEXT

Joan Yago (De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda)

 

BUTACA “FUNDACIÓ SGAE” A LA MILLOR COMPOSICIÓ MUSICAL

Judith Nedderman (Canto jo i la muntanya balla)

 

BUTACA AL MILLOR ESPECTACLE DE DANSA

Sonoma (La Veronal)

 

BUTACA “FUNDACIÓ SGAE” A LA MILLOR COREOGRAFIA

Lali Ayguadé (Hidden)

 

BUTACA AL MILLOR INTÈRPRET MASCULÍ DE DANSA

Luis Martínez Gea (Animal de sequia)

 

BUTACA A LA MILLOR INTÈRPRET FEMENINA DE DANSA

Lali Ayguadé (Gizaki)

 

BUTACA A L’ENTREGA I L’ESFORÇ

Als 35 anys de FOCUS

 

BUTACA HONORÍFICA ANNA LIZARAN

Imma Colomer