Cap de setmana polifònic amb Vox Bigerri i La Mata de Jonc

Els catalans La Mata de Jonc presentaran el disc "Ò mon país" i, de l'altra, els occitans Vox Bigerri encapçalats per Pascal Caumont presentaran el disc "Lligams"

El Festival Tradicionàrius programa un cap de setmana dedicat al cant polifònic amb un doble concert el divendres i un taller de polifonia occitana el dissabte. Una aposta per un estil molt concret de cant de la mà de dos grups amb una llarga trajectòria dalt dels escenaris. Els primer que actuaran en aquest cap de setmana polifònic, el divendres 4 de març a les 22 h al C.A.T., seran els catalans La Mata de Jonc formats el 2008 a l’Empordà. Un quartet vocal masculí que basa el seu treball en l’aplicació dels procediments polifònics tradicionals propis de l’àrea pirinenco-mediterrània a un escollit repertori del cançoner dels països catalans i occitans. Aconseguint així una proposta musical innovadora —i a la vegada respectuosa amb la tradició —que ha obert un camí en aquest camp poc concorregut per les noves generacions de músics i cantors en general a Catalunya. Després d’enregistrar tres discos “La mata de jonc” i “Ò país meu”, que recullen una part significativa del seu repertori, i un altre en col·laboració amb el tenorista i compositor Jordi Molina i el percussionista Enric Canada, Cants a Tenora al Tradicionàrius 2016 presenten el seu últim treball “Ò mon país”. La Mata de Jonc són David de la Higuera i Fiol, Albert Massip i Pinatella, Ramon Manent i Folch, Albert Portas i Velaz.

 

Seguidament, el públic del Tradicionàrius tindrà l’oportunitat de gaudir dels occitans Vox Bigerri, cor masculí de cinc cantants que fa vibrar Occitània i França amb cançons tradicionals del Pirineu gascó des de 2005 amb més de 200 actuacions a l’esquena. Liderats per Pascal Caumont, les seves cinc veus es fusionen en una, mesclant un so col·lectiu intens quan els cantants desvetllen la matèria primitiva dels cants que interpreten. Vox Bigerri ancora la seva feina en una manipulació del so mineral primitiu de les tradicions occitanes amb un camí modern i obert, retrobant moltes cultures i músiques diferents. La combinació de profunditat, naturalitat, humor i la fusió de les seves veus, així com també el desig d’alimentar les arrels i fer créixer les branques del futur, fa que Vox Bigerri vegi la tradició com un ocell en vol i no com un ocell engabiat. Vox Bigerri són Olivier Capmartin, Pascal Caumont, Fabrice Lapeyrère, Régis Latapie, Bastien Zaoui.

Per tancar el cap de setmana polifònic, Pascal Caumont oferirà un taller de polifonia occitana del Pirineu Gascó el dissabte 5 de març a les 12 h. Aquests cants els practiquen nois i noies de totes les generacions, que en fan així la transmissió oral, sense partitures, canviant de veus en plena llibertat. El so vibrant i el ritme viu i elàstic són els elements fonamentals. El taller de transmissió oral que farà al C.A.T. és obert a tothom, de nivell inicial o avançat, per compartir aquesta pràctica social de la veu col·lectiva.