“CANTS OBLIDATS” de Taller de Músics guanya el Premi Puig-Porret

El projecte posa en valor la tradició dels cants flamencs, aflamencats i melismàtics en llengua catalana

El projecte de creació i recerca dels cants flamencs, aflamencats i melismàtics en llengua catalana, “CANTS OBLIDATS. Explorant el llegat dels cantadors gitanos catalans”, impulsat per Taller de Músics s’ha adjudicat la present edició del Premi Puig-Porret al millor projecte de creació musical. La proposta guanyadora vol posar en valor i difondre entre el gran públic la tradició flamenca de la comunitat gitana a Catalunya.

El veredicte s’ha fet públic avui dijous just abans del concert inaugural del Mercat de Música Viva de Vic. El jurat ha escollit el projecte “Cants Oblidats” entre una trentena de propostes. 

El jurat ha valorat especialment l’interès sociològic, cultural i també musicològic del treball de recerca “d’un patrimoni desconegut i fascinant com el dels gitanos catalans cantant en la seva llengua, així com el valor integrador que té el fet d’assumir com a pròpia una tradició musical associada històricament a la llengua castellana”. 

Concretament, el treball es centrarà en un dels seus principals referents, Joan Clota “Nen”. A partir d’una recerca etnogràfica, històrica, literària i musicològica desembocarà en un treball discogràfic i en un espectacle pensat per donar a conèixer aquest univers musical desconegut. 

La proposta guanyadora vol dilucidar les modalitats estilístiques pròpies i específiques dels gitanos catalans en el cant flamenc, promoure aquests cantadors a un públic majoritari i demostrar la validesa estètica i conceptual de la llengua catalana per a tot tipus de cants, inclòs el flamenc. 

La Fundació Privada Puig-Porret dota el premi amb 10.000 euros, sent el guardó amb major dotació econòmica de Catalunya. Això permetrà desenvolupar el projecte “Cants Oblidats” que culminarà en un treball discogràfic, i un espectacle musical i audiovisual que s’estrenarà al Mercat de Música Viva de Vic de l’any vinent.